Bliksemsnelle bitcoin in Guyana

Heeft u ooit van Bitcoin gehoord?” - een vraag die ik vaak stel aan taxichauffeurs of restauranteigenaren wanneer ik op reis ben. De reacties zijn zo divers als de mensen zelf. “Is die Bitcoinhype niet voorbij?” of “Dat is niets voor mij”, zijn antwoorden die ik vaak hoor. Maar soms leidt het tot een mooi moment van Bitcoinadoptie, zoals in Guyana.

Guyana

Terwijl steeds meer mensen in het Zuid-Amerikaanse continent Bitcoin in een rap tempo omarmen, zijn er in Guyana nauwelijks tekenen van adoptie. De onbekendheid van Bitcoin’s mogelijkheden in Guyana is even groot als de onbekendheid van Guyana in de wereld.

Guyana is het enige Engelssprekende land op het continent, met een ongerepte natuurlijke schoonheid in de vorm van een eindeloze jungles, machtige rivieren en uitgestrekte savannes. Het is een land waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord, ook al heeft Nederland in dit buurland van Suriname ook een lange en duistere koloniale geschiedenis.

Dit zal snel veranderen, binnenkort zal de hele wereld waarschijnlijk over Guyana horen. Na decennialang het armste land van Zuid-Amerika te zijn geweest, staat het op het punt een grote oliespeler te worden, dankzij de kolossale olievondsten in de zee bij Guyana. Of het land door de nieuwe rijkdommen er snel op vooruit gaat, of dat de Hollandse Ziekte toeslaat, is nog afwachten.

Georgetown

Bitcoinadoptie is er in ieder geval schaars, op een busje na dat rondrijdt in Georgetown, de hoofdstad, met een Bitcoinprint erop. Ik kreeg één keer een glimp van dit mobiele billboard waarna het verdween in de stedelijke jungle. Of het Satoshistripkaarten verkoopt, blijft een mysterie.

Wanneer ik Bitcoin introduceer bij de Guyanezen, is er wel altijd een sprankje interesse. Nieuwsgierigheid gaat meestal over hoe ze er snel een slaatje uit kunnen slaan. Zelfs nadat ik heb uitgelegd dat het meer een gedecentraliseerd betalingssysteem of een middel voor waardeopslag is, blijft de interesse meestal hangen.

Vaak deel ik een paar Sats uit om te laten zien dat Bitcoin niet zo complex is als men vaak denkt. Tegenwoordig zijn Lightningwallets zo gebruiksvriendelijk dat ook mensen met beperkte technische kennis het kunnen begrijpen.

Skincare sats

In Georgetown kom ik Dahlia tegen, een jonge ondernemer met een knusse winkel die haar- en huidproducten verkoopt. Na mijn uitleg over Bitcoin is ze meteen geïnteresseerd, dus ik stuur haar wat sats. Na het ervaren van de snelheid en het gemak van Lightning, besluit ze Bitcoin in haar winkel te accepteren. Als eerste in Guyana, voor zover wij weten.

Ik maak een foto van Dahlia, trots en stralend in haar deuropening, Wallet of Satoshi open op haar telefoon. Op de achtergrond zit een van haar klanten nog halverwege een make-up sessie.

De foto plaats ik online op Twitter. Na een handvol likes, begint het plotseling op te lopen. De tweet krijgt uiteindelijk 553 likes en 79 retweets. Bijna 22.000 Twitteraars zien Dahlia, trots als de eerste Bitcoinvriendelijke winkelier in Guyana.

Zichtbaar op de foto is haar QR-code en Wallet of Satoshi naam, 'per ongeluk' georkestreerd door mij. Sats beginnen binnen te rollen. Uit Portugal, Duitsland, Israël, Ecuador, de Verenigde Staten. Bitcoiners van heinde en verre overladen Dahlia met fracties van Bitcoins. Een dollar hier, een cent daar.

Dan komt er een transactie binnen die ons beiden de ogen doet wrijven van ongeloof. Een gulle weldoener heeft maar liefst 1,7 miljoen sats overgemaakt naar de Guyanese onderneemster, ongeveer $500. Geheel anoniem.

De kracht van Lightning

Het Lightning Network is een tweede laag van de Bitcoin blockchain. Het maakt razendsnelle en goedkope transacties mogelijk die buiten de hoofd blockchain plaatsvinden, en vervolgens op de Bitcoin blockchain worden vastgelegd. Dit is een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin, waardoor het aantal transacties dat de Bitcoin blockchain kan verwerken drastisch wordt verhoogd.

Lightning maakt het mogelijk om waarde te versturen naar mensen overal ter wereld, zonder tussenkomst van een derde partij en tegen minimale kosten. Deze ontwikkeling is baanbrekend; het faciliteert de uitwisseling van waarde op een gedecentraliseerde manier zoals nooit tevoren. Het stelt mensen in staat om bijvoorbeeld een jonge ondernemer aan de andere kant van de wereld een duwtje in de rug te geven, maar er zijn ook andere voorbeelden.

In januari 2019 zette een tot dan toe onbekende Twittergebruiker met de naam Hodlonaut een sociaal experiment op door 10.000 Satoshi via het Lightning Network naar een andere Bitcoingebruiker te sturen. Hij spoorde anderen aan hetzelfde te doen en er wat sats aan toe te voegen, waarmee een kettingreactie van Bitcointransacties, ook wel bekend als de "Lightning Torch", op gang kwam. Honderden Bitcoiners uit verschillende landen, inclusief bekende namen als Jack Dorsey en Anthony Pompliano, deden mee aan het experiment. Uiteindelijk werd het totaalbedrag aan een goed doel geschonken.

Tegenwoordig gebruiken veel van de ontluikende Bitcoingemeenschappen, zoals Bitcoin Beach en Bitcoin Ekasi, het Lightning Network om de lokale gemeenschap op het Bitcoinnetwerk aan te sluiten. De snelheid en lage transactiekosten maken het geschikt voor dagelijkse uitgaven, ook als het kleinere bedragen betreft.


Wat is het Lightning netwerk en hoe werkt het? Dat lees je in een eerder artikel.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.