Bitcoin Pizzadag: €648 miljoen voor twee pizza's

Vandaag is het Bitcoin Pizzadag 2024! Ieder jaar vieren bitcoiners op 22 mei het moment waarop bitcoin voor het eerst als betaalmiddel werd gebruikt: toen Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 twee pizza's kocht voor 10.000 BTC. Omgerekend tegen de huidige koers vertegenwoordigt dat een waarde van pakweg €648 miljoen - de duurste pizza's ooit. 

De aanschaf van Laszlo was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van bitcoin. Het was de eerste keer dat bitcoin als betaalmiddel werd gebruikt. 

Hoewel bitcoins voor de aanschaf nog niets waard waren, wist iedereen erna dat je met 10.000 bitcoins twee pizza's kon kopen. Op dat moment was de bitcoinprijs ontstaan.

Het forumbericht van Laszlo Hanyecz op BitcoinTalk.org

Op basis van de prijs kon het worden verhandeld en zo ontstond ook de koers. Het was de geboorte van de bitcoineconomie: bitcoin was vanaf dat moment geen experiment meer, maar digitaal geld. 

Bitcoiners over de hele wereld vieren daarom ieder jaar op 22 mei Bitcoin Pizzadag. Meestal door samen met andere bitcoiners een pizza te nuttigen (bij voorkeur betaald met bitcoin) en te reflecteren op hoe ver bitcoin sindsdien is gekomen.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Pizza's van €648 miljoen 

Sinds de aanschaf van de twee pizza's in 2010 steeg de koers natuurlijk aanzienlijk. Tegen de huidige koers zou de 10.000 BTC die Laszlo Hanyecz destijds betaalde maar liefst €648 miljoen waard zijn. De pizza's worden daarom soms 'de duurste pizza's ooit' genoemd.

Hanyecz zei echter geen spijt te hebben. "Mensen lachen erom, maar op dat moment waren ze nog niets waard", aldus Hanyecz. Hij zei het vooral te hebben gedaan om het gebruik aan te moedigen. Dat is hem gelukt, want zijn aanschaf bleek het eerste dominosteentje in de adoptie van bitcoin als digitaal geld. 


Boven: Eén van de befaamde pizza's. Laszlo at ze op samen met zijn gezin. 

Ik vind het geweldig om zo vroeg deel te nemen in de geschiedenis van bitcoin. Het is een interessant verhaal waar meerdere bitcoiners over mee kunnen praten Laszlo Hanyecz

In 2018 herhaalde Hanyecz zijn historische actie door opnieuw twee pizza's te kopen, maar deze keer via het pas gelanceerde Lightning netwerk. Het kostte hem toen een stuk minder: 0,00649 BTC. Toch is dat vandaag de dag ook al zo'n €418 euro waard.

Win entreetickets voor Adopting Bitcoin Arnhem! 

Vier jij vandaag Bitcoin Pizzadag en wil je kans maken op een gratis entreeticket voor Adopting Bitcoin Arnhem op zaterdag 25 mei? 

Post dan een leuke foto van je pizza op X.com, zoveel mogelijk in het teken van bitcoin, onder vermelding van de hashtag #BitcoinPizza en de tag @BitcoinPuntNL. De leukste foto wint! 


Vergeet ons niet te volgen op X.com!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.