Groen licht voor banken: BofA, Morgan Stanley, Charles Schwab in de startblokken
Met versoepeling van de regelgeving in het vooruitzicht, lijkt een nieuwe adoptiegolf onder Amerikaanse financiële instituties voorhanden. Bank of America en Morgan Stanley staan in de startblokken om zich te richten op transacties met bitcoin en crypto, Goldman Sachs spreekt over belemmerende regelgeving en Charles Schwab wil handelsmogelijkheden aanbieden.
Hoewel het Witte Huis onder voormalig president Joe Biden zich sceptisch en terughoudend opstelde tegenover bitcoin en cryptovaluta's, lijkt het roer sinds het aantreden van de nieuwe president Donald Trump geheel omgeslagen.
Onder Trump wil het Witte Huis de groei van sector en de adoptie juist stimuleren, onder meer met heldere wettelijke kaders en versoepeling van belemmerende regelgeving.
Ook de Federal Rserve lijkt zich daarbij aan te sluiten. Voorzitter Jerome Powell insinueerde woensdag dat het licht voor banken op groen staat: "Onze rol met bitcoin, met crypto, is om naar de banken te kijken. Banken zijn prima in staat om cryptoklanten te bedienen, zo lang ze de risico's begrijpen en managen".
Als gevolg van de veranderde houding van de Amerikaanse overheid staan bitcoin en crypto hoog op de radar bij verschillende grote financiële dienstverleners.
Bank of America
Bijvoorbeeld bij Bank of America, de op één na grootste bank van de Verenigde Staten. Op dit moment biedt Bank of America nog geen bitcoin- of cryptodienstverlening aan, maar volgens CEO Brian Moynihan staan banken te popelen om bitcointransacties voor klanten te faciliteren.
Op de blockchain zijn bitcointransacties in principe peer to peer en zonder tussenpartijen, maar wanneer een financiële dienstverlener als tussenpartij het beheer voert namens klanten kunnen zij voor het uitvoeren van transacties een kleine commissie rekenen.
"Als er regels komen waardoor het echt iets wordt waardoor je er zaken mee kan doen, dan zal je ontdekken dat het bankenstelsel flink op de transactionele kant inzet", zei Moynihan onlangs tijdens een interview met CNBC op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.
"Als je over straat loopt en je ergens lunch koopt, ... als je kan betalen met Visa, Mastercard, een debet card, Apple Pay, et cetera, dan zou dit gewoon een andere manier van betalen zijn", vertelt Moynihan, "We hebben al honderden blockchainpatenten, we weten hoe we de sector moeten betreden".
Morgan Stanley
Ook vermogensbeheerder en zakenbank Morgan Stanley ziet potentieel in transacties. "Voor ons draait het vraagstuk er echt om of wij, als streng gereguleerde financiële instelling, kunnen optreden als transactieverwerkers", legt CEO Ted Pick uit in een interview met CNBC.
"We zullen samenwerken met het ministerie van Financiën en andere toezichthouders om uit te vinden hoe we dat op een veilige manier kunnen aanbieden", aldus Pick. Morgan Stanley biedt op dit moment wel al enkele beperkte mogelijkheden aan om te investeren in bitcoin via investeringsfondsen.
Goldman Sachs
De CEO van Goldman Sachs liet in Davos ook voorzichtig doorschemeren open te staan voor verandering. "Op het moment, vanuit een regelgevend perspectief, kunnen we het niet bezitten, niet als tussenpartij optreden, we kunnen niet betrokken zijn bij bitcoin", zei CEO David Solomon tegen CNBC.
Speculeren over de toekomst wou Solomon niet. Wel noemde hij bitcoin 'interessant' en hintte hij tegen de interviewer: "Als de wereld verandert, dan kunnen jij en ik daarover discussiëren".
Charles Schwab
Charles Schwab heeft meer concrete plannen. De Amerikaanse vermogensbeheerder liet vlak na de verkiezingsuitslag in november al weten dat het handelsmogelijkheden in bitcoin en crypto wil aanbieden, als de regelgeving onder president Trump versoepeld.
"Crypto heeft zeker de aandacht getrokken van velen, en ze hebben er veel geld mee verdiend", zei CEO Rick Wurster destijds in een interview met Bloomberg. "We wachten op een verandering in de regelgeving", aldus Wurster, "En we zijn ervan overtuigd dat dit snel zal komen".
Versoepeling
De eerste stappen in het versoepelen van de regelgeving zijn al gezet. Op 23 januari trok de SEC de controversiële accountancyregel SAB-121 in, die banken weerhield om bitcoin in beheer te nemen.
Daarnaast is er een presidentiële Digital Assets Markets-werkgroep opgericht en ook een crypto task force van de SEC. Beide hebben als doel heldere wettelijke kaders voor de sector te creëren en in kaart te brengen op welke manieren barrières kunnen worden weggenomen.
Terwijl de VS aanstuurt op versoepeling, voerde de EU onlangs juist een verscherping van de regelgeving in.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.