Verslag Bitcoin Amsterdam 2024: vooruitblikken naar de toekomst

Bitcoin Amsterdam 2024 zit er weer op. Zoals ieder jaar was bitcoin.nl ook aanwezig om verslag te doen. Hoe was de derde editie van het grootste bitcoinevenement van Nederland? Lees verder voor een sfeerimpressie! 

Na twee eerdere edities van Bitcoin Amsterdam in 2022 en 2023 was het dit jaar de derde keer dat het evenement werd georganiseerd. Bitcoin Amsterdam 2024 vond plaats op woensdag 9 en donderdag 10 oktober, net als voorgaande jaren op het evenemententerrein van de Amsterdamse Westergasfabriek.

Bitcoin Amsterdam 2024

Bij aankomst viel direct op dat het evenemententerrein anders was ingericht dan andere jaren. In plaats van te arriveren op de Food Court, werden we dit jaar na entree eerst door een overkoepelde art gallery en lounge geleid.

Aan de muren hingen bitcoin kunstwerken van diverse kunstenaren en ook waren er enkele verkopers met bitcoin hoodies en andere goodies.

Iets verderop was een lounge-gebied ingericht met tafels, een aantal zitplaatsen en een koffiebar - vanzelfsprekend een populaire plek onder bezoekers om elkaar te ontmoeten.

Links sloot de overkoepeling aan op het iconische gashoudergebouw met daarin het grootste podium, de 'Bull Arena'. De andere kant leidde naar een buitenterrein waar voorgaande jaren een Food Court was opgesteld, maar dat was dit jaar verplaatst naar een andere plek.

Via het buitenterrein kon je doorlopen naar de bijgebouwen. Daar bevonden zich net als andere jaren de twee kleinere podia, de 'Orange Stage' en de 'Proof of Work Stage'. Ook was er een ruimte ingericht voor workshops, waar een hackathon werd georganiseerd.


In het andere bijgebouw was er de gewoonlijke Expohal met stands van bitcoinbedrijven. Dat leek dit jaar iets ruimtelijker opgesteld, met behalve stands ook zitplekken. De meeste stands waren van bitcoinbedrijven uit het buitenland, waarbij vooral de miningsector goed vertegenwoordigd leek.


Het café van het evenemententerrein bood behalve drankjes en een hapje, opnieuw plek voor live-opnames en interviews van podcasts zoals Satoshi Radio en Bitcoin School.

De Food Court vonden we na enig zoeken achter op het terrein, een beetje verstopt en alleen toegankelijk via gangen onder het podium van de Bull Arena. Desondanks leken de meeste bezoekers uiteindelijk hun weg erheen te hebben gevonden. Er was keuze genoeg: friet, pannenkoeken, Philadelphia cheese steaks, 'duckburgers', een houtskoolgrill, een Mexicaanse barbecue en meer. Overal kon je natuurlijk met bitcoin betalen via Lightning.


Het weer mocht dan een beetje grauw zijn maar de sfeer was goed, met een gezellige drukte vergelijkbaar met andere jaren. Het publiek bestond zoals je zou verwachten grotendeels uit bitcoin-enthousiastelingen, maar toch leek het erop dat er dit jaar ook diverse bezoekers aanwezig waren die - met notitieblokken en al - vermoedelijk nieuw zijn en mogelijk voor het eerst over bitcoin leren. Wellicht vanuit professionele interesse?

Sprekers

Bitcoin Amsterdam staat inmiddels bekend om de spectaculaire lichtshows en ook dit jaar stelde de organisatie daarin niet teleur.

De sprekers op de podia waren dit jaar vooral insiders uit de bitcoingemeenschap, met onderwerpen die vooral de meer ervaren bitcoiners zullen aanspreken. Het thema van dit jaar was: "Hoe ziet bitcoin eruit in het jaar 2050?".

Publiekstrekkers zoals Adam Back, Jack Mallers en Elizabeth Stark spraken bijvoorbeeld over de hashrate als financieel instrument, de bitcoinrevolutie en over de toekomst van bitcoin.


Andere panels richtten zich onder andere op mining, energie en klimaat, technologische ontwikkelingen, regelgeving en politiek. Algemene praatjes voor beginners waren er dit jaar nauwelijks - gezien de doelgroep was dat wat ons betreft een goede keuze.


Grote aankondigingen waren er dit jaar beperkt. Vooral noemenswaardig is de aankondiging van de oprichting van 2140 Foundation. Deze nieuwe non-profit stichting van bitcoinontwikkelaars Josie Baker en Ruben Somsen is gevestigd in Amsterdam en spant zich in om ervoor te zorgen dat bitcoin ook in de toekomst decentraal blijft en doorontwikkeld wordt, onder andere door sponsoring van bitcoinontwikkelaars.


Bitcoin Amsterdam 2025

Erop terugkijkend, was Bitcoin Amsterdam 2024 opnieuw een succesvolle editie. Na drie keer heeft het evenement een duidelijke eigen identiteit en heeft het zich ontpopt tot jaarlijkse ontmoetingsplek voor de Nederlandse bitcoingemeenschap en andere geïnteresseerden.

Het prijskaartje voor Bitcoin Amsterdam 2024 was met bijna €300 euro voor beide dagen niet goedkoop, maar desondanks zo'n €100 goedkoper dan vorig jaar. Daarbij moet wel gezegd worden dat er voor de oplettende bezoeker regelmatig aanzienlijke kortingsmogelijkheden worden aangeboden. Zo kan je op dit moment een toegangskaartje voor Bitcoin Amsterdam 2025 pre-orderen voor een veel meer schappelijke prijs van €85

Livestreams

Heb je Bitcoin Amsterdam 2024 gemist? Via de livestreams hieronder kan je veel van het evenement alsnog bekijken:


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.