Koersvolatiliteit? De Mt.Gox coins komen eraan

Curator Nobuaki Kobayashi is begonnen met het verstrekken van bitcoins aan de slachtoffers van de Mt.Gox hack. Na een volatiele maand met een koersdaling van 20% volgt nu mogelijk nieuwe verkoopdruk: zullen de ontvangers de 140.000 BTC ter waarde van €7,4 miljard HODLen of verkopen?

Na ruim tien jaar is het nu zover. Vermoedelijk zijn de eerste bitcoins van de in totaal ongeveer 140.000 BTC door curator Nobuaki Kobayashi verstrekt aan de schuldeisers van de failliete exchange Mt.Gox

Uit on-chain analyse blijkt dat Kobayashi deze maand reeds 1545 BTC naar een exchange stuurde, ter waarde van €81 miljoen.

De bitcoinadressen van de curator bevatten nu nog zo'n 139.000 BTC, ter waarde van ruim €7,3 miljard. Dat restant wordt vermoedelijk binnenkort ook aan de schuldeisers verstrekt. 

Koersdaling

De grote vraag is wat de schuldeisers met de uitgekeerde bitcoins gaan doen. Sommigen vrezen dat de schuldeisers na tien jaar wachten eieren voor hun geld kiezen en hun bitcoins zullen verkopen. Als in één keer 140.000 BTC op de markt wordt verkocht zal dat de koopzijde van de markt waarschijnlijk overspoelen, met als gevolg een koersdaling.

Het nieuws dat de Mt.Gox bitcoins vrijkomen is echter al langer bekend. Waarschijnlijk zijn sommigen daarom in de afgelopen periode uit voorzorg uit de markt gestapt, om eventueel koersverlies te voorkomen. De recente koersdaling van pakweg 20% is waarschijnlijk voor een deel daar het gevolg van.

Veteranen & timing

Toch is het in realiteit waarschijnlijk minder zwart-wit. Kobayashi heeft in het verleden namelijk al aangekondigd de verschuldigde bitcoins geleidelijk te verstrekken en niet in één keer. Bovendien is het nog maar de vraag of alle schuldeisers willen verkopen en als ze dat willen, of ze dat direct na ontvangst doen.

Na tien jaar gedwongen wachten zijn de schuldeisers immers op z'n minst veteranen van de markt. Zij kennen zowel het klappen van de zweep, maar óók de weerbarstigheid van bitcoin en de parabolische koersstijgingen. Wellicht zijn sommigen inmiddels voldoende overtuigd van bitcoin en het toekomstpotentieel, dat ze - op dit moment althans - geen interesse hebben in verkopen.

Bovendien is de koers recentelijk flink gedaald. Dat maakt het geen ideaal verkoopmoment. De schuldeisers kennen de markt en weten dat waarschijnlijk ook.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Tijdelijk

Vermoedelijk ligt het antwoord daarom ergens in het midden. Een deel van de uitgekeerde bitcoins wordt waarschijnlijk in de aankomende maanden verkocht en een ander deel niet. Het deel dat verkocht wordt veroorzaakt weliswaar een verkoopdruk van enkele miljarden, maar waarschijnlijk wordt dat over enkele maanden uitgespreid.

Of dat leidt tot verder koersverlies valt te bezien. Tegenover deze vermeende verkoopdruk staat namelijk de nog altijd voortdurende populariteit van de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF's). Deze werden in januari gelanceerd. Met de ETF van BlackRock voorop, kopen de ETF's dagelijks voor honderden miljoenen aan bitcoin. 

Mogelijk is dat genoeg om verder koersverlies te voorkomen of te dempen. In het afgelopen half jaar investeerden de ETF's gezamenlijk al ruim $15 miljard in bitcoin - bijna twee keer zoveel als de totale waarde van alle Mt.Gox bitcoins bij elkaar. 

Eén ding is in ieder geval zeker: de Mt.Gox bitcoins zijn een tijdelijk probleem. Een beetje koersverlies houdt bitcoin niet tegen en op een gegeven moment houdt de verkoopdruk van de Mt.Gox bitcoins op. Zodra dat gebeurt, valt daarmee een dreiging weg die al jaren als 'een zwaard van Damocles' boven de markt hangt. Eenmaal achter de rug, zou de markt wel eens opgelucht kunnen reageren.


Wat gebeurt er als een bedrijf met bitcoins op de balans failliet gaat? Dat lees je in het artikel Bitcoin en de curator.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.