Zweedse betaalprovider Klarna wil crypto omarmen
![](/thumbs/2000×10000/artikelen/2025/02/351-Header.jpg)
Het Zweedse betaalbedrijf Klarna wil cryptovaluta omarmen, schreef de CEO op X.com. Klarna is met 85 miljoen gebruikers en een transactievolume van €100 miljard per jaar één van 's werelds grootste 'Koop nu, betaal later'-betaaldiensten.
"Ok. Ik geef op. Klarna en ik zullen crypto omarmen! Meer volgt", schrijft CEO Sebastian Siemiatkowski op X.com. Siemiatkowski noemt de stap historisch: "De laatste grote fintech in de wereld die het omarmt. Iemand moest de laatste zijn. En dat is ook een soort mijlpaal".
Klarna
Het Zweedse Klarna Bank AB is marktleider in Europa op het gebied van uitgestelde betalingen, met een groeiende aanwezigheid in de Verenigde Staten. De betaaldienst telt volgens de CEO zo'n 85 miljoen gebruikers wereldwijd en 500.000 aangesloten winkeliers, met een jaarlijks transactievolume van €100 miljard.
Siemiatkowski zegt al enkele ideeën te hebben voor de adoptie, maar riep de gemeenschap op suggesties te doen.
Ondersteuning van bitcoin en mogelijk ook andere cryptovaluta's als betaalmethode lijkt daarbij natuurlijk het meest voor de hand liggend. Een andere, maar minder waarschijnlijke optie, is dat Klarna een deel van het bedrijfskapitaal in bitcoin investeert.
Van gedachten veranderd
Siemiatkowski lijkt vrij enthousiast over het idee. Via X.com deelde hij zelfs een door AI-gegenereerd liedje van zijn kinderen over crypto, Klarna en bitcoin.
Dat was vroeger wel anders. In 2022 noemde hij bitcoin en crypto nog 'decentrale ponzispellen/oplichting' en bekritiseerde hij de vermeende hoge transactiekosten en het gebrek aan regulering.
Siemiatkowski zegt echter van gedachte te zijn veranderd, na gesprekken met drie ondernemers die hij leerde kennen via tech-investeringsfonds Sequoia Capital.
Betalen of sparen?
Of integratie van bitcoin en andere crypto's als betaalmiddel een groot succes wordt valt nog wel te bezien. Tot op heden wijzen veel signalen er namelijk op dat de meeste mensen bitcoin en cryptovaluta gebruiken om te sparen of handelen, maar relatief weinig als betaalmiddel.
Een bekend voorbeeld is het Nederlandse thuisbezorgplatform Thuisbezorgd.nl, dat al sinds 2013 bitcoin ondersteunt als betaalmiddel maar wat desondanks nog altijd nauwelijks wordt gebruikt. Dat komt vermoedelijk omdat veel mensen in de toekomst een hogere koers verwachten, waardoor ze niet snel geneigd zijn hun bitcoin nu al te besteden.
Beursgang
Achterliggend speelt mogelijk mee dat Klarna Bank AB binnenkort een beursgang van plan is in de Verenigde Staten. Analisten schatten dat de marktwaarde van het bedrijf daarbij zou uitkomen op ruim $14 miljard.
Echter staan bitcoin en cryptovaluta's op dit moment volop in de schijnwerpers. In het verleden leverde associatie met de technologie op zulke momenten soms tot hogere aandelenkoersen.
Lees ook eens over de AI-revolutie en welke rol bitcoin hierbij kan spelen.