Deadline voor verstrekking Mt.Gox bitcoins verlengd met één jaar

De deadline voor het verstrekken van de Mt.Gox bitcoins aan schuldeisers van de failliete exchange is verlengd met één jaar. Curator Nobuaki Kobayashi schrijft per brief dat hij meer tijd nodig heeft. De nieuwe deadline is 31 oktober 2024. 

In de brief schrijft Kobayashi dat de verlenging nodig is voor schuldeisers om de benodigde informatie aan te leveren. Ook heeft hij zelf meer tijd nodig om de aangeleverde informatie te controleren bij banken, exchanges en andere dienstverleners. 

Schuldeisers die inmiddels wel de benodigde informatie hebben aangeleverd worden mogelijk eerder gecompenseerd. Dat gebeurt stapsgewijs en zou op z'n vroegst eind dit jaar al kunnen gebeuren. 

Toch waarschuwt hij dat ook deze planning niet vast staat. "Let erop dat het schema aan verandering onderhevig is, afhankelijk van de omstandigheden, en dat de specifieke timing van terugbetalingen aan iedere schuldeiser van het rehabilitatieproces nog niet is bepaald", aldus Kobayashi.

Excerpt uit de brief van curator Nobuaki Kobayashi

Naar verluidt heeft Kobayashi zo'n 140.000 BTC te verdelen, met een huidige marktwaarde van ongeveer €3,5 miljard. Om in aanmerking te komen moesten gedupeerden uitgebreide documentatie aanleveren en dat proces is nu verlengd. 

Mt.Gox 

Mt.Gox vroeg in 2014 een faillissement aan, nadat de exchange werd gehackt en 850.000 bitcoins van klanten verloor. Het is tot op heden de grootste hoeveelheid bitcoins die ooit is gestolen. Een deel van de buit werd later teruggevonden. 

In de jarenlange rechtszaak die erna volgde eisten gedupeerde klanten compensatie. Dat werd toegekend en in 2021 werd de huidige rehabilitatieprocedure gestart. Volgend jaar als de nieuwe deadline afloopt, zijn er tien jaar verstreken sinds het faillissement. 

De Mt.Gox bitcoins hangen volgens sommigen als een zwaard van Damocles boven de markt. De zorg is dat wanneer de aanzienlijke hoeveelheid bitcoins op de markt komt, dat het de koers zal drukken. Kobayashi lijkt echter niet van plan om alle bitcoins gelijktijdig uit te leveren, maar in te zetten op een geleidelijk proces. Wellicht valt de impact mee.


Meer informatie vind je in onze eerdere artikelen over Mt.Gox.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.