Review: BitBox02 hardware wallet bitcoin-only
In dit artikel gaan we dieper in op de bitcoin-only versie van de BitBox02. Deze open source hardware wallet stelt gebruikers in staat op een veilige manier bitcoin te bewaren. Maar hoe vergelijkt de BitBox02 zich met andere hardware wallets en wat zijn de voor- en nadelen? Dat lees je in deze review.
BitBox02 bitcoin-only
De BitBox02 wordt gemaakt door het Zwitserse bedrijf BitBox (voorheen Shift Crypto) en kost €149,00. Er zijn twee varianten: de BitBox02 bitcoin-only edition en de BitBox02 multi edition.
Hoewel de hardware voor beide identiek is, is de firmware van de bitcoin-only versie volledig gewijd aan bitcoin zonder ondersteuning voor andere coins. De multi-editie ondersteunt naast bitcoin wel andere coins. Met minder code in de bitcoin-only editie is er echter wel minder aanvaloppervlak, wat in theorie resulteert in een veiliger product.
Voor mensen die zich alleen richten op bitcoin en nooit van plan zijn om altcoins te kopen of op te slaan, is de editie met alleen bitcoin dan ook een uitstekende optie. Dat is in ieder geval de variant die wij in deze review onder de loep nemen.
Ontvangst & unboxing
De BitBox wordt geleverd in een vacuümverpakte hoes. Dit is wat je kunt verwachten te vinden in de doos van de BitBox02 bitcoin-only editie:
- BitBox02 hardware wallet
- MicroSD-kaart: Voor het maken van een backup van je wallet
- USB-C naar USB-A adapter: Hiermee kan de BitBox02 worden aangesloten op apparaten die niet over een USB-C poort beschikken
- USB-C verlengkabel: Dit is handig als de USB-C aansluiting op je computer moeilijk bereikbaar is of als je wat extra ruimte nodig hebt voor een comfortabelere bediening
- Rubberen trekbandjes: Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de BitBox02 en zijn accessoires bij elkaar te houden of om de BitBox ergens anders aan te verbinden
- BitBox02 stickers
Uiterlijk
De BitBox02 is klein en lijkt op een iets grotere USB-stick. Dat is een bewuste ontwerpkeuze, zodat het apparaatje niet te veel opvalt.
De behuizing is gemaakt van polycarbonaat, de meest sterke doorzichtige kunststof op de markt. Het is wat betreft slagvastheid maar liefst 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Dat maakt Polycarbonaat nagenoeg onbreekbaar, waarmee het zich onderscheidt van andere heldere kunststoffen.
Met zijn afmetingen van 54,5 x 25,4 x 9,6 mm (13 cm³) is de BitBox02 ook een van de kleinste hardware wallets die er zijn. Mede door het kleine formaat voelt de BitBox02 ook heel licht aan. De BitBox02 is dan ook slechts 12 gram, wat bijna zes keer zo licht is ten opzichte van de Bitkey (65 gram), waarover we eerder al eens een review schreven.
Dit lichte gewicht geeft de BitBox02 wel een iets goedkoper gevoel. Maar gezien het compact design is het niet vreemd dat het wat aan de lichte kant is.
Instellen
Dan het instelproces van de BitBox02. Bij opening van de doos wordt aangegeven dat het proces begint bij de webpagina. En eigenlijk gaat het vanaf daar vrij gemakkelijk.
Vanaf de website download en installeer je eerst de BitBoxApp. Daarna start je de app en verbind je BitBox02 met je computer of telefoon. Dit kan via de USB-C kabel. Indien je geen USB-C poort hebt of je niet gemakkelijk bij de poort komt, heeft BitBox een USB-C naar USB-A adapter meegeleverd en een USB-C verlengkabel.
Nadat de BitBox02 tot leven is gekomen zie je tekst verschijnen op het kleine display. Staat deze op zijn kop? Druk dan in de BitBoxApp op 'flip screen' zodat je niet achterstevoren achter je computer of telefoon hoeft te gaan zitten.
Vervolgens moet je de firmware gaan installeren op BitBox02. Bij het moment van ontvangst zit er vanwege veiligheidsredenen namelijk nog geen firmware op de hardware wallet. Je klikt op 'installeren' en kunt vervolgens de status volgen in de BitBoxApp en op de hardware wallet zelf.
Hierna verifieer je de authenticiteit van het apparaatje, door de code op het display van de BitBox02 te vergelijken met de code die de BitBoxApp op je computer of telefoon toont. Beide codes moeten hetzelfde zijn. Controleer dit goed en als het klopt bevestig je via de computer of telefoon.
Vervolgens krijg je de keuze tussen het aanmaken en het importeren van een wallet. Het importeren/ herstellen van een wallet kan door middel van een backup op een microSD kaart of door het importeren van een seed phrase. Voor deze review kiezen wij voor het aanmaken van een nieuwe wallet.
Dan volgt er de keuze voor een nieuwe wallet met een backup op de meegeleverde microSD-kaart, maar er kan ook gekozen worden voor de klassieke backup methode met een seed phrase van 12 of 24 woorden.
Als je gebruik wilt maken van de klassieke 12 of 24 woorden seed phrase-backup moet je echter wel gebruik maken van de geavanceerde opties.
Vervolgens klik je op create wallet en vul je een zelfgekozen naam in voor je BitBox02.
Voor deze review hebben we gekozen voor de backup met de microSD-kaart omdat we willen testen hoe dit proces verloopt.
Voordat je de backup maakt wordt er eerst gevraagd een wachtwoord aan te maken voor je BitBox02. Dit wachtwoord wordt elke keer gevraagd als je je BitBox02 opstart. Het wachtwoord zorgt ervoor dat als iemand je BitBox02 te pakken weet te krijgen, deze persoon niet direct toegang heeft tot je wallet.
Het wachtwoord moet je instellen door gebruik te maken van de aanrakingssensoren aan de onderkant van de BitBox02. Het is even wennen, maar het is een fijne vervanging voor de meer gangbare knoppen op hardware wallets. Na het invoeren van je wachtwoord moet je deze bevestigen door je vingers aan de rechterkant, zowel boven als onderop, tegen het apparaat te houden totdat de puntjes elkaar raken.
Zodra het wachtwoord is ingesteld volgt de backup van de seed phrase. Je stopt de microSD-kaart in de BitBox02 en bevestigt op het apparaat de datum van vandaag. En voilà: de backup van de zojuist gemaakte wallet is aangemaakt.
Dit proces ging heel gemakkelijk en snel en is gebruiksvriendelijker voor beginners dan de klassieke 12 en 24 woorden.
Wel staan microSD-kaartjes erom bekend dat ze fragiel zijn en op termijn stuk kunnen gaan. Bovendien zijn ze klein en gemakkelijk te verliezen. Dat maakt ze wat ons betreft niet erg geschikt voor lange termijn opslag of bij grotere bedragen. We raden dan ook aan om bij het gebruik van microSD-kaarten niet te veel te vertrouwen op de duurzaamheid en voor de zekerheid meer dan één backup te maken.
Gebruik
Na het creëren van de backup word je direct doorgestuurd naar het dashboard van de BitBoxApp. De BitBoxApp is de officiële applicatie voor de BitBox02 en beschikt over een aantal leuke functies.
Desondanks leiden deze geavanceerde functies niet tot een complexe gebruikerservaring. De bruikbaarheid van de app is vergelijkbaar met de Ledger Live app, die in het algemeen bekend staat als zeer gebruiksvriendelijk voor beginners.
Na het maken van de backup is er in de app ook direct een 'bitcoin account' voor je aangemaakt met een daarbij behorend bitcoinadres. Voordat je bitcoin wilt kopen of ontvangen moet je deze je deze eerst even verifiëren, wederom door de informatie op het display van de BitBox02 te vergelijken met de getoonde informatie in de BitBoxApp.
Bitcoin versturen en ontvangen werkt zoals de meeste wallets: met een knop voor verzenden en ontvangen. Bij verzenden vul je het ontvangstadres van de ontvanger in, en bij het ontvangen toont de BitBoxApp je een ontvangstadres van jezelf dat je kan verstrekken aan een verzender.
Verder zitten er ook nog andere functies in de BitBox app. In de geavanceerde instellingen kun je bijvoorbeeld gemakkelijk coin control inschakelen, waarmee je transacties kan samenstellen uit specifieke UTXO's.
Ook kan je aangepaste transactiekosten instellen, een Tor-proxy inschakelen en verbinden met je eigen bitcoin node. Dit zijn allemaal interessante functies die gebruikers helpen hun privacy en veiligheid te verbeteren.
Geen ondersteuning voor iOS
Hoewel alle desktop besturingssystemen worden ondersteund, is er geen BitBoxApp voor iPhones of iPads. BitBox stelt dat de reden is omdat Apple zeer restrictief is met wat er mag worden gedaan met de USB-poort.
Wel is er een volledig uitgeruste Android-versie, en deze kan je zelfs installeren zonder de Google Play Store te gebruiken.
Security
De firmware voor de BitBox02 is volledig open source en valt onder een Apache-licentie. Dat houdt in dat er nergens verborgen code te vinden is. De code is volledig openbaar op Github en is volledig reproduceerbaar.
BitBox02 ondersteunt ook een protocol genaamd anti-klepto dat voorkomt dat de hardware wallet in het geheim private keys lekt via transacties. Hoewel dit een relatief onbekende aanval is, toont het wel hoe toegewijd BitBox is aan beveiliging.
Het apparaatje zit ook vol met een speciale oplosmiddelbestendige epoxy, die over de volledige microcontroller en secure element-chip is aangebracht. Dit zorgt ervoor dat als iemand de behuizing van de BitBox02 probeert open te wrikken, de chips fysiek van de printplaat worden gerukt.
Buiten deze veiligheidsfuncties heeft BitBox externe beveiligings-audits laten uitvoeren en ook hanteren ze een bug bounty-programma.
BitBox verzekering
Tot slot biedt BitBox ook de optie om je BitBox02 te laten verzekeren tegen: diefstal, afpersing of bedreiging en bij vernietiging door brand-, waterschade of natuurrampen. Deze verzekeringen lopen via een externe partij genaamd Bitsurance.
Op dit moment is echter alleen mogelijk om de BitBox te laten verzekeren in Duitsland. Binnenkort worden ook Oostenrijk en Zwitserland toegevoegd. Voor de verzekering biedt BitBox drie pakketten, waarbij het zo is dat hoe hoger de dekking, hoe duurder de verzekering.
Conclusie
Concluderend is de Bitbox02 bitcoin-only edition een mooie en compacte hardware wallet, die geleverd wordt met alle accessoires die je erbij nodig kan hebben. De hardware wallet is met dank aan de aanrakingssensoren ook erg gemakkelijk in het gebruik.
De microSD kaart maakt het backup proces erg gemakkelijk. Wel kan een microSD-kaart makkelijk kapot gaan of kwijt raken. Daarom is het goed dat BitBox ook de klassieke seed phrase-backup methode aanbiedt met 12 of 24 woorden.
Verder is de BitBoxApp overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken. De lettertypes op het display van de BitBox02 zijn wel wat klein als gevolg van het compacte design. Verder straalt BitBox in alle facetten uit dat ze goed hebben nagedacht over de security en privacy aspecten. En voor velen is open source waarschijnlijk ook een voordeel.
Voordelen
- Goede veiligheidsfuncties
- Open source
- Gebruiksvriendelijk
- Aanrakingssensoren
- Bitcoin-only variant
Nadelen
- microSD-kaarten zijn fragiel
- Klein formaat lettertype
- Geen ondersteuning voor iOS
Voor meer informatie of om te kopen kan je terecht op de website van BitBox.
Kijk ook eens bij onze andere reviews!