Gaan dit jaar twee landen Bitcoin erkennen als wettig betaalmiddel?

Fiji, een land in Oceanië op het zuidelijk halfrond bestaande uit meer dan 300 eilanden, heeft sinds vorige week een nieuwe premier die voorstander is van Bitcoin. Het zou volgens een oud-politici van Tonga, ook een eiland in De Stille Zuidzee, kunnen beteken dat Fuji het volgende land gaat zijn dat de digitale munt als wettig betaalmiddel erkent. Op Tonga zelf liggen er al soortgelijke plannen klaar.

Fiji en Tonga

Sitiveni Rabuka is de 74-jarige Fijiër en net verkozen premier van het land. Alhoewel de politicus zelf nog geen uitspraken over Bitcoin heeft gedaan, laat voormalig Premier van Tonga, Lord Fusitu’a op Twitter weten dat de nieuwe premier positief en open kijkt naar Bitcoin.

In een tweet wijst hij er zelfs op dat 2023 het jaar kan worden waarin maar liefst twee landen in Oceanië Bitcoin kunnen gaan omarmen: Tonga en Fuji.

Oud premier van Tonga op Twitter

Tonga zou halverwege februari van dit jaar al een wetsvoorstel kunnen aannemen waarin Bitcoin wordt erkend als wettig betaalmiddel. Later dit jaar moet op Tonga volgens Lord Fusitu’a het minen van Bitcoin met duurzame aardwarmte afkomstig van vulkanen beginnen. Ambitieuze plannen.

Voordelen

Fiji, dat met 900.000 inwoners qua bevolkingsgrootte 9 maal groter is dan Tonga, heeft geografisch dezelfde eigenschappen, en zou dus theoretisch gezien ook met vulkanisch opgewekte energie kunnen minen.

Beide landen in de Zuidelijke Stille Zee zijn behoorlijk afhankelijk van overmakingen van het buitenland. Maar liefst 11% van het bruto binnenlands product (BBP) bestaat uit inkomstenstromen vanuit het buitenland. Vaak worden er voor deze overboekingen hoge transactiekosten gerekend. Overboekingen naar verschillende landen gaan vaak via verschillende banken, die een stukje van de taart willen.

Bitcoin kan hiervoor voor een alternatief zijn. Transacties met Bitcoin zijn sneller en vaak een stuk goedkoper. Daarnaast hoeven de ontvanger en verzender geen bankrekening te hebben, wat het nodige papierwerk scheelt. Een internetverbinding met een telefoon of computer is voldoende om deel te kunnen nemen aan het decentrale Bitcoinnetwerk, en waarde direct over de hele wereld te kunnen versturen en te ontvangen.

Daarnaast zou Bitcoin op beide eilanden de financiële inclusiviteit een boost kunnen geven. Zo'n 81% van de volwassen bevolking heeft toegang tot financiële diensten zoals een bank. Opvallend is dat slecht de helft van de vrouwelijke bevolking van Fuji dezelfde mate van toegang tot deze diensten heeft. Door de toegankelijkheid van bitcoin zou het erkennen van de digitale munt voor een toenemende financiële inclusiviteit zorgen.

Of de nieuwe premier van Fiji ook daadwerkelijk zich positief zal uitspreken over bitcoin moet nog blijken, laat staan of hij dezelfde stappen gaat nemen als El Salvador. Als het aan Tonga ligt, in elk geval wel. Wordt vervolgd!


Tonga en Fuji laten weten geïnspireerd te zijn door El Salvador, waar Bitcoin nu al ruim een jaar wordt erkend als wettigbetaalmiddel.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.