Federal Reserve Bank of Cleveland enthousiast over Lightning

Afgelopen maand publiceerde de Federal Reserve Bank of Cleveland een paper genaamd ‘The Lightning Network: Turning Bitcoin into Money’. Het stuk gaat uitgebreid in op het Lightning Netwerk. Eén van de uitkomsten van het onderzoek is dat er een significant verband bestaat tussen de adoptie van Lightning en verminderde blockchain congestion, wat suggereert dat Lightning bijdraagt aan het verbeteren van de efficiëntie van bitcoin als betaalmiddel.

Om te beginnen kort iets over de verschillende regionale Federal Reserve Banks van de Verenigde Staten (VS). In totaal zijn er 12 regionale centrale banken in de VS die de 50 (deel)staten vertegenwoordigen.

Deze 12 banken brengen 5 afgevaardigden naar voren die tezamen met 7 verkozen bestuurders het bestuur van de Federal Open Market Committee (FOMC) vormen. Het FOMC is het belangrijkste orgaan op het gebied van monetair beleid in de VS en neemt belangrijke beslissingen over de rentestand en groei van de geldhoeveelheid.

Turning Bitcoin into Money

Behalve dat het snelle en goedkope transacties mogelijk maakt, zonder dat het ten koste gaat van de decentrale veiligheid die de blockchain biedt, helpt het Lightning Netwerk het aantal on-chain transacties op het Bitcoinnetwerk te verminderen. Dit is een stap in de goede richting om van bitcoin daadwerkelijk geld te maken, aldus de centrale bank van Cleveland. In zekere zin erkend de centrale bank hier dus het belang van Lightning voor bitcoinbetalingen.

In principe zijn er slechts twee transacties op het Bitcoinnetwerk nodig ongeacht het bedrag of het aantal betalingen. Federel Reserve Bank of Cleveland

De adoptie van Lightning kan de vraag van ruimte op de blockchain verminderen en dus leiden tot verminderde congestion. Dit laatste treedt op wanneer het aantal transacties de capaciteit van het Bitcoinnetwerk overstijgt, wat vervolgens resulteert in hoge transactiekosten en tragere verwerking van transacties.

Met andere woorden is het Lightning Netwerk dus uitermate geschikt voor microtransacties, terwijl het Bitcoinnetwerk alleen wordt gebruikt voor grotere transacties die meer veiligheid vereisen. Het hoofdnetwerk wordt op die manier niet te zwaar belast. 

Discussies over het vergroten van blokken waardoor er meer transacties in passen, zullen in de toekomst waarschijnlijk dan ook niet meer voorkomen. Een thema dat in het verleden tot forks heeft geleid.

Het onderzoek van de centrale bank van Cleveland toont aan dat Lightning bitcoin vooruithelpt als betaalmiddel. Alhoewel bitcoin in El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek wordt omarmd als wettig betaalmiddel, heeft het Lightning Netwerk nog een lange weg te gaan. Zolang het netwerk gestaag blijft doorgroeien, zal in de toekomst mogelijk iedereen via Lightning betalen (misschien wel zonder het door te hebben).

Wil je zelf experimenteren met Lightning? Wij verwijzen je graag door naar BL3P, de bitcoinexchange van Bitonic. Let wel op dat je al geverifieerd moet zijn op BL3P en Lightning zich momenteel in de pilotfase bevindt, waarbij een beperkte groep gebruikers stortingen en opnames kunnen testen. Nieuwe gebruikers kunnen er dus (voorlopig) nog geen gebruik van maken.


Werkdocumenten van de Federal Reserve Bank of Cleveland zijn (voorlopig) materiaal dat wordt verspreid om discussie en kritisch commentaar op lopend onderzoek te stimuleren. De documenten zijn dan ook niet onderworpen aan de formele redactionele beoordeling die is toegekend aan officiële publicaties van de Federal Reserve Bank of Cleveland.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.