Strategische fusie tussen twee Bitcoinminers

Het Canadese miningbedrijf Hut 8 Mining gaat fuseren met het Amerikaanse US Bitcoin Corp. Het samengevoegde bedrijf zal ‘Hut 8 Corp’ gaan heten en zich vestigen in de Verenigde Staten. Door het bundelen van krachten krijgt de gefuseerde Bitcoinminer een capaciteit van ongeveer 825 MW. Hiermee wordt het een van de grootste beursgenoteerde miners ter wereld.

Bitcoinminers hadden het niet gemakkelijk in de afgelopen bearmarkt. Door de gestegen hashrate en difficulty in combinatie met hogere energiekosten en een relatief lage koers werden de marges van miners steeds kleiner.

Een van de grootste miningbedrijven, Core Scientific, heeft eind 2022 faillissement moeten aanvragen. Een andere grote miner, Marathon Digital Holdings, moest onlangs noodgedwongen bitcoins verkopen om daarmee de bedrijfskosten te dekken.

Ook was er eind vorig jaar een grote overname in de miningsector. Galaxy Digital, waarvan Mike Novogratz de CEO is, nam een grote miningfaciliteit (Helios) van de noodlijdende miner Argo Blockchain over. Hiermee werd een faillissement ternauwernood voorkomen.

Strategische fusie

Een grote fusie ontbrak nog. Hut 8 Mining maakt daar nu samen met US Bitcoin Corp een einde aan. De aandeelhouders van beide bedrijven zullen voor 50% aandeelhouder worden van het samengevoegde bedrijf ‘Hut 8 Corp’, welke waarschijnlijk op de Nasdaq gaat worden verhandeld. De gefuseerde Bitcoinminer krijgt hiermee een capaciteit van ongeveer 825 MW verdeeld over zes verschillende locaties in Canada en de Verenigde Staten.

Presentatie Strategische fusie van Hut 8 Mining en U.S. Bitcoin Corp

Jaime Leverton, CEO van Hut 8 Mining, vertelde dat de fusie niet alleen de gediversifieerde strategie van het Canadese bedrijf versnelt en korte termijn groei oplevert, maar ook ervoor zorgt dat ze een sterke Amerikaanse partij worden. Ook de CEO en medeoprichter van US Bitcoin Corp, Michael Ho, is positief over de fusie. Hij merkte op dat zijn bedrijf al een tijd op zoek was naar een geschikte kandidaat voor een fusie. Met Hut 8 Mining denken de Amerikanen de perfecte match te hebben gevonden.

Geen HODL meer?

Hut 8 Mining zal in de periode tot aan de fusie haar bedrijfskosten dekken door een gedeelte van hun gedolven en bewaarde bitcoins te verkopen. Het miningbedrijf houdt daarnaast de optie open om schulden aan te gaan om dit juist niet te hoeven doen. Een combinatie is ook mogelijk. Hiermee stapt het bedrijf af van hun bekende HODL-strategie. Na een succesvolle fusie wordt gekeken naar de toekomstige treasurystrategie.

Hoe strategisch de fusie daadwerkelijk gaat uitpakken valt te bezien. Veel zal ervan afhangen of de inkomsten van miningbedrijven weer zullen gaan stijgen. Met de opkomst van Bitcoin Ordinals, een voor nu complex en gevoelig onderwerp, zullen de inkomsten op transactieniveau misschien wel stijgen. Een ontwikkeling om in de gaten te houden dus.


Wil je meer lezen over Bitcoinmining? Dat doe je hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.