Oman gaat uitstoot broeikasgassen bij oliewinning beperken met bitcoinmining

Oman start een pilot met bitcoinmining om de uitstoot te beperken van overtollige en klimaatonvriendelijke gassen die vrijkomen bij oliewinning. Het is een gevolg van een investering door de Oman Investment Authority in Crusoe Energy, dat de miningapparatuur levert en binnenkort een kantoor in Oman opent.


gasflare

'Flaring', of affakkelen op z'n Nederlands, is een groot klimaatprobleem. Bij oliewinning komt namelijk als bijproduct ook veel aardgas omhoog. Vooral methaan, dat als het in de atmosfeer terecht komt 25 keer zo schadelijk is voor het klimaat als CO2. 

Vaak is het economisch niet rendabel om het gas af te voeren of op te vangen en is er lokaal geen toepassing voor. Daarom werd het vroeger in de lucht geloosd (venting), maar om de klimaatschade te beperken wordt het tegenwoordig meestal verbrand (flaring).

Verbranden is iets beter, maar nog altijd erg slecht voor het klimaat. Tijdens de verbranding komt CO2 vrij en soms ook andere schadelijke stoffen. Een deel van het gas verbrandt bovendien niet.

Flaring en venting zijn tezamen verantwoordelijk voor 6% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.  8% van de wereldwijde gasproductie wordt op deze manier verspild.

Oman

Het olierijke Oman ondertekende vanwege de klimaatdoelstellingen een overeenkomst met de Wereldbank om flaring in 2030 terug te brengen naar nul. In het kader daarvan start Oman volgend jaar met een pilot waarbij de overtollige gassen gebruikt worden voor bitcoinmining, zo rapporteerde Bloomberg

Het is een gevolg van een investering van overheids-beleggingsfonds Oman Investment Authority in het Amerikaanse Crusoe Energy, dat zich specialiseert in mobiele miningapparatuur.

"Oman is toegewijd om de broeikasgassen te verminderen, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs", verklaarde Ismail Ibrahim Al-Harthi, senior manager Technology Investments van de Oman Investment Authority.

Crusoe Energy

Crusoe Energy levert 'Digital flare mitigation units'. Dat zijn verplaatsbare containers met generators en miningapparatuur die ter plekke op het overtollige gas worden aangesloten.

Het gas wordt ermee opgevangen om zo efficiënt mogelijk energie op te wekken, waarmee naar bitcoins wordt gemined. Daarmee verandert het overtollige gas van een ongewenste en klimaatonvriendelijke kostenpost, naar een economisch voordeel dat stimuleert om de uitstoot te beperken.

Het Oman Investment Authority investeerde vorig jaar voor het eerst in Crusoe Energy en in april opnieuw. In totaal haalde Crusoe Energy in april meer dan een half miljard dollar op, maar het is onbekend hoe groot het aandeel van de Oman Investment Authority is.

Muscat

In ieder geval zo groot dat Crusoe Energy een kantoor in de Omaanse hoofdstad Muscat opent. "We hebben het altijd belangrijk gevonden om een aanwezigheid te hebben in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika", vertelt CEO van Crusoe Energy Chase Miller.

Zo'n 38% van het wereldwijde flaring vindt in deze regio plaats. "Dat landen die zich actief inspannen om de flaring-problemen op te lossen zich inkopen is wat we zoeken", aldus Lochmiller.

Vorige week organiseerde Crusoe Energy een workshop in Oman met een aantal van de grootste olieproducenten van het land, waaronder OQ SAOC en Petroleum Development Oman. Volgens Lochmiller zal de eerste pilot eind dit jaar van start gaan, of anders begin volgend jaar.

Op andere plekken wordt ook volop geëxperimenteerd met bitcoinmining als oplossing tegen flaring. Onder andere oliemaatschappijen zoals ExxonMobil, ConocoPhilips, Equinor en Gazprom voeren al enige tijd pilots uit.


Meer lezen over bitcoinmining, energie en het klimaat?

Beeldmateriaal: Javier Blas/Wikimedia & aka CJ




Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.