Nigeria beperkt contant geld om CBDC te stimuleren, maar men wil liever bitcoin

De Nigeriaanse overheid heeft restricties ingevoerd om de hoeveelheid contant geld die mensen kunnen opnemen te beperken, zo rapporteert Bloomberg. Het doel zou zijn om contant geld te ontmoedigen en het gebruik van de digitale eNaira te stimuleren, omdat de adoptie tot nu toe teleurstelt. Nigerianen lijken echter meer geïnteresseerd in Bitcoin.

Dinsdag kondigde de Nigeriaanse centrale bank de restricties aan. Nigeriaanse burgers mogen voortaan maximaal 20.000 naira (+/- €45) aan contant geld per dag opnemen. Voorheen was het maximum per dag vijf keer zo hoog.

Ook geldt er een wekelijkse limiet van 100.000 naira (+/- €245) voor individuen en 500.000 naira (+/- €1225) voor bedrijven. Boven dat bedrag worden extra kosten van respectievelijk 5% en 10% berekend.

Het doel zou zijn om het gebruik van contant geld te ontmoedigen en digitale betalingsmethoden aan te moedigen, zoals de eNaira. Dat is de digitale valuta, ook wel  CBDC CBDC CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Dat is een digitale valuta die door een centrale bank wordt uitgegeven. genoemd, van de Nigeriaanse overheid. Daarvoor gelden de restricties niet.

"Klanten moeten worden aangemoedigd om alternatieve kanalen te gebruiken (internetbankieren, mobiele bankapps, USSD, betaalkaarten/POS, eNaira, etc.) om hun banktransacties te doen", verklaarde directeur Bankentoezicht Haruna Mustafa.

Tot dusverre stelt de adoptie van de eNaira teleur: minder dan 0,5% van de Nigerianen maakt er gebruik van.

Wellicht is dat niet heel verwonderlijk. De digitale eNaira is immers net zo onderhevig aan inflatie als de contante naira. En terwijl contant geld privacy en zekerheden biedt, verschaft de digitale eNaira het tegenovergestelde: de overheid heeft totale inzage en kan rekeningen bevriezen, fondsen confisqueren en individuen buitensluiten. Het is in veel opzichten geen verbetering en voor veel Nigerianen blijkbaar ook niet wenselijk.

Bitcoin hotspot

Bitcoin valt bij de bevolking een stuk beter in de smaak. Al jaren voert Nigeria de ranglijsten aan wat betreft Bitcoinadoptie op het Afrikaanse continent.

Dat is opmerkelijk, want in Nigeria is het bij wet verboden voor bedrijven om ook maar iets met Bitcoin of andere cryptovaluta's te maken te hebben. Bedrijven mogen geen transacties of handel met cryptovaluta te faciliteren. Daarnaast zijn banken verplicht om de dienstverlening te staken en bankrekeningen te sluiten als blijkt dat bedrijven of individuen betrokken zijn bij transacties met Bitcoin of andere cryptovaluta's.

Desondanks viert de adoptie van Bitcoin hoogtijdagen. Blockchainanalyse-bureau Chainalysis plaatst het land op de 11e plek wat betreft Bitcoinadoptie en volgens Google Trends zoekt men alleen in El Salvador vaker via zoekmachines naar 'bitcoin' dan in Nigeria.

Onderzoek van Finder schat dat 26% van de Nigeriaanse bevolking een cryptovaluta bezit en volgens Statista ligt dat percentage zelfs op 32%. Bitcoin is daarbij verreweg de meest populaire keuze. Op een totale bevolking van 211 miljoen, zijn dat tientallen miljoenen mensen.

Op peer-to-peer handelsplatform Paxful is Nigeria tegenwoordig zelfs de grootste markt ter wereld. Via dat platform kunnen kopers en verkopers contact leggen en rechtstreeks met elkaar handelen. De peer-to-peer handel in Nigeria was altijd al aanzienlijk, maar sinds het verbod groeide de markt met nog eens 27%.

Dat een verbod in de praktijk niet werkt, weet men in de Nigeriaanse politiek ook. "Het is goed om te verbieden vanwege de uitdagingen die eruit voortvloeien, maar in realiteit zal een verbod er niet voor zorgen dat het weggaat", zei senator Tokunbo Abiru vorig jaar.

#EndSARS

Twee jaar geleden speelde Bitcoin ook al eens een rol in Nigeria tijdens de #EndSARS-protesten. De speciale politie-eenheid Special Anti-Robbery Squad (SARS) maakte zich schuldig aan afpersing, martelingen en zelfs buitenrechtelijke executies.

Onder de noemer #EndSARS trokken demonstranten de straat op. Ze eisten gerechtigheid; onder andere dat de SARS-eenheid werd opgeheven.

Om de protesten de kop in te drukken werden de bankrekeningen bevroren van The Feminist Coalition, één van de organisatoren van de protesten. Dankzij Bitcoin kon de organisatie toch doorgaan met fondsenwerving.


Bitcoin is relatief populair in Afrika - lees ook eens onze andere artikelen!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.