BlackRock CEO verwacht meer inflatie: 'Bitcoin is een hedge en internationale asset'

BlackRock zet door met de omarming van Bitcoin. Na opmerkingen van de SEC heeft de grootste vermogensbeheerder ter wereld de ETF-aanvraag voor een bitcoin spot ETF hernieuwd. Volgens CEO Larry Fink is bitcoin een 'internationale asset', 'gedigitaliseerd goud' en een hedge tegen inflatie. Fink verwacht meer inflatie en denkt dat pas 5% van de cyclus achter de rug is.

BlackRock, een toonaangevende vermogensbeheerder met zo'n $9 biljoen dollar aan vermogen onder beheer, lijkt definitief overstag. Het bedrijf diende onlangs bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) een aanvraag in voor een bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF).

De SEC liet daarop weten dat de aanvraag 'inadequaat' was, maar dat lijkt BlackRock niet te weerhouden. BlackRock paste de aanvraag aan en hernieuwde de aanvraag.

Digitalisering van goud

In een interview met FOX Business verscheen de CEO van BlackRock Larry Fink en lichtte hij zijn hedendaagse visie op Bitcoin toe. "Het is op veel manieren de digitalisering van goud", zei Fink.

Hij zegt Bitcoin te zien als een modern alternatief voor goud, waarin men om vergelijkbare redenen kan investeren: "Als een hedge tegen inflatie, een hedge tegen de belemmerende problemen van een enkel land, of de devaluatie van je valuta."

"Laten we duidelijk zijn: Bitcoin is een internationale asset", stelt Fink, "Het is niet op één enkele valuta gebaseerd, dus het kan een asset zijn waarmee mensen kunnen spelen als alternatief".

Fink denkt dat er kansen liggen voor BlackRock om drempels tot de markt te verlagen en om kosten te verminderen: "We hopen dat de regelgever deze aanvragen beschouwt als een kans om crypto te democratiseren".

BlackRock CEO noemt bitcoin 'een internationale asset'

180 graden

Fink lijkt 180 graden gedraaid ten opzichte van zijn vroegere houding. In 2017 noemde hij Bitcoin nog 'een index voor witwassen', maar inmiddels kijkt hij er anders naar. 

"Ja, ik was sceptisch, vanwege de vroege gebruikers", vertelt Fink, "Laten we zeggen dat het veel gebruikt werd voor illegale activiteiten". Naarmate het toegankelijker werd is de aard van de activiteiten volgens hem veranderd.

Zelf bezit hij geen bitcoin, maar hij is enthousiast over de technologie en mogelijkheden. "Ik geloof eigenlijk echt dat de onderliggende technologie fantastisch is", vertelt hij, "Omdat de blockchain helpt om het transactieproces te versnellen, de blockchain helpt om te identificeren. In een volledig op blockchain gebaseerd systeem... heb je kennis van wie de koper en verkoper is. Dan hebben we geen beheerpartijen meer nodig".

De technologie heeft volgens hem het potentieel veel tussenpartijen te vervangen, maar dat duurt nog wel een tijd. "We zijn er nog lang niet. Maar het is een technologische ontwikkeling... Ik bedoel, het verschilt daarin niet met AI en wat dat allemaal kan doen", aldus Fink.

Hogere inflatie

Larry Fink sprak zich ook uit over de algemene economische vooruitzichten: "Ik geloof dat de rentes nog hoger worden, ik denk dat de Federal Reserve nog minimaal twee, maar misschien wel vier renteverhogingen zal moeten doen". Nog eens 0,25% tot 1% erbij dus.

"Ik geloof eigenlijk dat de inflatie hardnekkiger en structureler is, dus ik voorzie een toekomst met hogere rentes", vervolgt Fink, "Hogere rentes veroorzaken meer druk op de vastgoedmarkt en de vastgoedmarkt is de grootste assetklasse van regionale banken". En dat kan volgens hem problematisch zijn, hoewel hij verwacht dat de grote banken de dans waarschijnlijk ontspringen.

De economie wordt volgens hem nog volop aangejaagd. "Er zijn drie grote steunpakketten, die tijdens het afgelopen jaar zijn ingevoerd", legt hij uit, "Een biljoen dollar aan steunpakketten, dat nu pas tot de economie doordringt".

Dat is volgens hem te veel. Hij denkt daarom dat er meer inflatie op komst is en dat we pas 5% van de cyclus achter de rug hebben. "We zijn nog maar aan het begin", aldus Fink, verwijzend naar de hoeveelheid banen die de komende tijd in het kader van de steunpakketten worden gecreëerd. Dat geld moet allemaal nog gaan rollen.


In navolging van BlackRock kondigden ook Fidelity, Charles Schwab, Deutsche Bank, WisdomTree en Invesco aan iets met Bitcoin te gaan doen.


Beeldmateriaal: WEF, Creative Commons License: CC BY-NC-SA 2.0



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.