Peer-to-peer exchange Paxful is terug

De peer-to-peer exchange Paxful is terug, ongeveer één maand nadat het de deuren sloot. Om de impasse te doorbreken droegen de ruziënde oprichters de leiding van de handelsplaats over aan een derde partij, waardoor het platform de activiteiten kan hervatten.

Vorige maand sloot Paxful plotseling de digitale deuren. Gebruikers konden hun fondsen nog wel opnemen, maar handelen was niet meer mogelijk.

De reden was een ruzie tussen oprichter Ray Youssef en medeoprichter Artur Schaback. Schaback bleek een rechtszaak te hebben aangespannen nadat hij een jaar eerder 'uit het bedrijf was gezet'. Zijn juridische team zou volgens Youssef de de uitbetaling van salarissen hebben tegengehouden, met als gevolg het vertrek van essentieel personeel.

Youssef zag zich daarna vanwege veiligheidsoverwegingen genoodzaakt de marktplaats te sluiten. Hij verwees klanten van Paxful door naar de marktplaats-app Noones als alternatief. 

De twee oprichters hebben nu toch een manier gevonden om een doorstart te maken. Om de impasse te doorbreken is er een derde partij aangesteld die als bewaarder optreedt en de leiding over het bedrijf overneemt.

"Op dit moment hebben we de bewaarder nodig omdat hij een beslissende stem heeft", zei Schaback, "Anders zitten we vast in een patstelling". Ray Youssef benadrukte later desondanks dat hij niet langer de CEO is en dat hij niet kan instaan voor wat er op dit moment bij Paxful gaande is.

Volgens een aankondiging op Twitter wordt er hard gewerkt om alle functionaliteit spoedig te herstellen.

Paxful

Paxul is een peer-to-peer bitcoin marktplaats, waarmee mensen rechtstreeks met elkaar in contact kunnen komen om bitcoin te kopen of verkopen. Dat is nuttig op plekken zonder lokale exchanges.

De handel via peer-to-peer marktplaatsen is vooral populair in landen die tot de 'Global South' behoren, zoals Nigeria, Ghana, Zuid-Afrika, Kenia en Argentinië. De handelsvolumes van Paxful worden regelmatig gebruikt om de populariteit van Bitcoin in landen aan te duiden.

Andere peer-to-peer marktplaatsen zijn Bisq, HodlHodl en Robosats.


Peer to peer marktplaatsen spelen een belangrijke rol voor de adoptie in Afrika.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.