'Pay me in Bitcoin' - Waarom steeds meer atleten in bitcoin betaald willen worden

‘Pay me in Bitcoin’, tweette NFL speler Russel Okung op 14 mei 2019. Anderhalf jaar later is het de American football speler, met behulp van bitcoin exchange Strike, gelukt. Het omzetten van zijn salaris, wat ondertussen in waarde is verdubbeld, startte een trend onder atleten.

Atleten en bitcoin

Okung ontvangt zijn salaris overigens niet direct uit de kas van de club in bitcoin. De atleet laat zijn salaris in bitcoin omzetten via een dienst van Strike, een betalingsverwerker en bitcoin exchange dat voor transacties het lightning network gebruikt. Strike is ook het bedrijf dat Chivo, de bitcoin wallet van de regering van EL Salvador heeft helpen ontwikkelen. Okung is één van de eersten die gebruik maakt van de nieuwe dienst van Strike, maar de 'salaris omzetter' moet binnenkort voor iedereen in de VS beschikbaar zijn.

Het salaris van de atleet is ondertussen door de stijgende bitcoin prijs in waarde verdubbeld. Dit maakt Okung een van de 25 best betaalde American Football speler in de VS. Ondertussen zijn er behoorlijk wat atleten die hem volgen:

  • Aaron Roders, American Football-speler voor de club Packers
  • Odell Beckham Jr. American Football-speler voor de club LA Rams
  • Trevor Lawrance, American Football-speler voor Jacksonville Jaguars
  • Saquon Barkleym, American Football-speler voor New York Giants
  • Sean Culin, American Football-speler voor Kansas City Chiefs
  • Cade Cunningham, Basketbalspeler in de NBA
  • Klay Thompson, Basketbalspeler in de NBA
  • Andre Iguoadala, Basketbalspeler in de NBA

Verder hebben oud professioneel skateboarder Tony Hawk, MMA vechters Ben Askren en Jorge Masvidal, Floyd Mayweather, Mike Tyson, voetballer Ryan Babel en basketbal legende Stephen Curry zich positief geuit over de digitale munt. De laatste atleet die heeft laten weten een deel van zijn salaris in bitcoin te gaan ontvangen is MMA vechter Francis Ngannou, ook deze uitbetaling gaat indirect via een bitcoinbedrijf.

De trend onder atleten om betaald te worden in bitcoin lijkt hand in hand te gaan met meerdere samenwerking tussen bitcoin exchanges en sportclubs. Ook in de Nederlandse voetbal komt het steeds vaker voor.




Waarom bitcoin

De atleten die hun salaris in bitcoin omzetten doen dit doordat zij in de digitale munt op de lange termijn geloven. Het komt in de sportwereld daarnaast geregeld voor dat atleten in hun piekjaren veel geld verdienen, maar daar later in hun leven nog weinig van over hebben. Door de unieke eigenschappen van bitcoin, zoals bijvoorbeeld het niet hebben van hoge inflatie, wordt het door velen gezien als beter spaarmiddel dan bijvoorbeeld de euro of goud. Bitcoin is een vorm van geld waarbij niemand de macht of de controle over de geldvoorraad heeft. Het decentrale consensus protocol staat compleet op zichzelf, dit verplaatst het vertrouwen in mensen, wat nodig is voor het huidige systeem, naar wiskunde en cryptografie.

'Geld is meer dan een munt, het is macht. Het proces van geld uit het niets creëren maakt deel uit van die macht. Om uit deze corrupte economie te stappen is betaald worden in bitcoin een eerste goede stap, vertelt pionier Russel Okung.

Wanneer we allemaal in bitcoin betaald worden, kan niemand ons meer vertellen wat we met ons verdiende geld moeten doen. In een wereld waarin overheidsgeld verleden tijd is, hoef je je geen zorgen meer te maken over je tijd en energie die via inflatie gestolen worden. NFL speler Russel Okung

Voor veel sporters is het hoge rendement wat bitcoin tegenover de dollar de afgelopen tien jaar heeft behaald een belangrijke factor. Toch is het belangrijk om te realiseren dat dit geen garantie biedt voor de toekomst.


Ook de voetbalwereld lijkt bitcoin steeds meer te omarmen. Lees daar hier meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.