De Zwitserse stad Lugano omarmt bitcoin als betaalmiddel

De Zwitserse stad Lugano gaat bitcoin omarmen als betaalmiddel, zo werd tijdens de Plan B conferentie bekend gemaakt. Inwoners van Lugano zullen er belastingen, parkeergeld, schoolgeld en andere gemeentelijke kosten mee kunnen betalen. Ook worden winkeliers op het bitcoinnetwerk aangesloten en komt er een 'blockchain hub'. Lugano werkt ervoor samen met Tether, dat miljoenen beschikbaar stelt.

Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens de Plan B conferentie in Lugano. Daar werd aangekondigd dat Lugano van plan is om bitcoin, tether (USDT) en een eigen LVGA-token als betaalmiddel te omarmen.

De pakweg 62.000 inwoners van Lugano kunnen daardoor in de toekomst hun belastingen, parkeergeld, schoolgeld of andere gemeentelijke diensten met bitcoin betalen. Ook is het de bedoeling om alle winkeliers in Lugano op het bitcoinnetwerk aan te sluiten, zodat ook alledaagse goederen en diensten ermee betaald kunnen worden. Meer dan 200 winkeliers zouden zich al hebben aangemeld.

Er komt daarnaast een 'blockchain hub'-bedrijventerrein waar bedrijven zich kunnen vestigen en in samenwerking met lokale universiteiten worden opleidingen opgezet. In oktober wordt tevens een Bitcoin World Forum conferentie georganiseerd.

"Lugano wil opnieuw de thuisbasis zijn voor een revolutionaire innovatie, namelijk die ene die begonnen is toen Satoshi Nakamoto zijn gevierde Bitcoin Whitepaper deelde", zei de burgemeester van Lugano Michele Foletti. "Bitcoin, crypto, blockchain.. zijn termen die velen beangstigen, vooral in institutionele en conservatieve kringen. Maar Lugano is niet geïntimideerd, het gelooft niet dat deze technologieën voorbehouden moeten zijn voor insiders, het gelooft dat ze verspreid moeten worden en toegankelijk voor iedereen moeten zijn."

Inspiratie

Lugano lijkt ermee de concurrentie aan te gaan met Zug, een andere Zwitserse stad die in het verleden al eens gunstige regelgeving invoerde en zich omdoopte tot 'Crypto Valley'. Diverse grote en kapitaalkrachtige bedrijven vestigden zich sindsdien in de stad.

De voornaamste inspiratie zou echter El Salvador zijn. Dat land erkende bitcoin vorig jaar als wettig betaalmiddel en zag volgens de initiatiefnemers een toename in toerisme, bruto-nationaal product en in het gebruik van groene energie. Ook trok de stap nieuwe investeringen aan uit de bitcoinsector. Lugano hoopt op een vergelijkbare manier te profiteren en nieuwe hoogbetaalde banen te creëren.

Anders dan in El Salvador betreft het in Lugano geen erkenning van bitcoin als wettig betaalmiddel, maar een gemeentelijk initiatief dat volgens de initiatiefnemers in praktische zin een 'de facto erkenning van bitcoin als betaalmiddel' is.

Tether

De stad werkt bij de plannen samen met Tether, het bedrijf achter de gelijknamige stablecoin tether (USDT). Tether levert expertise en financiert de initiatieven samen met andere bedrijven met miljoenen euro's.

Zo'n drie miljoen wordt gebruikt om de infrastructuur van lokale bedrijven aan te passen om bitcoinbetalingen te ondersteunen. Daarnaast is zo'n €100 miljoen beschikbaar voor nieuwe projecten en initiatieven of om bestaande bedrijven te verleiden zich in de stad te vestigen. Ook worden er 500 studiebeurzen verstrekt aan studenten.

Tether helpt de stad ook om de mogelijkheden te onderzoeken om aan bitcoinmining te doen met duurzame energieoverschotten. Lugano is op dit moment al één van de grotere producenten van duurzame energie in de regio en bitcoinmining zou helpen om het stroomnet te balanceren, door de energieoverschotten op te slokken. De opbrengsten zouden naar de gemeentekas vloeien.


Ook andere steden zetten groot in op bitcoin. Zo wil Rio de Janeiro de stad omtoveren tot 'Crypto-Rio', in New York wil de burgemeester een 'centrum van bitcoins' van de stad maken en Miami timmert al langer aan de weg.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.