600 EH/s: De hashrate stijgt nog altijd explosief

De explosieve opmars van de hashrate lijkt niet te stuiten. De totale rekenkracht van het bitcoinnetwerk groeit parabolisch en is opnieuw hard op weg naar een verdubbeling.

Een half jaar geleden stond de hashrate nog op 400 EH/s. Dat was destijds al een spectaculaire verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, toen de hashrate de helft lager stond op 200 EH/s.

Inmiddels heeft de hashrate 600 EH/s aangetikt. Daarmee is de hashrate 50% hoger dan een half jaar geleden en op koers om opnieuw te verdubbelen.

De bitcoin hashrate en difficulty

Boven: de hashrate en difficulty op mempool.bitcoin.nl

De hashrate is het aantal hashes per seconde. Het is een manier om de rekenkracht van miningapparatuur, miningbedrijven of het totale netwerk uit te drukken, waarbij een hash één poging vertegenwoordigt om een passend block te vinden. Als de rekenkracht groeit, neemt ook het aantal hashes per seconde toe.

Veiligheid

De hoogte van de totale hashrate is belangrijk, omdat het een indicatie is van de veiligheid van het netwerk. Om het netwerk succesvol aan te vallen heeft een potentiële aanvaller immers 51% of meer van de rekenkracht van het netwerk nodig om een meerderheid te vormen. 

Bitcoinmining kost veel stroom en een aanval is dus kostbaar: hoe hoger de hashrate, hoe meer miningapparatuur en stroom nodig is en hoe kostbaarder een aanval dus is. In het artikel 'Waarom verbruikt Bitcoin zoveel stroom?' lees je meer over dit veiligheidsmechanisme.

Hoewel de hashrate steeg is het niet noodzakelijk zo dat het energieverbruik evenveel is toegenomen. Nieuwe miningapparatuur is namelijk veel efficiënter dan voorgaande generaties, met een hoger aantal hashes per seconde per verbruikt wattage.

Investeringen in bitcoinmining

De hashrate kan ook gezien worden als een indicatie van hoeveel er wordt geïnvesteerd in de miningindustrie. De hashrate stijgt immers alleen als miners nieuwe miningapparatuur aansluiten, ter uitbreiding of vervanging van oude apparatuur. De explosieve toename in hashrate suggereert dus op dat er volop wordt geïnvesteerd in nieuwe apparatuur.

Investeringen in bitcoinmining zijn bovendien lange termijn investeringen, omdat ze zichzelf langzaam terugverdienen. Het lijkt erop te wijzen dat de miningindustrie de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet, ondanks de halving die binnenkort plaatsvindt. Tijdens een bitcoin halving daalt de block reward permanent met 50%, waardoor de inkomsten van alle miners afnemen terwijl hun stroomkosten hetzelfde blijven.

Difficulty Adjustment Mechanism

Ook de moeilijkheidsgraad van het mining steeg in dezelfde periode mee, van 56T naar 81T. Als gevolg van de toenemende rekenkracht paste het Difficulty Adjustment Mechanism de moeilijkheidsgraad van het minen namelijk verhoudingsgewijs aan zodat het moeilijker wordt om een block te vinden. 

Dit mechanisme zorgt ervoor dat blocks altijd gemiddeld eens per tien minuten worden gevonden, ongeacht een toe- of afname van de hashrate. Dat garandeert een voorspelbare werking van het netwerk en een stabiele uitgifte van nieuwe bitcoins.


Wist je dat bitcoinmining voor meer dan de helft duurzame stroom verbruikt en steeds duurzamer wordt? 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.