Last last Christmas: een kerstboodschap voor minister Hoekstra
Het was voor de Nederlandse Bitcoinsector een roerig jaar. Nieuwe regelgeving en (te) streng toezicht zorgde voor grote opschudding en veel Bitcoinbedrijven verkeren deze kerst nog altijd in bestaansonzekerheid, in afwachting van een registratie. Kerst is een moment voor reflectie en daarom schreef Simon Lelieveldt een lied, speciaal voor minister Hoekstra: Last last Christmas.
"Registreren doe je en een vergunning wordt aan je verleend. Dat is gewoon echt wat anders. De lat ligt daar ook op een ander niveau.", aldus de geruststellende woorden van minister van Financiën Wopke Hoekstra tijdens het Tweede Kamerdebat over de nieuwe 'cryptowet' in april. Van een verkapt vergunningregime was volgens hem geen sprake. Er zou een één-op-één invoering van de registratie conform de Europese richtlijn komen, zonder Nederlandse toevoegingen.
Het is binnen de sector inmiddels een bijna legendarische uitspraak, omdat vandaag de dag aan de meeste Bitcoinbedrijven nog steeds geen registratie is verleend. Het jaar begon met ongeveer 80 Bitcoinbedrijven, waarvan er dertig afhaakten voor de wet in werking trad. Van de 48 Bitcoinbedrijven die wél een registratieaanvraag indienden, ontvingen er tot nu toe slechts 14 een registratie. In november luidden 25 Bitcoinbedrijven bovendien de noodklok, omdat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op het laatste moment nieuwe en strengere registratie-eisen had toegevoegd. Het Nederlandse beleid is tegenwoordig én van de strengste ter wereld.
Gedurende de discussie zette Simon Lelieveldt zich namens de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) en Bitonic in om de kwestie bij politici aan te kaarten. Nu het bijna kerst is en tijd voor reflectie, schreef hij een lied voor minister Hoekstra om het jaar op gepaste wijze af te sluiten: Last last Christmas.
Meer lezen over de cryptowet en de opschudding binnen de Nederlandse Bitcoinsector? Lees dan eens over de bedrijven die reeds hun deuren sloten of uit Nederland vertrokken, de brandbrief van VBNL uit april, de ontdekking dat er toch ingezet werd op een vergunningregime en hoe Bitcoinbedrijven de noodklok luidden.
Voor de liefhebbers: waar de tekst klinkt 'WFT, die prop jij in de WWFT' wordt gedoeld op de aanscherping van de anti-witwaswet (WWFT) met eisen en voorwaarden die uit de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) afkomstig zijn. De passage verwijst naar deze juridische analyse.
Beeldmateriaal: wuestenigel, license CC BY 2.0