Internationale handel met bitcoin voortaan toegestaan in Iran

De Iraanse overheid heeft regelgeving goedgekeurd voor het gebruik van bitcoin voor de import, zo liet de Iraanse minister van Industrie, Mijnbouw en Handel volgens lokale nieuwsberichten weten. Een eerste order waarbij auto's ter waarde van $10 miljoen dollar zijn geïmporteerd is reeds uitgevoerd.

Minister Reza Fatemi Amin sprak vorig weekend over de nieuwe regelgeving tijdens een evenement in Teheran. Volgens hem betreft het gedetailleerde regelgeving met betrekking tot cryptovaluta, de hoeveelheid brandstof en elektriciteit die voor mining beschikbaar mag worden gesteld en goedkeuring voor het gebruik ervan bij internationale handelstransacties.

Als gevolg is het voor Iraanse bedrijven voortaan toegestaan om internationale handel te drijven waarbij de betaling verloopt via cryptovaluta, liet hij weten. Als voorbeeld noemde hij de mogelijkheid om auto's uit het buitenland te importeren.

Een week eerder is reeds een eerste order uitgevoerd. Daarbij zijn auto's geïmporteerd ter waarde van $10 miljoen dollar, waarbij de betaling verliep met een cryptovaluta. Een Iraanse organisatie die importeurs vertegenwoordigt had erna om opheldering gevraagd over de regels.

Bitcoin

Het is niet duidelijk of de order met bitcoin is gedaan of een andere cryptovaluta. Wel is bekend dat de Iraanse overheid eerder dit jaar een handelsplatform voor lokale bedrijven heeft opgericht om internationale handel met bitcoin of andere cryptovaluta's te faciliteren. Tegen Iran gelden sancties, waardoor internationale betalingen via het traditionele bankenstelsel in veel gevallen geen optie zijn. 

Iraanse Bitcoinminers zijn daarnaast sinds 2020 wettelijk verplicht hun geminede bitcoins aan de centrale bank beschikbaar te stellen voor de import. Nieuw geminede bitcoins hebben als voordeel dat er behalve de coinbase coinbase Wanneer een block wordt gemined dan wordt de beloning (de miner's reward) voor het vinden van het block naar de miner gestuurd via een zogenaamde coinbase-transactie. Die transactie heeft geen verzender, want er was geen eerdere eigenaar.  -transactie geen andere transacties mee zijn gedaan, waardoor ze niet via blockchain-analyse herleidbaar zijn tot Iran. 

Bitcoinmining

Lange tijd was Iran vanwege de lage lokale energieprijs een populaire bestemming voor Bitcoinminers; zo'n 4% van de wereldwijde hashrate was in 2020 afkomstig uit het land. Tegenwoordig is dat percentage gedaald tot slechts 0,12%

Behalve dat Bitcoinminers hun geminede bitcoins moeten inleveren, speelde diverse ontwikkelingen in de afgelopen twee jaren waarschijnlijk ook een rol. Zo vaardigde de Iraanse overheid een verbod uit op de handel in bitcoin, werd een vergunningstelsel voor miners ingevoerd, boetes en stroomtarieven werden verhoogd en tegen 'illegale miners' werd hard opgetreden. Gedurende de zomermaanden van 2021 en 2022 werden legale bitcoinminers enkele weken van het stroomnet afgesloten, omdat het stroomnet het niet aan kon.

Veel miningbedrijven zijn vermoedelijk vanwege de onzekerheden en bedrijfsrisico's gestopt of verhuisd naar het buitenland. De nieuwe regelgeving zou duidelijkheid moeten scheppen en een einde moeten maken aan de onzekerheid.


Lees ook eens onze andere artikelen over Bitcoin in Iran.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.