Cuba: 'de meest vruchtbare grond voor Bitcoin die ik ooit heb gezien'

"De meest vruchtbare grond voor Bitcoinadoptie die ik ooit heb gezien", aldus Bitcoininfluencer Joe Nakamoto in zijn nieuwe documentaire over Cuba. Het is het land van zon, sigaren en klassieke auto's, maar ook van communisme, handelsembargo's en torenhoge inflatie. De meeste Cubanen zijn machteloos tegen de armoede, maar voor een groeiend aantal Cubanen is Bitcoin de salida - de uitweg. 

Cuba is een geval apart. Vanwege financiële restricties is het land grotendeels afgesloten van de rest van de wereld. Bankoverschrijvingen naar het buitenland zijn niet mogelijk en financiële diensten zoals credit cards of PayPal bedienen geen Cubaanse klanten. 

Western Union, het laatste geldoverboekingskantoor dat in Cuba actief was, sloot in 2020 alle Cubaanse kantoren. Sindsdien kunnen Cubanen daarmee geen geld meer naar het buitenland sturen. Wel faciliteert Western Union sinds kort weer dollaroverboekingen vanuit de VS naar Cuba, maar daarvoor gelden limieten en fees tussen de 2% en 10%. 

Handel drijven en inkopen uit het buitenland zijn daardoor erg moeilijk. Winkeliers hebben moeite om voorraad in te kopen en producten die in de rest van de wereld goedkoop en gangbaar zijn, zijn in Cuba duur en moeilijk verkrijgbaar. Bovendien willen leveranciers in het buitenland niet betaald worden in Cubaanse peso's. Die zijn buiten Cuba namelijk niet besteedbaar en onderhevig aan ruim 40% inflatie.

Armoede

De armoede in Cuba is groot. Het gemiddelde salaris van pakweg €20 euro (of lager) per maand is volgens onderzoek van Columbia Law School net genoeg om 12,5% van de gemiddelde maandlasten te dekken. Sparen is nauwelijks een optie en wie toch een beetje opzij weet te leggen, ontdekt dat het praktisch onmogelijk is om op te boksen tegen 40% inflatie. 

Sparen in euro's of Amerikaanse dollars is eventueel een optie, als je er goedkoop aan kan komen. De hoeveelheid die je dagelijks tegen een normaal tarief mag kopen is echter beperkt en de officiële wisselkoers daarbuiten is vier keer zo hoog. Cashgeld is echter wel onpraktisch en meestal onbruikbaar voor internationale overboekingen.

Bitcoin

Geen wonder dat steeds meer Cubanen Bitcoin ontdekken: een open en wereldwijd monetair netwerk, waaraan iedereen kan meedoen en waar censuur onmogelijk is. Het biedt hen niet alleen een zeldzame mogelijkheid om internationale betalingen te doen, maar het beschermt ook tegen de inflatie van de Cubaanse peso. Ook al is de koers van bitcoin volatiel, toch is het nog altijd beter dan de Cubaanse peso. 

Bitcoin is in Cuba een relatief nieuw fenomeen, omdat mobiel internet pas sinds 2018 beschikbaar is in het land. Voor die tijd was er van Bitcoinadoptie nauwelijks sprake, maar sindsdien groeit de populariteit gestaag. Naar schatting maken vandaag de dag zo'n 100.000 tot 200.000 Cubanen gebruik van Bitcoin.

De Cubaanse overheid lijkt Bitcoin toe te staan, ondanks dat het Cubanen meer vrijheden biedt dan de overheid wellicht zou willen. Mogelijk ziet de overheid ook de voordelen. In september 2021 voerde Cuba wetgeving om Bitcoin en Bitcoinbedrijven te reguleren. Sindsdien is het in Cuba toegestaan om betalingen in bitcoin te verrichten.

Documentaire

Hoe staat Bitcoin ervoor in Cuba? En hoe ziet de ontluikende Bitcoingemeenschap eruit? Bitcoininfluencer Joe Nakamoto reisde voor een nieuwe documentaire van Cointelegraph af naar het land om die vragen te beantwoorden.

Volgens hem is Cuba 'de meest vruchtbare grond voor Bitcoinadoptie die hij ooit heeft gezien'. Niet in het minst omdat Bitcoin voor de Cubanen geen speculatieve investering is, maar omdat het ze concrete praktijkoplossingen biedt. 

Neem ook een kijkje in het leven van Cubaanse Bitcoiners en bekijk de documentaire over Cuba in de videospeler hieronder of op het Youtube-kanaal van Cointelegraph:


Meer lezen over hoe Bitcoin een financiële uitweg biedt in landen met hoge inflatie? Lees dan ook eens onze andere artikelen.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.