Vrijheid & Bitcoin

Elk jaar staan we op 5 mei stil bij onze vrijheid en de vraag wat vrijheid voor ons betekent. Bitcoin kan op veel plekken in de wereld een belangrijke rol spelen om mensen te bevrijden van oppressie. Het decentrale karakter van het digitale goud heeft de potentie om individuen en gemeenschappen sterker te maken. Dit is hoe.

Bevrijding van autocratische regimes

Vorig jaar stuurden 21 mensenrechtenactivisten uit 20 landen in juni een open brief aan het Amerikaanse congres met het betoog dat Bitcoin een cruciale rol speelt in hun activisme. Bitcoin is volgens hen een vrijheidsmiddel voor activisten in landen met een autoritair regime. In zulke landen riskeren tegenstanders van het regime confiscatie en sluiting van bankrekeningen, of ze worden via hun transactieverkeer in de gaten gehouden.  

Bitcoin is decentraal, wat betekent dat overheden geen macht kunnen uitoefenen over het transactieverkeer. Ook is het grenzeloos; het is mogelijk om binnen mum van tijd waarde naar de andere kant van de wereld te sturen. Bijvoorbeeld om individuen of protestgroepen in hun strijd voor democratie en mensenrechten te steunen.

Zo bood Bitcoin voor The Feminist Coalition in Nigeria een alternatief, nadat de overheid de bankrekeningen van de mensenrechtenorganisatie liet bevriezen. In Afghanistan gebruikt Code to Inspire cryptovaluta om buiten het bankenstelsel om geld naar jonge Afghaanse meisjes te sturen. En de BYSOL foundation in Wit-Rusland, die politieke gevangenen en activisten helpt, gebruikt Bitcoin omdat de overheid alle andere wegen blokkeert. Ook Alexei Navalny’s stichting in Rusland zocht om die reden enige tijd hun toevlucht in Bitcoin.

Voor meer voorbeelden raden we de onderstaande lezing van Anita Posch van Bitcoin For Fairness aan.

Bevrijding van financiële uitsluiting

Financiële uitsluiting is een wereldwijd probleem dat veel mensen treft, vooral in ontwikkelingslanden waar de toegang tot traditionele bankdiensten beperkt is. Volgens de Wereldbank hebben op dit moment  zo’n 1,7 miljard mensen geen bankrekening.

Bitcoin heeft het potentieel om het speelveld gelijk te trekken en toegang te verschaffen tot financiële diensten voor mensen die lange tijd aan de zijlijn hebben gestaan.

Als digitale munt zonder grenzen is Bitcoin vrij toegankelijk vanaf elke plek met een internetverbinding. Daardoor kunnen ook mensen zonder bankrekening deelnemen aan de wereldeconomie. Door barrières voor financiële inclusie weg te nemen, bevordert Bitcoin economische groei en sociale mobiliteit in gemeenschappen die in het verleden achterbleven.

Vooral het Lightning Netwerk is veelbelovend, vanwege de snelle betalingen en lage transactiekosten. Dat verschaft mensen in Afrika de mogelijkheid om kleine Bitcointransacties te doen, zelfs als ze geen toegang hebben tot het financiële systeem.

Lees hier verder over Bitcoin en financiële inclusie.

Bevrijding van een wankel financieel systeem

Het mondiale financiële systeem wordt gekenmerkt door onderlinge afhankelijkheden en kwetsbaarheid voor schokken, zoals de financiële crisis van 2008 heeft aangetoond. Onlangs gingen de grote Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en First Republic nog ten onder. Het huidige financiële stelsel is bovendien sterk afhankelijk van fiatgeld fiatgeld Fiatgeld is geld zonder intrinsieke waarde, dat z'n economische waarde ontleent uit het vertrouwen in de uitgever. Bijvoorbeeld geld van een centrale bank, zoals euro's en dollars. , dat onderhevig is aan inflatie en devaluatie.

Bitcoin biedt een alternatief in de vorm van een gedecentraliseerd financieel netwerk dat onafhankelijk van individuele partijen opereert. Met Bitcoin ben je je eigen bank. Vertrouwen in het monetair beleid van een centrale partij is daardoor niet nodig en ongebreidelde inflatie is onmogelijk.

De uitgifte van nieuwe Bitcoins is namelijk gebaseerd op een systeem van afnemende monetaire inflatie: het wordt steeds moeilijker om bitcoins te minen, waardoor er steeds minder nieuwe bitcoins in de circulatie komen, totdat het er uiteindelijk 21 miljoen zijn. Dat is wiskundig te verifiëren. Bij fiatvaluta's weet daarentegen niemand hoe groot de geldhoeveelheid volgend jaar is en de circulerende geldhoeveelheid is in principe onbeperkt.

Lees hier meer over de economische situatie op dit moment.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.