Bhutan vergroot miningcapaciteit met 500%

Het Bhutaanse staatsinvesteringsfonds Druk Holding and Investments (DHI) en miningbedrijf Bitdeer Technologies Group gaan de miningcapaciteit in Bhutan uitbreiden met 500%, zo rapporteerde Bloomberg. De uitbreiding heeft onder andere als doel om de verminderde mininginkomsten na de aankomende halving op te vangen. 

De plannen liggen in het verlengde van een eerdere samenwerking in 2023, waarbij een miningcentrum van 100MW in Bhutan werd aangelegd. 

Volgens de nieuwe plannen komt daar nog eens 500MW bij, waarbij de nieuwste apparatuur van Bitdeer wordt ingezet. Uiterlijk in 2025 zou een totale miningcapaciteit van 600MW operationeel moeten zijn. 

Halving en winstgevendheid 

De uitbreiding heeft volgens Bloomberg te maken met de aankomende bitcoin halving. Tijdens deze gebeurtenis die eens in de vier jaar plaatsvindt halveert de beloning die bitcoinminers ontvangen voor het minen van een block. Daardoor nemen de mininginkomsten van miners aanzienlijk af. De nieuwe uitbreiding zou het verlies van inkomsten helpen op te vangen.  

DHI en Bitdeer zeggen in ieder geval geen zorgen te hebben over de winstgevendheid van het project. Bitdeer heeft volgens eigen zeggen de laagste productiekosten per geminede bitcoin, met ongeveer $20.000 per bitcoin. Beide partners zeggen daardoor overtuigd te zijn dat het project winstgevend blijft, ook al zou de bitcoin koers na de halving bijvoorbeeld met de helft dalen. 

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Bitcoin en Bhutan 

Vorig jaar bleek dat het Koninkrijk Bhutan al enkele jaren aan bitcoinmining doet. Het land kampt tijdens het regenseizoen met aanzienlijke stroomoverschotten afkomstig uit waterkrachtcentrales, die nu worden ingezet voor bitcoinmining. Met de opbrengsten koopt het land stroom uit het buitenland, wanneer er stroomtekorten zijn.

Bhutan begon met mining toen de bitcoin koers op ongeveer $5000 stond. Dat was voor het laatst tijdens de COVID-crash in 2020. In dat jaar importeerde Bhutan ongeveer $1,1 miljoen aan computerchips, maar in 2023 stegen deze uitgaven naar maar liefst $142 miljoen - 10% van de totale Bhutaanse import in dat jaar. Volgens een rapport van het Bhutaanse ministerie van Financiën waren de chips bedoeld voor 'speciale projecten'.  

Eerder in 2023 bleek uit de faillissementen van BlockFi en Celcius ook al eens dat DHI tot gebruikers van de leenplatformen behoorde. Het staatsfonds bleek tientallen miljoenen aan bitcoin te hebben gestort, geleend en opgenomen.  

Bitdeer

Bitdeer, het Singaporese bedrijf van voormalige Bitmain-CEO Jihan Wu, is een producent van miningapparatuur en tegelijkertijd ook een miningbedrijf. Het bedrijf bracht onlangs de SEAL01 op de markt, een nieuwe ASICs ASICs ASIC is een afkorting die staat voor Application-Specific Integrated Circuit. Het zijn computerchips die geoptimaliseerd zijn voor één specifiek soort doel. -miner, die met een energie-efficiëntie van 18,1 J/TH tot de meest efficiënte miningapparatuur behoort. 

Behalve in Bhutan heeft Bitdeer ook miningcentra in Texas en Noorwegen. De totale hashrate van Bitdeer is op dit moment zo'n 11,8 EH/s, maar volgens plannen wordt dat de komende twee jaar uitgebreid naar meer dan 46 EH/s. 


Lees ook eens over de plannen voor een miningcentrum van $250 miljoen in Ethiopië.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.