Eerste Europese bitcoin spot ETF gelanceerd op Euronext Amsterdam (AEX)

De eerste Europese bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF) is een feit. Anderhalf jaar na de goedkeuring werd dinsdag de Jacobi FT Wilshire bitcoin ETF gelanceerd op de Amsterdamse beurs Euronext Amsterdam (AEX).

Het is de eerste bitcoin spot ETF in Europa. De Jacobi FT Wilshire bitcoin spot ETF zou oorspronkelijk al in juli 2022 worden gelanceerd, maar de lancering werd uitgesteld vanwege marktomstandigheden. De markt werd destijds geplaagd door het faillissement van FTX en de implosie van diverse altcoins. 

Blijkbaar acht Jacobi de tijd er nu wel rijp voor. Dinsdag 15 augustus lanceerde de Britse vermogensmanager het fonds op de Amsterdamse AEX. De ETF is verhandelbaar onder de ticker 'BCOIN'. Het fonds is alleen toegankelijk voor professionele beleggers met een investeerbaar vermogen van €100.000 of meer.

Jacobi positioneert het fonds als investering die voldoet aan ESG-criteria. Tegen Blockworks vertelde CEO Martin Bednall dat de ETF met externe data het energieverbruik van Bitcoin meet en voor iedere investering een gepaste hoeveelheid Renewable Energy Certificates (RECs) aanschaft om het verbruik te compenseren. 

Voor het technische beheer werkt Jacobi samen met Fidelity Digital Assets. Het Amsterdamse Flow Traders is aangetrokken als market maker.

Het is spannend om te zien dat Europa voorloopt op de VS in het openstellen van investeren in bitcoin voor institutionele investeerders die een veilige, betrouwbare toegang willen tot de voordelen van digitale activa, door middel van bekende en gereguleerde structuren zoals onze ETF. Martin Bednall, CEO Jacobi Asset Management

BlackRock-effect 

De lancering volgt kort nadat BlackRock, de grootste vermogensmanager ter wereld, in de Verenigde Staten een ETF-aanvraag indiende. Daarna volgde een stortvloed aan andere ETF-aanvragen. Mogelijk is ook de lancering van de Jacobi bitcoin spot ETF erdoor beïnvloed. 

De ETF van Jacobi is de eerste bitcoin spot ETF in Europa. In de Verenigde Staten bestaat een vergelijkbare ETF nog niet. Wel zijn de verwachtingen rond de mogelijkheid van een eerste Amerikaanse bitcoin spot ETF al jaren hooggespannen. 

Tot op heden keurde de toezichthouder echter alle aanvragen af, maar met de ETF-aanvraag van BlackRock lijkt er nieuwe hoop.

Bitcoin spot ETF 

Een bitcoin spot ETF is een beursgenoteerd investeringsfonds waarin beursbeleggers kunnen beleggen. Met het geïnvesteerde geld koopt het fonds bitcoins. Op die manier kunnen beleggers via de beurs investeren in bitcoin, zonder dat ze zelf het technische beheer op zich hoeven te nemen. 

Zo'n ETF bestond nog niet in Europa, maar er zijn wel al enige tijd vergelijkbare Exchange Traded Notes (ETNs) en Exchange Traded Products (ETPs) waarbij min of meer hetzelfde gebeurt.

Sommigen hopen dat een bitcoin spot ETF tot koersstijgingen leidt. Bij een bitcoin spot ETF worden immers bitcoins opgekocht van de vrije markt, waardoor de circulerende hoeveelheid bitcoins afneemt. Volgens de principes van vraag en aanbod zou dat een opstuwend effect op de koers moeten hebben. De gedachte is dat zodra het grootkapitaal van de beurzen via een ETF de Bitcoinmarkt opvloeit er spectaculaire koersstijgingen zullen volgen.

Toch valt dat te betwisten. De Amsterdamse AEX is nog altijd geen New York Stock Exchange (NYSE) en de vergelijkbare ETNs en ETPs leverden in het verleden geen noemenswaardige gevolgen op voor de koers. Het effect op de markt is waarschijnlijk zeer beperkt. 

Ook als een Amerikaanse ETF ooit wordt goedgekeurd is het geen gegeven dat er plotseling gigantische bedragen worden geïnvesteerd - het tegenovergestelde kan ook het geval zijn. De werkelijke economische effecten voltrekken zich wellicht meer geleidelijk. 


Beeldmateriaal: Wikimedia, Creative Commons (CC BY 2.0)


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.