Waarom onderscheid tussen ‘Crypto’ en ‘Bitcoin’ zo belangrijk is

Het Ministerie van Financiën is de campagne ‘Slim in Crypto’ (SIC) begonnen. Het initiatief moet jongeren de risico’s van het investeren en handelen in cryptovaluta leren. Niet overbodig, maar liefst 27 procent van de jongvolwassenen belegt in cryptovaluta zoals bitcoin. Toch wordt een belangrijk onderscheid niet gemaakt: Bitcoin is cryptografisch geld, maar 'crypto's' zijn fundamenteel anders dan Bitcoin.

Slim in Crypto

Het Ministerie van Financiën is afgelopen week begonnen met de campagne ‘Slim in Crypto’. Minister Kaag laat weten dat op sociale media veel valse en onbetrouwbare informatie wordt gedeeld over crypto’s. Met de online campagne wil de Minister jongeren informeren over de mogelijk risico’s.

“Als je eraan denkt om crypto’s te kopen, zorg dan dat je weet wat de risico’s zijn en staar je niet blind op beloofde hoge rendementen”, zo vertelt Kaag in een statement.

Op de website Slim in Crypto is informatie en uitleg te vinden over crypto. Zo kun je er antwoorden krijgen op vragen als "hoe weet ik of een crypto-aanbieder betrouwbaar is?" Een goed initiatief om jongeren wegwijs te maken in de wereld van digitale valuta. Echter, wordt in de campagne een belangrijk onderscheid helaas niet gemaakt.

Bitcoin en crypto

Alhoewel bitcoin het eerste cryptografische geld is, lijkt geen andere cryptovaluta op deze grondlegger. In navolging van het succes van Bitcoin zijn er duizenden ‘ altcoins altcoins Elke andere cryptocurrency (alternatieve coin) dan Bitcoin. ’ beschikbaar die veel gelijkenissen vertonen met Bitcoin en allemaal andere beloftes maken. Het is daarom logisch dat een beginner die zich in cryptovaluta wil verdiepen vaak door het bomen het bos niet meer ziet.

Met die gedachte is het project van het ministerie van Financiën absoluut een goed initiatief. Veel cryptoprojecten zijn immers oplichting, gevoelig voor hacks of ze zijn geheel gecentraliseerd rond een klein groepje ontwikkelaars die alle touwtjes in handen hebben.

Enkel daarom is het juist belangrijk een onderscheid te maken tussen 'crypto' en Bitcoin. De 5 voornaamste verschillen zijn namelijk de volgende.

  • Bitcoin is decentraal. Er is geen centrale partij die de controle heeft, dat maakt het veilig en betrouwbaar. Voor de meeste 'Crypto's' geldt dat niet. De Amerikaanse toezichthouder SEC lijkt het verschil te herkennen en liet diverse keren weten dat het de meeste 'cryptos' als effecten (securities) beschouwt, terwijl het bitcoin rekent tot de grondstoffen (commodities).

    Decentraal is de innovatie, maar altcoins bieden dat niet. Bitcoin verschaft vanwege de decentrale aard financiële soevereiniteit en niemand kan Bitcointransacties stoppen, meer bitcoin maken of het netwerk overnemen. Ook de distributie van de munten is eerlijk, evenredig zoals bedacht verlopen. Veel altcoin tokens zijn echter gericht op het verrijken van de oprichters, die zichzelf vaak op voorhand een grote hoeveelheid munten geven. Meestal bieden altcoins geen soevereiniteit en is alle macht en controle in handen van een kleine groep.

    Bitcoin is technisch superieur. Alle innovatieve wiskundige technieken (SegWit, Lightning, Taproot, Miniscript, Erlay, Simplicity, Smart contracts) worden geïntroduceerd in Bitcoin en door het decentraliteit van het netwerk is het technische fundament robuust en solide. Het biedt een alternatief transactiesysteem gebaseerd op wiskunde en het netwerk heeft een uptime van 99,987% procent, een unieke prestatie.

  • Dankzij Bitcoinmining en de decentrale aard is Bitcoin verreweg het meest veilig. Wanneer je geld bewaart op een blockchain wil je natuurlijk dat het veilig is. Door de decentralisatie van miners en gebruikers, het gebrek aan een centrale autoriteit en de hoge hashrate is het Bitcoinnetwerk het veiligste netwerk ter wereld. Het verschil is als dag en nacht; geen enkele altcoin komt in de buurt.

  • Bitcoin kan wat andere cryptovaluta beloven te kunnen. Veel altcoins pretenderen meer functionaliteiten te hebben, een stuk sneller transacties uit te kunnen voeren, minder energie te verbruiken of op een andere manier superieur te zijn aan bitcoin. Echter gaan deze ‘verbeteringen’ altijd ten koste van de decentralisatie en veiligheid. Daarmee schieten ze hun doel voorbij.

    Daarnaast wordt er hard aan Bitcoin gewerkt. Upgrades zoals Taproot en ontwikkelingen als het Lightning Netwerk zorgen voor nieuwe mogelijkheden, zonder dat het ten koste gaat van datgene wat bitcoin oorspronkelijk is: een centraal en veilig netwerk voor waarde-opslag en overdracht.

  • Het netwerkeffect, Bitcoin heeft een gigantische voorsprong op andere cryptovaluta. Er zijn naar schatting tussen de 100 en 200 miljoen bezitters van bitcoin. De adoptie van altcoins is daarentegen minimaal en ze worden nauwelijks gebruikt. Vanwege de voorsprong en exponentiële groei is het zeer onwaarschijnlijk dat een andere cryptovaluta bitcoin ooit zal in halen.

  • De ontstaansgeschiedenis van Bitcoin is uniek. Bitcoin ontwikkelde zich uit het zicht en onder de radar, zonder dat iemand de macht over het netwerk wist te vergaren. Met het verdwijnen van Satoshi Nakamoto werd het Bitcoinproject compleet decentraal. Tegenwoordig zijn er veel meer ogen gericht op de markt waardoor een geleidelijke, organische groei geen optie is. Bij de meeste altcoins spelen er vanaf de eerste dag belangen: de tokens zijn bijvoorbeeld sterk geconcentreerd onder de oprichters of een klein aantal investeerders. Ook vinden de ontwikkelaars het vaak erg moeilijk om de controle uit handen te geven.

Lees in dit artikel meer over deze 5 verschillen tussen Bitcoin en alle andere cryptovaluta.

In het nieuws, op de radio en nu ook in de campagne van het Ministerie van Financiën wordt geen onderscheid gemaakt tussen Bitcoin en crypto. En alhoewel de campagne 'Slim in Crypto' vol met nuttige informatie staat over de risico's van investeren en mogelijke valkuilen is het jammer dat het stigma rondom bitcoin voornamelijk wordt veroorzaakt door andere cryptovaluta.

Waar het voornaamste deel van alle altcoins enkel is gestart om de oprichters en een klein groepje investeerders snel rijk te maken, biedt bitcoin een decentraal alternatief op ons huidige geldsysteem en daarmee hoop voor mensen over de hele wereld op een betere toekomst. 

Educatie

Bitonic, het eerste Bitcoinbedrijf van Nederland, zet zich volop in op educatie. Hét platform voor onbegrensde bitcoinkennis: Bitcoin.nl, is daar een essentieel onderdeel van.

Met de Bitonic Academy en het sponsoren van Scaling Bitcoin workshops, breaking bitcoin, Baltic Honeybadger en de podcast 'Het Nieuwe Geld' richt het bedrijf zich op het aanbieden van juiste informatie. Juist door onderscheid te maken tussen Bitcoin en alle andere cryptovaluta.


Lees hier bijvoorbeeld hoe bitcoin als censuurbestendig geld activisten protestgroepen helpt



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.