Wie koopt de spot bitcoin ETF?

De lanceringen van spot bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF's) begin dit jaar bleken een groot succes, maar hoe staat het er nu mee? Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de grootste categorieën investeerders in het tweede kwartaal bijkochten en dat het gros van de kopers nog altijd retail is en niet institutioneel.

Aan het einde van het tweede kwartaal zat er in totaal zo'n $50 miljard in de diverse spot bitcoin ETF's. Dat is ongeveer evenveel als aan het einde van het eerste kwartaal, hoewel de bitcoinprijs toen wel op een hoogtepunt stond en 20% hoger lag dan nu.

Investeerders hebben ondanks de prijsdaling in de afgelopen periode dan ook bijgekocht, stelt een blogpost van NYDIG. Volgens een analyse van de bitcoindienstverlener hebben de meeste categorieën investeerders hun positie in het tweede kwartaal vergroot. 

Retail

De grootste categorie investeerders is nog altijd de 'retail'-groep. Daaronder vallen alle investeerders die niet verplicht zijn om aangifte te doen van hun bezittingen en waarvan men aanneemt dat het veelal particuliere investeerders zijn. Hun gezamenlijke aandeel in de ETF's is zo'n 78%, met een totale waarde van ongeveer $41 miljard.

Hoewel de waarde van hun aandeel vanwege de koersdaling iets kromp vergeleken met het eerste kwartaal, investeerde deze groep desondanks $637,5 miljoen in het tweede kwartaal.


Bron: NYDIG

Fondsen & dienstverleners

De op één na grootste categorie investeerders zijn hedgefundmanagers. Hun aandeel was aan het eind van het tweede kwartaal $4,4 miljard - ook vanwege koersverlies iets lager dan de fiatwaarde in het eerste kwartaal. Desondanks vergrootte ook deze groep hun positie met $426,8 miljoen in het tweede kwartaal.

De derde groep, beleggingsadviseurs, leverde in het tweede kwartaal de meeste groei op. Via hen vloeide er in het tweede kwartaal $1,1 miljard naar de ETF's. Het aandeel van deze groep is inmiddels $4,3 miljard, bijna net zo groot als dat van de hedgefundmanagers. Er werd door beleggingsadviseurs zoveel geïnvesteerd dat de fiatwaarde ondanks de koersdaling toch toenam. 

Op de vierde plek staan brokers, met een gezamenlijk aandeel van $2,4 miljard. Opnieuw een fractie lager dan aan het einde van het eerste kwartaal, ook al deed ook deze groep nieuwe investeringen van $304 miljoen in het tweede kwartaal.

Verkopers

Hoewel een staatspensioenfonds in Wisconsin investeerde in de ETF's en daarmee het nieuws bereikte, leidde dat volgens NYDIG niet tot een nieuwe trend.

Pensioenfondsen, met het pensioenfonds in Wisconsin voorop, bleken de grootste verkopers in het tweede kwartaal. Hun gezamenlijke positie daalde van $163,2 miljoen naar $105,5 miljoen, deels vanwege de koersdaling maar ook door verkopen ter waarde van $32,1 miljoen.

Ander verkopers in het tweede kwartaal waren banken (-$7,3 miljoen), private equity fondsen (-$8,3 miljoen) en holdingmaatschappijen (-$9,9 miljoen).

Institutioneel

De bitcoin ETF-markt lijkt dus vooral gedreven door particuliere beleggers. Hedgefondsen en financiële dienstverleners spelen een steeds grotere rol, maar het lijkt alsof echte institutionele adoptie op zich laat wachten.

Schijn bedriegt, stelt fondsenmanager Bitwise echter. Hoewel de institutionele adoptie inderdaad nog laag is, zou die volgens Bitwise in realiteit sneller groeien dan iedere andere ETF uit de geschiedenis. Volgens Bitwise is het gewoonlijk dat institutionele investeerders een conservatieve houding aannemen en hun positie gestaag en na verloop van tijd opbouwen. 

Het eerste jaar kan daardoor volgens Bitwise een uitdaging zijn, maar levert vaak momentum op voor de jaren erna. Het aantal financiële dienstverleners die de ETF's aanbieden is op dit moment dan ook nog relatief klein, maar wel groeiend. Zo werd begin augustus bekend dat vermogensmanagers van Morgan Stanley de bitcoin ETF's voortaan aan hun cliënten mogen aanbieden. 


Lees ook eens over waarom rentebesluiten zoveel effect hebben op de bitcoin koers.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.