Dit zijn Donald Trump's verkiezingsbeloftes over bitcoin
Donald Trump positioneerde zich tijdens zijn verkiezingscampagne als voorstander van bitcoin en deed in dat kader verschillende verkiezingsbeloftes. Het lijkt erop dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Wat waren zijn toezeggingen en maakt hij ze ook waar?
Donald Trump richtte zich de afgelopen maanden steeds vaker tot bitcoin- en cryptobezitters. Hij verklaarde zich onder andere tot 'cryptopresident' en stelde dat hij wil dat de Verenigde Staten de cryptohoofdstad en bitcoinsupermacht van de wereld wordt. In dat kader maakte hij verschillende verkiezingsbeloftes.
Bitcoinreserves
Zo stelde Trump tijdens een bitcoinevenement in Nashville dat hij de pakweg 210.000 BTC die de VS door de jaren heen confisqueerde wil toevoegen aan de nationale reserves, net zoals het land ook goudreserves bezit.
Het doel zou zijn om de bitcoinreserves voor langere termijn aan te houden - "Never sell your bitcoin", aldus Trump tegen een juichende menigte.
Later speculeerde Trump echter ook dat een eventuele waardestijging van de nationale bitcoinreserves in de toekomst mogelijk kan worden gebruikt om de nationale schuldenberg te verkleinen.
Bitcoinmining
Ook stelde Donald Trump dat hij wil dat alle resterende bitcoins worden gemined in de VS. Onder andere daarom wil hij de totale energieproductie in de VS verdubbelen, zodat de energieprijs in de VS het 'laagst van de hele wereld' zal zijn.
Letterlijk genomen is het echter onmogelijk dat alle resterende bitcoins in de VS worden gemined, omdat het bitcoinnetwerk decentraal is en de VS andere landen er niet van kan weerhouden om ook te minen.
Wel is de VS op dit moment al het meest populaire vestigingsland voor bitcoinminers en zal een overvloed aan goedkope energie vermoedelijk leiden tot een nog grotere voorsprong.
Pro-bitcoin regelgeving
Donald Trump beloofde daarnaast op verschillende manieren de regelgeving met betrekking tot bitcoin te verbeteren.
Zo stelde hij een nieuw adviesorgaan op te zullen richten dat binnen de eerste 100 dagen van zijn presidentschap een wetsvoorstel zal opleveren dat volgens hem de sector zal stimuleren, in plaats van tegenwerken. "Vanaf nu zullen de regels geschreven worden door mensen die van jullie industrie houden, in plaats van het haten", aldus Trump.
Ook beloofde hij, net als het Republikeinse partijprogramma, een einde te maken aan de 'anti-crypto oorlog van de Democraten', doelend op de kritische houding van sommige Democratische senatoren en ook het Witte Huis onder president Biden.
Trump zegde daarnaast toe om Securities & Exchange Commission (SEC)-voorzitter Gary Gensler op de eerste dag van zijn presidentschap te ontslaan. Gensler is controversieel in de bitcoingemeenschap en wordt door sommigen verweten de lancering van spot bitcoin ETF's in de weg te hebben gestaan.
Zowel Trump als het Republikeinse partijprogramma beloofden ook het recht op bitcoin in eigen beheer (self custody) vast te leggen in de nationale wetgeving. Net als het recht om bitcoin te minen en het recht om privétransacties uit te voeren.
We zullen het recht verdedigen om bitcoin te minen en ervoor zorgen dat iedere Amerikaan het recht heeft om zijn digitale activa in eigen beheer te nemen en transacties uit te voeren zonder toezicht en controle van de overheid Partijprogramma Republikeinse partij
Bovendien beloofden de Republikeinen en Trump zich te verzetten tegen de komst van digitaal centralebankgeld. "Er zal nooit een CBDC (Central Bank Digital Currency) komen zolang ik president ben van de Verenigde Staten", aldus Trump tijdens zijn speech in Nashville.
Ross Ulbricht
Ook beloofde Trump op dag één van zijn presidentsschap Ross Ulbricht uit de gevangenis te bevrijden.
Ross Ulbricht, ook wel bekend als The Dread Pirate Roberts, is de oprichter en beheerder van de voormalige illegale online marktplaats The Silk Road. Op deze marktplaats konden (vaak illegale) goederen worden afgerekend met bitcoin en de marktplaats was daarom om de beginjaren van bitcoin een belangrijke drijver voor de adoptie.
Ulbricht werd vanwege zijn beheerdersrol opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweemaal levenslang plus 40 jaar, zonder kans op vroegtijdige vrijlating - volgens velen een te disproportioneel zware straf voor het beheren van een illegale marktplaats.
Ross Ulbricht zit inmiddels al ruim 11 jaar in gevangenschap en door de jaren heen werd de roep om zijn vrijlating steeds luider. "We zullen hem naar huis halen", beloofde Trump, "hij heeft er al 11 jaar op zitten".
Beloftes
Het zijn niet de minste beloftes. De tijd zal moeten uitwijzen of Trump daad bij woord voegt en zijn verkiezingsbeloftes nakomt of dat het grootspraak was om zetels te winnen. Er lijken echter weinig concrete obstakels in de weg te staan.
Op dit moment beheersen de Republikeinen namelijk een meerderheid in de Senaat en mogelijk binnenkort ook in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse partij heeft daardoor veel macht en zou nieuwe wetsvoorstellen, mits ze niet ongrondwettelijk zijn, gemakkelijk kunnen doordrukken.
De weerstand bij de Democratische partij lijkt bovendien steeds verder af te nemen. Daarmee lijkt het overton-venster - het spectrum van maatschappelijk acceptabel gedachtegoed - wellicht iets verder opgeschoven.
Lees ook eens onze deep dive over Trump en het politieke spel van de bitcoinlobby.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.