Intel stopt met de productie van ASIC chips

Intel stopt alweer met de productie van de Blockscale 1000 Series ASICs chips, zo rapporteerde Tom's Hardware. De chipfabrikant kondigde vorig jaar aan de markt te betreden met energie-efficiënte miningchips. Nu de productie van de eerste generatie chips staakt en er geen tweede generatie is aangekondigd lijken de ASIC-plannen van de baan.

Volgens Intel is de beslissing een gevolg van de herstructurering van het bedrijf in het kader van de plannen rond 'IDM 2.0', de nieuwe bedrijfsstrategie.

"Nu we onze investeringen in IDM 2.0 prioriteit geven, hebben we de levenscyclus van de Intel Blockscale 1000 Series ASICs beëindigd, hoewel we doorgaan met het leveren van support aan Blockscale klanten", liet de chipfabrikant weten. Op de website van Intel zijn de pagina's met informatie over de chips al verwijderd.

Klanten kunnen tot oktober 2023 nog wel orders plaatsen. De laatste levering volgt in april 2024.

De stap volgt eerdere kostenbesparingen op. Intel staakte recentelijk een aantal projecten, anderen moesten inkrimpen en sommige bedrijfsonderdelen zijn verkocht. Het lijkt erop dat Intel zich meer wil gaan richten op kernactiviteiten.

Helemaal uit de race is Intel niet. "We blijven de kansen in de markt monitoren", gaf de chipfabrikant aan. Daarmee staat de deur op een kier om de ASIC-plannen op een toekomstig moment weer op te pakken.

Blockscale

Intel introduceerde de Blockscale ASIC-chips vorig jaar in april, als opvolger van de eerdere Bonanza Mine-chips.

In tegenstelling tot andere ASIC-fabrikanten leverde Intel geen complete ASIC-miners ASIC-miners ASIC is een afkorting voor Application-Specific Integrated Circuit. Het zijn computers gespecialiseerd in één bepaalde taak. De meeste miningbedrijven gebruiken tegenwoordig ASICs om te minen. , maar slechts de individuele chips. Miners konden daarmee zelf naar wens eigen systemen samenstellen.

De chips werden gepositioneerd als 'energie-efficiënte miningchips', vanwege het relatief lage energieverbruik. Dat zou volgens Intel bijdragen aan de verduurzaming van Bitcoinmining, maar dat valt te betwisten. Een lagere stroomconsumptie per apparaat betekent namelijk nog niet een lagere stroomconsumptie van het miningbedrijf. Een miningbedrijf kan met de vrijgekomen stroom immers ook gewoon méér apparatuur aansluiten.

Intel leverde chips aan een aantal grote miningbedrijven: Argo Blockchain, Block Inc, Hive Blockchain Technologies en GRIID. In het derde kwartaal van vorig jaar zouden zij de eerste chips hebben ontvangen.

Marktcyclus

Achteraf bleek de timing van Intel niet optimaal. Tijdens de introductie van de Blockscale chips bevond de Bitcoinmarkt zich ongeveer halverwege de bear market bear market Een bear market is een term die marktcondities omschrijft waarbij de koers een dalende trend vertoont. Het tegenovergestelde is een bull market, waarbij de koers een stijgende trend vertoont. en door de koersdaling zagen miners hun inkomsten flink afnemen. Veel miningbedrijven zijn het afgelopen jaar vermoedelijk niet bezig geweest met uitbreidingen, maar met bezuinigingen. Wellicht was de vraag daardoor minder groot dan verwacht.

De marktcyclus van Bitcoin blijkt vaker leidend. Wanneer de koers stijgt en nieuwe hoogtepunten bereikt, kondigen steeds meer bedrijven en personen aan iets met Bitcoin te gaan doen. Ook bedrijven blijken niet immuun voor FOMO FOMO FOMO is een afkorting die staat voor 'Fear of Missing Out'. Dat is het gevoel dat je snel moet handelen om niet de boot te missen. Dergelijke emoties zijn over het algemeen geen goede raadgevers.  . Maar wanneer de koers daalt, lijkt ook het eerdere enthousiasme evenredig af te nemen.

Bij een eventuele volgende cyclus is het daarom niet ondenkbaar dat we Intel ooit weer terugzien.


Mining, hoe zit dat eigenlijk? Dat lees je hier.

Beeldmateriaal: Intel


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.