Gedupeerde krijgt bitcoin terug, maar niet het koersverschil

Eén bitcoin is één bitcoin en niet €48.000, zo oordeelde de rechtbank in Rotterdam. Een man kocht een antieke Chinese kom voor één bitcoin, maar het bleek een vervalsing. In de rechtszaak die volgde oordeelde de rechter dat de gedupeerde zijn betaalde bitcoin moet terugkrijgen, maar dat hij geen recht heeft op vergoeding van het prijsverschil van €27.000 als gevolg van de koersdaling.

Het zou een antieke Chinese kom zijn met een diameter van 10cm, van het merk Xuande. De verkoper had de kom volgens eigen zeggen laten taxeren op €150.000 door een 'zeer hoogwaardige expert in Chinees antiek' en beweerde dat de kom naar alle waarschijnlijkheid inmiddels een hogere waarde had. De koper kocht de kom op 4 mei 2021 voor één bitcoin, toen de koers op €48.000 stond.

De koper vertrouwde het echter niet en ging op onderzoek uit. Hij stuurde de kom naar veilinghuis Bonhams, daarna naar een veilingmeester in België en uiteindelijk ook naar veilinghuis Sotheby's. De kom bleek niet authentiek, maar een vervalsing. De koper eiste zijn geld terug en startte een rechtszaak tegen de verkoper van de kom.

Oordeel

De rechtbank in Rotterdam gaf de koper gelijk en oordeelde dat de verkoper het betaalde bedrag moet terugbetalen. De bitcoinkoers was in de tussentijd echter gedaald naar zo'n €21.000.

De koper eiste restitutie van €48.000 - de waarde van één bitcoin op het moment van aanschaf. De verkoper vond daarentegen dat hij slechts één bitcoin verschuldigd was, omdat de oorspronkelijke betaling ook één bitcoin was.

De rechtbank was het daarmee eens. Volgens de rechtbank zijn beide partijen overeengekomen dat de koopprijs één bitcoin was en niet €48.000. De koper heeft volgens de rechtbank daarom alleen recht op de betaalde bitcoin en niet op vergoeding van het koersverschil.

Een bitcoin is weliswaar geen wettig betaalmiddel of gangbaar geld in de zin van artikel 6:112 BW, maar het staat partijen vrij om ten aanzien van de betaling andersluidende afspraken te maken, mits het gekozen betaalmiddel niet is verboden. Rechtbank Rotterdam

Aanvullende schadevergoeding

De waardedaling van de betaalde bitcoin staat volgens de rechtbank los van de koopovereenkomst. Het verzoek op vergoeding van het koersverschil is daarom gekwalificeerd als een aanspraak op aanvullende schadevergoeding.

De koper had de bitcoin echter niet specifiek voor de koop aangeschaft - hij beschikte er al over - en ook niet aangegeven dat hij de bitcoin ten gelde zou hebben gemaakt, als de koop niet had plaatsgevonden. Volgens de rechtbank is er daarom geen grond voor een aanvullende schadevergoeding.

Mt.Gox

Het doet denken aan de rechtszaak rond Mt.Gox, de exchange die in 2014 failliet ging nadat hackers 850.000 bitcoins aan klantfondsen hadden gestolen. Later werden 200.000 bitcoins teruggevonden.

Tijdens de jarenlange rechtszaak die volgde steeg de bitcoinkoers aanzienlijk, waardoor de overgebleven fondsen veel meer waard werden dan de waarde van de gestolen bitcoins op het moment van diefstal.

In deze rechtszaak ging de rechtbank in Tokio akkoord met een rehabilitatieplan. Daarbij worden overgebleven fondsen aan schuldeisers uitgekeerd en konden ze kiezen tussen uitbetaling in bitcoin of in fiat. Volgens de curator was er vorig jaar nog zo'n 140.000 bitcoins te verdelen. De meeste gedupeerden kozen voor uitbetaling in bitcoin. Als alles volgens plan verloopt vinden de eerste uitbetalingen plaats in maart - negen jaar na het faillissement.


Is bitcoin juridisch gezien een goed of geld? Dat lees je in een eerder artikel.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.