Custodian Prime Trust staat op omvallen

Weer een cryptobedrijf in de problemen. Prime Trust, een bedrijf dat crypto-activa en dollarrekeningen beheert voor andere cryptobedrijven, blijkt niet in staat alle tegoeden uit te betalen. Het beschikt niet over de private keys van wallets waar fondsen op staan. De toezichthouder in Nevada greep in en zoekt nu een curator om de leiding over het bedrijf over te nemen.

Prime Trust verkeert al enige tijd in zwaar weer. Het bedrijf leverde beheer- en bankendiensten aan cryptobedrijven die onlangs in de problemen kwamen, zoals Binance.US, FTX en Celcius. De associatie leverde zorgen op over de solvabiliteit van Prime Trust, wat leidde tot een uitstroom van klanten.

Concurrent BitGo dacht een kans schoon te zien en was een overname van plan, maar zag vorige week plotseling van de overname af nadat het inzage verkreeg in de financiële situatie . 

Solvabiliteit

Kort erna maakte de toezichthouder Nevada Financial Institutions Division (NFID) bekend dat het Prime Trust heeft opgedragen om alle stortingen en uitbetalingen te staken. De financiële situatie was volgens de toezichthouder dermate verslechterd dat Prime Trust niet langer in de positie was om de dienstverlening voort te zetten. 

De NFID stelt dat Prime Trust over onvoldoende fondsen beschikt om alle tegoeden uit te betalen en mogelijk insolvabel is. Volgens NFID zou Prime Trust $85 miljoen aan contant geld moeten hebben, maar heeft het slechts $3 miljoen in kas. Ook zou een miljoen dollar aan cryptovaluta ontbreken. Een groot deel van het vermogen in cryptovaluta blijkt bovendien geïnvesteerd in een illiquide altcoin.

Prime Trust zou onvoldoende cash en cryptovaluta in kas hebben

NFID heeft de rechter inmiddels verzocht om een curator aan te stellen om de leiding over het bedrijf over te nemen. 

Een aantal cryptobedrijven die gebruikmaakten van Prime Trust, zoals Stably, Coinmetro en Coinbits, staakten als gevolg ook hun dienstverlening. Klanten van deze bedrijven verkeren in grote onzekerheid, omdat zij in veel gevallen hun tegoeden niet kunnen opnemen. Mogelijk volgen er nog meer getroffen bedrijven. 

Fouten

Vermoedelijk zijn de problemen (deels) ontstaan door technische fouten. Prime Trust gebruikte volgens de NFID het platform Fireblocks voor het beheer van cryptovaluta. Toen Fireblocks op 1 januari 2021 overstapte op een nieuw type wallet, vond Prime Trust de nieuwe soort beperkend en bleef het de oude soort wallets aanbieden.

In december 2021 bleek dat echter een enorme misstap. Het platform van Fireblocks bleek de oude wallets namelijk niet langer te ondersteunen en de fondsen die Prime Trust erheen had gestuurd waren ontoegankelijk.

Prime Trust zou daarna de contante geldreserves hebben gebruikt om nieuwe cryptovaluta te kopen, zodat deze aan klanten kon worden uitgeleverd wanneer ze een opname deden. Mogelijk heeft het bedrijf daarna getracht de verliezen goed te maken via investeringen in altcoins.

Excerpt uit de brief van NFID


Ondanks voortdurende pogingen is het Prime Trust niet gelukt om alsnog toegang te verkrijgen tot de wallets.

Not your keys, not your coins

Keer op keer blijkt weer: not your keys, not your coins. Als je jouw bitcoin uit handen geeft aan een andere partij, dan kleven daar reële risico's en afhankelijkheden aan.

Dienstverleners zijn niet per definitie beter in het beschermen van wallets. Regelmatig blijkt zelfs dat ze met klantfondsen aanzienlijke risico's nemen. Bovendien zijn dienstverleners regelmatig doelwit van hackers, die als bijen op honing afkomen op de aanzienlijke buit waarover dienstverleners (zouden moeten) waken.

Ook als je zelf niet direct met een verkeerde partij in zee stapt, kan het zijn dat jouw geld of bitcoins achter de schermen op indirecte wijze terechtkomen bij een andere partij.

Wil je dat voorkomen? Overweeg dan self-custody. Daarbij heb je de sleutels (private keys) van jouw bitcoin in eigen beheer, in een Bitcoinwallet die alléén toegankelijk is voor jou. Zo heb je geen afhankelijkheden en alle controle, maar ook alle verantwoordelijkheid. In onze beknopte startersgids lees je hoe dat werkt.

Is self-custody geen optie? Laat je dan niet verleiden door hoge rendementen van cryptocasino's, maar kies voor een betrouwbare Nederlandse partij. Wij raden natuurlijk BL3P aan, de exchange van Bitonic.


Het afgelopen jaar vond er een faillissementsgolf plaats onder cryptobedrijven.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.