Stroomuitval Paraguay: mogelijk miningverbod?

De Paraguayaanse politiek buigt zich over bitcoinmining. Vanwege regelmatige stroomuitval is een wetsvoorstel ingediend om een tijdelijk miningverbod in te voeren, maar tegenstanders roepen juist op tot meer investeringen en steun voor de sector vanwege de economische voordelen voor het land. 

Paraguay beschikt over enorme waterkrachtcentrales en is vanwege de overvloed aan energie aantrekkelijk voor miners. Sinds februari viel de stroom volgens de netbeheerder Administración Nacional de Electricidad (ANDE) echter al vijftig keer uit als gevolg van het aftappen van stroom door illegale miners. 

De jaarlijkse economische schade zou volgens ANDE kunnen oplopen tot $94.900 (700 miljoen guarani) per miningcentrum en tot $60 miljoen (420 miljard guarani) voor de hele Alto Paraná regio. 

Tijdelijk miningverbod 

Een nieuw ingediend wetsvoorstel stelt daarom voor om bitcoinmining en vergelijkbare activiteiten tijdelijk te verbieden. Het verbod zou 180 dagen gelden of totdat regulering is ingevoerd en de netbeheerder de stroomvoorziening kan garanderen. 

Regulering zou volgens het wetsvoorstel helpen om het toezicht op de sector te verbeteren. Ook zou het opheldering opleveren met betrekking tot wettelijke grijze gebieden zoals consumentenbescherming, het voorkomen van witwassen en belastingontwijking. Op dit moment geldt voor miningbedrijven alleen een registratieplicht en toestemming van de toezichthouder. 

Het lijkt een noodsprong. Illegale bitcoinminers houden zich immers niet aan de wet en zullen zich door een wetswijziging niet laten weerhouden, dus het eventuele miningverbod treft alleen legale bitcoinminers die zich niet misdragen. Hoewel legale miners niet het probleem zijn, zou er echter wel veel stroom vrijkomen wanneer zij (tijdelijk) stoppen met minen. 

Weerstand 

Het voorstel levert echter ook weerstand op. Paraguay beschikt met de Itaipudam namelijk over één van 's werelds grootste waterkrachtcentrales en kampt daardoor regelmatig met energieoverschotten die het wegens gebrek aan een afzetmarkt ver onder de marktprijs aan buurland Brazilië moet verkopen, voor $10 per megawattuur. Dat wordt gesubsidieerd, want de productiekosten zijn $22 per megawattuur. 

Miningbedrijven trokken naar de regio, omdat ze de energieoverschotten graag opkopen voor een hogere prijs. Volgens senator Salyn Buzarquis zouden miners vier keer zoveel als Brazilië betalen, namelijk $40 per megawattuur. Daarmee behaalt ANDE een winstmarge van 45%, in plaats van gesubsidieerde verkoop aan Brazilië. 

De verkoop van stroom aan bitcoinminers levert de schatkist volgens Buzarquis nu al $48 miljoen op, maar als dat wordt uitgebreid kunnen de inkomsten oplopen naar $90 miljoen. 

Deze inkomstenstroom is wat zal voorkomen dat ANDE failliet gaat; zodat er meer geïnvesteerd kan worden in infrastructuur en zodat de tarieven voor Paraguayanen niet omhoog hoeven senator Salyn Buzarquis

Buzarquis diende een motie in waarin steun wordt uitgesproken voor lokale en buitenlandse investeringen, waarin hij tevens oproept op om de economische voordelen te onderzoeken van het verkopen van overtollige stroom aan bitcoinminers. De motie werd goedgekeurd.  

Op 23 april buigt het Paraguayaanse parlement zich in een debat opnieuw over de kwestie. 

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Energieoverschotten en stroomuitval 

Energieoverschotten sluiten stroomuitval niet uit. Stroomuitval kan namelijk ook een gevolg zijn van over- of onderbelasting van de infrastructuur. Een belangrijke taak van een netbeheerder is het balanceren van het stroomnet zodat er overal genoeg, maar niet te veel of te weinig, stroom beschikbaar is. 

In Texas werkt de netbeheerder Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) daarom juist samen met bitcoinminers om het stroomnet uit te balanceren. Daar krijgen miners goedkopere stroomtarieven om stroomoverschotten af te nemen, op voorwaarde dat ze bij stroomtekorten hun apparatuur op verzoek uitzetten. 

Texaanse politici prijzen bitcoinmining daarom, maar toch trok ERCOT in 2022 aan de rem omdat het elektriciteitsnet de grote vraag van miners nauwelijks aan kon

Iran en Kazachstan

Ook elders zorgden miners voor stroomuitval. Zo was het olierijke Iran in 2019 een populaire vestigingslocatie voor miners en het land leverde destijds 4,5% van de totale hashrate van het bitcoinnetwerk. 

De grote stroomvraag van veelal illegale miners leverde echter overbelasting op en stroomuitval, waarna de Iraanse overheid meermaals ingreep met onder andere een tijdelijk miningverbod tijdens de zomermaanden. 

Kazachstan kampte eveneens met hetzelfde fenomeen. Na een miningverbod in China vertrokken veel Chinese bitcoinminers naar het buurland vanwege de overvloedige goedkope stroom en in 2022 was 18% van de hashrate afkomstig uit Kazachstan. 

De Kazachstaanse overheid verwelkomde de sector initieel met open armen, maar ook hier leverde de grote stroomafname van miners stroomuitval op en voerde de overheid enkele keren een tijdelijk miningverbod in. 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.