Bitcoin als veilige haven na ondergang Silicon Valley Bank

Bitcoin is gestegen naar het hoogste niveau sinds juni 2022, te midden van chaos op de financiële markt door de ineenstorting van de Amerikaanse Silicon Valley Bank vorige week en stagnerende rente. 

Silicon Valley Bank

De Silicon Valley Bank was voor z'n val nummer 16 op de lijst van grootste banken in de Verenigde Staten. De bank bediende voornamelijk middelgrote en kleine bedrijven. Net als veel andere banken investeerde SVB afgelopen jaren miljarden in Amerikaanse staatsobligaties tijdens de periode van extreem lage rentetarieven. 

Toen de Federal Reserve recentelijk de rentetarieven agressief verhoogde om de inflatie te beteugelen, daalde de waarde van de obligatieportefeuille van SVB scherp. Tech startups, die afhankelijk waren van de bank voor financiering, werden ook hard getroffen door de stijgende leenkosten, waardoor ze noodgedwongen deposito's bij de bank moesten opnemen om hun operaties en groei te financieren.

De SVB zag zich vorige week genoodzaakt om enkele van de 10-jarige obligaties op zijn balans met een fikse korting te verkopen om aan verplichtingen te voldoen te midden van een periode van toenemende opnames. Toen gebeurde het onvermijdelijke: geruchten over een tekort aan liquiditeit bij de bank leidden tot een klassieke bankrun. 

Domino-effect voorkomen

Twee andere banken, Silvergate Bank en Signature Bank, leken met SVB mee de diepte te worden ingezogen. De banken hadden met elkaar gemeen dat ze alle drie diensten verleenden aan Bitcoin- en cryptobedrijven. Klanten van Silvergate en Signature haalden massaal hun geld weg nadat het SVB-nieuws uitkwam. 

De Amerikaanse Federal Reserve sprong bij om een compleet domino-effect te voorkomen. Het verzekerde de tegoeden bij Signature en de SVB en rust keerde terug op de markt. Bovendien werd de stablecoin USDC weer gestabiliseerd nadat de munt afweek van z’n 1-op-1 koppeling aan de dollar. Eerder bleek dat uitgever van de munt Circle grote hoeveelheden USDC bij de Signature bank en de SVB had gestald, die nu gered waren. 

Bitcoin in de lift

Deze reddingsactie had nog een opmerkelijk gevolg: het vertrouwen in Bitcoin steeg weer. In de nasleep van het faillissement van de bank wendden velen zich tot Bitcoin als een veilige en betrouwbare investeringsoptie. De prijs steeg met zo’n 20% op dinsdag. Bitcoinexchanges River en Swan Bitcoin meldden een grote instroom aan nieuwe klanten.

Bitcoin is voortgekomen uit de financiële crisis van 2008. Toen Satoshi Nakamoto op 3 januari 2009 het Bitcoinnetwerk lanceerde, verwees hij in het eerste block naar een artikel in het Britse dagblad The Times waarin werd gerefereerd naar bail-outs voor banken. Bitcoin is een oplossing voor het probleem van omvallende banken, omdat het een vorm van digitaal geld is waarbij geen tussenpartijen zoals banken nodig zijn. Met een eigen wallet heb je jouw bitcoin immers niet uitgeleend aan een bank, maar in eigen beheer. Er is dus geen tegenpartij-risico.


Een bank is misschien niet wat je denkt dat het is. Een bank spaart niet, maar leent het geld uit. Je banksaldo is eigenlijk een soort lening van jou aan de bank.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.