Trump lanceert $TRUMP memecoin: goed of slecht voor bitcoin?
Donald Trump lanceerde dit weekend een $TRUMP 'memecoin'. Hoewel $TRUMP geen toepassing heeft, explodeerde de koers in korte tijd naar een hoogtepunt van $75, met een totale marktwaarde naar $75 miljard. Trumps organisaties hielden 80% van de coins in eigen bezit - die zijn nu miljarden waard. Nu zelfs de Amerikaanse president een eigen memecoin heeft, rijst de vraag: wat zijn de gevolgen voor bitcoin?
Zaterdag kondigde Donald Trump de lancering aan van zijn eigen memecoin op X.com. Het betreft de $TRUMP token op de blockchain van Solana. Deze memecoin heeft geen praktisch nut en is volgens de website niet bedoeld als investeringsmogelijkheid, maar als een 'expressie van steun, en betrokkenheid met de idealen en overtuigingen die worden belichaamd door het symbool "$TRUMP" en het bijbehorende kunstwerk'.
De tokens doen en zijn dus feitelijk niks, behalve dat ze geassocieerd worden met het symbool $TRUMP en een algemeen plaatje van Donald Trump met zijn vuist omhoog.
$TRUMP koersexplosie
Desondanks explodeerde de koers van $TRUMP al snel na de lancering. Op het hoogtepunt bereikten de tokens een prijs van $75 dollar per stuk, waardoor de totale marktwaarde op $75 miljard uitkwam. Daarna daalde de koers weer. Op het moment van schrijven zijn de tokens nog altijd ongeveer $40 per stuk waard.
Slechts 20% van de in totaal 1 miljard $TRUMP tokens zijn echter in circulatie gebracht. De overige 800 miljoen tokens hielden de uitgevende organisaties zelf. Tegen de huidige koers vertegenwoordigen die op dit moment een waarde van miljarden, maar om die waarde te verzilveren moeten de tokens wel eerst op de markt worden verkocht.
Premines en zelfverrijking
Het is een lucratieve, maar veel bekritiseerde vorm van zelfverrijking die veel voorkomt onder cryptovaluta's.
Een organisatie of team lanceert daarbij een cryptovaluta en houdt een deel van totale hoeveelheid tokens zelf, een zogenaamde 'premine', terwijl een ander deel wel op de markt wordt gebracht. Zodra de tokens worden verhandeld ontstaat er een prijs en zijn alle tokens, inclusief het deel dat werd achtergehouden, opeens iets waard. Zelfs met een lage koers levert dat op papier al gauw miljoenen op en bij een hogere koers soms miljarden.
Die waarde moet dan alleen nog worden verzilverd. Dat gebeurt in principe over de rug van investeerders in zulke projecten, want zij zijn immers de kopers van de tokens op de markt. Vaak investeren zij zonder zich te realiseren dat de koers doorlopend wordt gedrukt met de verkoop van het achtergehouden deel. Eventuele koersstijgingen die er anders misschien wel zouden zijn, vinden dan soms niet plaats omdat het team besluit een deel (of alles) van de achtergehouden tokens te 'dumpen'.
Winst voor het team, maar verlies voor de investeerders. Een groot deel van de altcoins kwamen op deze manier aan hun miljarden en veel crypto-investeerders verloren zo hun geld.
Teleurstelling
In de bitcoingemeenschap heerst vooral teleurstelling over de lancering van $TRUMP. Velen hoopten op een positieve bitcoinwending, maar Trump koos in plaats daarvan voor een 'shitcoin'-wending.
Dat is geen overdrijving, want memecoins staan er om bekend dat ze inherent nutteloos zijn. Ze zijn vaak weinig meer dan een gokspelletje, waarbij iedereen probeert te profiteren van de 'pump' en op tijd weg te zijn voor de 'dump'. Niet voor niets noemen investeerders in zulke tokens zichzelf vaak 'degens', wat afgekort is voor 'degenerates' of 'degenerate gamblers'. Velen vinden het teleurstellend dat Trump hieraan meedoet en contraproductief voor de maatschappelijke acceptatie en adoptie van een serieuze digitale valuta zoals bitcoin.
Bovendien maakte Trump zich niet populair door 80% van de totale hoeveelheid $TRUMP tokens achter te houden. Zelfs vergeleken met de meeste altcoinprojecten en memecoins is dat een bijzonder hoog percentage.
Bitcoin
Desondanks zijn de vooruitzichten voor bitcoin gunstig. Feit is dat er nu een Amerikaanse president is met een eigen memecoin. Dat lijkt 'groen licht' te impliceren voor zo'n beetje alle andere cryptoprojecten in de Verenigde Staten.
Door Trump's memecoin werden bitcoin en de cryptomarkt dan ook in één klap een stuk minder risicovol. Daar kan de hele markt van aantrekken. Vooral voor mensen, bedrijven en institutionele partijen die nog op de zijlijn staan, kan dat een doorslaggevende factor zijn.
Wel is er de kans op een explosie aan nieuwe crypto's en memecoins - een 'altcoin season'. Het risico is daarbij groot dat veel mensen daarbij vermoedelijk opnieuw het schip ingaan en uiteindelijk hun geld verliezen, met als gevolg wederom een nieuwe generatie gedesillusioneerde voormalig crypto-investeerders. Een hardnekkig fenomeen, dat helaas tijdens iedere marktcyclus de kop lijkt op te duiken.
Toch blijkt uit ervaring dat veel mensen op deze manier ontdekken waarom bitcoin anders en wél waardevol is, om zo uiteindelijk overtuigd bitcoiner te worden. Crypto's zijn in die zin een drijfveer voor bitcoinadoptie. Alleen zo jammer, dat die les in veel gevallen zo duur betaald wordt.
Lees meer over waarom het onderscheid tussen bitcoin en crypto zo belangrijk is.