Zo kan jij helpen om een bull run in goede banen te leiden

Herhaalt de geschiedenis zich? Er lijkt een nieuwe bullmarkt gaande en als dat zo is, hoe leiden we die in goede banen? Lees hieronder wat jij kan doen om een positieve bijdrage te leveren aan de adoptie van Bitcoin.

De adoptie van Bitcoin gebeurt in golven. Daarbij wordt de groei meestal geleid door de vierjarige cyclus en de regelmatige bullmarkten. Eerst zorgt een stijgende koers voor hernieuwde interesse en hoop, wat als gevolg nieuwe investeerders en speculanten aantrekt die de koers verder doen stijgen. Vervolgens rapporteert de media erover, waardoor weer een nieuwe golf mensen de markt toetreedt en het vuur verder wordt opstookt. 

Op enig moment raakt het samenspel in een stroomversnelling en bereikt de hype - en meestal de prijs - zijn hoogtepunt. Dat herhaalde zich in de afgelopen 15 jaar ongeveer elke vier jaar.

Het blijft altijd afwachten of het nu weer gebeurt. Dat is natuurlijk nooit met zekerheid te voorspellen. Wellicht is het deze keer anders? Toch is het juist die gedachte die in het verleden zó vaak is uitgesproken, dat het al jaren een meme is. Want tot nu toe was het iedere keer toch opnieuw hetzelfde circus.

Hoe zorgen we ervoor dat bij zoveel mogelijk nieuwkomers het spreekwoordelijke kwartje valt? Lees hieronder wat jij kan doen om een positieve bijdrage te leveren.

Bitcoin educatie

Vaak worden nieuwkomers gebombardeerd met hype en prijsvoorspellingen, terwijl het echte verhaal in de media nauwelijks aan bod komt. Als meer ervaren Bitcoiner kan jij helpen door te verwijzen naar de juiste informatie.

Zie je dat ergens de plank wordt misgeslagen? Deel links naar betrouwbare nieuwsbronnen en corrigeer foutief nieuws met goed onderbouwde artikelen. Wees bescheiden, want niemand houdt van opdringerigheid of betweters, en accepteer dat niet iedereen je boodschap zal horen of begrijpen - Bitcoiner word je nu eenmaal niet in één dag.

Support goede Bitcoin content

Steun je favoriete Bitcoiners en Bitcoinbedrijven via social media. Tussen de hype en prijsspeculatie door, kunnen zij jouw hulp goed gebruiken om boven het geschreeuw uit te komen.

Abonneer je op hun social media kanalen, like hun berichten en deel hun content. Help nieuwkomers het juiste signaal vinden, in plaats van te verdwalen in de ruis, en steun tegelijkertijd de groei van gedegen initiatieven. Met slechts een enkele muisklik, help je hen enorm en zorg je ervoor dat de juiste informatie vaker door algoritmes wordt opgepakt. 

Wist je trouwens dat ook wij actief zijn op X?

Doe bitcointransacties

Bitcoin wordt vaak gezien als investeringsobject of als spaarmiddel, maar het is natuurlijk ook een betaalmiddel. De adoptie van bitcoin als betaalmiddel staat echter nog altijd in de kinderschoenen.

Enerzijds is dat omdat bitcoinbezitters verwachten dat de bitcoin koers zal stijgen, dus is het zonde om nu al bitcoins te besteden. Anderzijds zijn er ook nog altijd relatief weinig plekken waar je ermee kan betalen. Bedrijven die bitcoin wel als betaalmogelijkheid omarmen, zoals Thuisbezorgd, rapporteren bovendien dat er nauwelijks bitcoinbetalingen worden gedaan, waarschijnlijk vanwege het eerste punt. Zo komen we er natuurlijk nooit.

Overweeg daarom om met bitcoin te betalen wanneer je de mogelijkheid daarvoor ziet. Dat stimuleert winkeliers tot verdere adoptie en het eventuele succes kan andere ondernemers motiveren het voorbeeld te volgen.

Je hoeft niet je HODL-strategie op te geven. Je kan immers gewoon een beetje extra bitcoin kopen en bewaren in een wallet voor eventuele bestedingen. Het kost wellicht een on-chain transactie en ook voor het kopen en bijvullen van je bestedingswallet betaal je enige kosten, maar in de praktijk gaat het meestal om tientallen centen of hooguit enkele euro's. 

Bovendien zijn er situaties waarbij betalingen in bitcoin misschien zelfs rationeler zijn dan betalingen via de bank. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van privacygevoelige producten zoals hardware wallets of om je privacy te beschermen bij een betaling aan een VPN provider.

Doe een donatie in bitcoin

Goede content over Bitcoin is schaars. Bij commerciële media hoef je het tegenwoordig steeds minder vaak te zoeken en doorgaans draait het daar vooral om de clicks.

Vaak zijn het juist kleinschalige en oprechte initiatieven, die écht iets bijdragen. Meestal ontstaan zulke initiatieven uit passie, kosten ze veel tijd en energie, en hoewel er soms duizenden fans zijn, zijn de donatie-inkomsten doorgaans nihil. Ken jij zulke initiatieven? Overweeg dan een kleine donatie om ze te steunen.

In de Bitcoingemeenschap is het vrij gangbaar dat contentmakers, influencers en ontwikkelaars een bitcoinadres op hun profiel plaatsen, waarnaar donaties kunnen worden gedaan. Vergeet vooral de softwaremakers niet, die zich zo hard en vaak vrijblijvend inspannen om Bitcoin en verwante software te creëren en te onderhouden. Denk aan wallet-makers, maar je kan bijvoorbeeld ook doneren aan Bitcoin Core ontwikkelaars.

Je hoeft niet veel te doneren, want zelfs een kleine donatie warmt het hart. Het kleine beetje positieve feedback is vaak meer waard dan de daadwerkelijke monetaire waarde.

Kies je dienstverlener met zorg

Met welk bedrijf ga jij in zee? Welke partij mag verdienen en groeien door jouw aan- en verkopen? Jouw klandizie is belangrijker dan je wellicht denkt: consumenten bepalen uiteindelijk welke Bitcoinbedrijven gedijen en over tien jaar nog bestaan. Voor welke toekomst kies jij? Steun je een cryptocasino of een integer Bitcoinbedrijf?

In Nederland verwijzen we natuurlijk graag naar Bitonic, maar uiteraard zijn er ook andere integere Bitcoinbedrijven. Bitonic verzet zich tegen gokgedrag en doet niet aan sponsoring van dure voetbalteams, maar richt zich op adoptie door bijvoorbeeld rechtszaken te voeren namens de sector, Bitcoinontwikkelaars de ruimte te geven en door educatieve podcasts en kleinschalige initiatieven te steunen. 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.