Eerste slachtoffers Mt. Gox ontvangen restitutie

Een handjevol klanten van de failliete exchange Mt. Gox hebben de afgelopen week, na lang wachten, eindelijk geld teruggekregen. Op Reddit doken diverse berichten op over terugbetalingen via PayPal. Anderen, die voor terugbetaling via een bankrekening hebben gekozen, wachten nog steeds op hun geld.

Op 21 december werd op Reddit melding gemaakt van de eerste uitbetaling van Mt. Gox via PayPal, uitgekeerd in de Japanse valuta Yen.

Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat de crypto exchange Mt. Gox faillissement aanvroeg na een catastrofale hack. Hierbij gingen zo'n 850.000 bitcoin van klanten verloren, wat dit de grootste bitcoin diefstal in de geschiedenis maakt.

Ontdek meer over het verhaal van Mt. Gox in de documentaire van Bitonic. (Vanaf 20:00)

Een deel van de gestolen bitcoins, ongeveer 140.000, is teruggevonden. Na een lang juridisch proces worden deze nu eindelijk teruggegeven aan de klanten als compensatie. In september van dit jaar gaf de verantwoordelijke curator, Nobuaki Koboyashi, aan dat hij meer tijd nodig had om alle benodigde informatie te verzamelen. De huidige deadline voor alle uitbetalingen is gesteld op 31 oktober 2024.

Schuldeisers die alle vereiste informatie hadden ontvangen, zouden tegen het eind van dit jaar gecompenseerd worden. Dit lijkt dus nu inderdaad te gebeuren.

Wat betreft de bitcoin koers: er is bezorgdheid dat de uitbetaling van de 140.000 bitcoins een significante impact zou kunnen hebben op de prijs van bitcoin. Slachtoffers van het Mt. Gox-debacle kunnen kiezen voor compensatie in fiatgeld of in bitcoin. Volgens een rapport van Coindesk is de vrees voor een aanzienlijke marktimpact reëel, maar te overzien omdat in alle waarschijnlijkheid niet alle 140.000 bitcoins in één keer worden uitbetaald.

De werkelijke impact op de markt zal in 2024 duidelijk worden, wanneer het uitbetalingsproces voltooid is.


Lees hier meer artikelen over Mt. Gox.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.