Indiase centrale bank stuurt aan op verbod op Bitcoin

De voorzitter van de centrale bank van India (RBI), Shaktikanta Das, liet afgelopen dinsdag in een interview met Times Now, een Engelse nieuwszender in India, doorschemeren dat het verbieden van Bitcoin de meest voor de hand liggende keuze voor India is. Ook vertelde hij dat de waarschuwingen van de centrale bank haar vruchten hebben afgeworpen, minder mensen zijn in aanraking gekomen met cryptovaluta.

De woorden van Shaktikanta Das komen niet uit het niets. Eerder dit jaar waarschuwde de voorzitter van de centrale bank de Indiase bevolking al om niet te investeren in cryptovaluta, omdat ze volgens hem geen onderliggende waarde hebben. Daarbij verwees hij naar de Nederlandse tulpenmanie uit de Gouden Eeuw.

Nu, een halfjaar later, laat de centrale bankier weten blij te zijn dat de Indiase bevolking naar hem heeft geluisterd. Bitcoin kan namelijk zorgen voor financiële instabiliteit, aldus Shaktikanta Das.

Financiële instabiliteit?

Maar waarom zou Bitcoin dan zorgen voor financiële instabiliteit? Het verlies van monetaire soevereiniteit monetaire soevereiniteit Monetaire soevereiniteit is de macht van de staat om exclusieve wettelijke controle uit te oefenen over zijn valuta. De lidstaten binnen de Europese Unie hebben een groot deel van hun monetaire soevereiniteit afgestaan aan de Europese Centrale Bank (ECB). voor de centrale bank van India gebruikt hij als hoofdargument. Verder stelt hij dat een bredere acceptatie van Bitcoin slecht kan zijn voor de wisselkoers van de Indiase roepie, kan leiden tot een kapitaalvlucht en slecht is voor de bankensector.

Maar dan zijn we er nog niet. Het welbekende argument dat bitcoin kan worden gebruikt als middel bij witwassen en terrorismefinanciering benoemt hij ook. Evenals als het ontbreken van consumentenbescherming, wat slecht kan uitpakken voor kleine investeerders. Dit alles zijn redenen voor de zorgen van de Indiase centrale bank.

Geavanceerde economieën

De Indiase economie is minder geavanceerd dan Westerse economieën. Het land is minder geïndustrialiseerd en technologisch ontwikkeld, de bevolking is relatief arm en het geboorte- en sterftecijfer relatief hoog.

De centrale bankier denkt dan ook dat een bredere acceptatie van Bitcoin niet zal leiden tot economische groei, omdat de Indiase economie anders gepositioneerd is. Wat hij hier precies mee bedoeld, legt hij helaas niet uit. Wel is hij ervan overtuigd dat een bredere acceptatie van Bitcoin alleen maar ongunstig kan uitpakken voor India en een verbod waarschijnlijk de beste oplossing is.

Bij deze opvatting kunnen wel wat vraagtekens worden gezet. India is namelijk de grootste ontvanger van internationale overboekingen ter wereld. Aangezien 20% van de Indiase bevolking geen bankrekening heeft, kunnen Bitcoin en Lightning voor deze mensen mogelijk een uitkomst zijn. Ook heeft India een snelgroeiende middenklasse met veel computerprogrammeurs en daarmee alles in zich om de Indiase Bitcoinsector te laten floreren.

Een verbod op Bitcoin leek een halfjaar geleden een stuk minder waarschijnlijk, dan het nu is. Of India daarmee daadwerkelijk op een verbod afstevent, is de vraag, maar de houding van de centrale bank van India is niet hoopgevend.


Meer lezen over India en Bitcoin? Klik dan hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.