Beginnen met Bitcoin deel 2: Aan de slag

Beginnen met Bitcoin. Het klinkt zo makkelijk, maar vaak kom je er al snel achter dat er toch meer bij komt kijken dan gedacht. In het eerste deel van deze tweedelige gids legden we uit welke voorbereidingen nodig zijn om te kunnen beginnen met Bitcoin. In dit deel leer je de basisbeginselen over het gebruik van Bitcoin, kopen en verkopen en hoe je er mee kan handelen.

Ontvangen & versturen

Wanneer je eenmaal de keuze hebt gemaakt voor een type wallet, een walletapplicatie hebt geïnstalleerd en een bitcoinwallet hebt aangemaakt ben je klaar om te beginnen. Je kan nu overwegen een klein beetje bitcoin te kopen en het uit te proberen. Doe dat de eerste keer nooit met een groot bedrag, maar test het uit met een beetje zodat fouten niet te kostbaar zijn.

Om bitcoins te ontvangen genereer je met je walletapplicatie een bitcoinadres (receive address). Dat is een ingewikkelde en lange reeks karakters, zoals in de voorbeelden hieronder.

Verschillende soorten bitcoinadressen (stuur geen bitcoins naar deze adressen!):

  • Oud (P2PKH): 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa
  • Nieuwer (P2SH): 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy
  • Nieuwst (Bech32): bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

Zo'n adres lever je aan degene van wie je bitcoins wilt ontvangen. Je kan bitcoinadressen hergebruiken maar dat is vanwege privacyredenen niet aan te raden. De meeste wallets verschaffen je daarom iedere keer een ander en ongebruikt bitcoinadres, waar niets uit te herleiden valt. Dat werkt dus anders dan bijvoorbeeld e-mail waarbij je wel altijd hetzelfde adres gebruikt.

Bitcoins versturen werkt vergelijkbaar, maar dan andersom. Je stuurt dan bitcoins via jouw walletapplicatie naar een bitcoinadres van een ander. De bitcoins die je verstuurt zijn dan afkomstig uit bitcoinadressen waarop je ze eerder ooit eens hebt ontvangen. Voor het maken van een bitcointransactie betaal je transactiekosten aan de bitcoinminers in de vorm van een miner's fee. De hoogte van de miner's fee varieert en is afhankelijk van de drukte op het netwerk. Veel wallets bieden gebruikers de keuze om de miner's fee in te stellen, waarbij een hoger bedrag ervoor zorgt dat de transactie sneller wordt opgenomen. In een eerder artikel gaan we dieper in op het bepalen van de juiste fee, maar op verschillende websites vind je tabellen en grafieken op basis waarvan je de kosten kan inschatten.

Bitcoinadressen zijn fout- en hoofdlettergevoelig en de transacties zijn onomkeerbaar dus wees secuur. Sommige wallets bieden ondersteuning voor QR-codes die met mobiele telefoons zijn in te scannen om het proces te vergemakkelijken. Als je bitcoinadressen kopieert en plakt, controleer dan altijd goed of er geen fouten in zijn geslopen.

Bitcointransacties worden opgeslagen op de blockchain en zijn daarom publiekelijk inzichtelijk. Om transacties op te zoeken kan je een block explorer gebruiken. Zodra een transactie via een block explorer zichtbaar is weet je dat de transactie door het bitcoinnetwerk is opgemerkt. Het kost daarna afhankelijk van de miner's fee nog wel enige tijd voordat een transactie is bevestigd. Hoe vaker een transactie is bevestigd hoe definitiever hij kan worden beschouwd. Meestal hanteert men 6 bevestigingen als maatstaf.

blockexplorerscreenshot

Boven: Een block explorer geeft inzage in transacties op de bitcoin blockchain

Bitcoins kopen, verkopen & handelen

Bitcoin kopen kan op allerlei manieren en verschillende plekken. Er zijn diverse bedrijven die via websites bitcoins kopen of verkopen. In Nederland zijn er verschillende aanbieders maar wij refereren je natuurlijk graag naar onze eigen website op www.bitonic.nl.

Je voert op de website het bedrag in dat je wilt besteden en het bitcoinadres waarop je de bitcoins wilt ontvangen, waarna je via iDeal kan afrekenen. Vervolgens ontvang je kort erna de bestelde bitcoins in je wallet. Verkopen gaat op dezelfde manier, maar dan andersom; je ontvangt een bitcoinadres om bitcoins naartoe te sturen en geeft aan op welk rekeningnummer je de uitbetaling wil ontvangen.

bitonicscreenshot

Boven: De website van Bitonic

Hou er wel rekening mee dat bitcoinbedrijven verplicht zijn de identiteit van klanten te verifiëren. Dat kan bij een eerste bestelling voor vertraging zorgen, maar is in principe eenmalig. Let er ook op dat je de juiste Bitcoin koopt en niet een andere altcoin met een vergelijkbare naam. De echte Bitcoin wordt meestal aangeduid als "Bitcoin (BTC)". Vaak moet je in verband met koersschommelingen wel binnen een bepaalde tijd de transactie doen. Als de transactie is geslaagd ontvang je de uitbetaling kort erna op je bankrekening.

Mocht je hebben besloten om een beetje bitcoin te kopen begin dan niet met een groot bedrag en investeer nooit meer geld dan je bereid bent volledig te verliezen. Bitcoin is nog altijd een experiment en geen garantie. Wees daarom verstandig en beperk eventuele aankopen tot het geld dat je kan missen. Besteed nooit geld dat je mogelijk ergens anders voor nodig hebt of waar je niet zonder kan.

Handelen

blpscreenshot

Boven: Handelen kan via een exchange, zoals BL3P

Sommige mensen willen handelen met bitcoin. Dat kan via een zogenaamde exchange. Een exchange is een website waar je een account kan aanmaken, waaraan een bitcoinadres is gekoppeld. Dat is niet jouw bitcoinadres, maar een adres van de bitcoinwallet van de exchange. Via het adres kan je bitcoins op je account storten, waarna het aan je account wordt toegevoegd en je er mee op het platform kan handelen.

Exchanges bieden veel middelen om efficiënt te kunnen handelen en de beste prijzen te behalen, maar om eerder genoemde redenen is het niet verstandig om gedurende langere tijd fondsen bij een exchange te bewaren. Het is veiliger om alleen fondsen erheen te verplaatsen wanneer je wilt handelen en ze er niet langer op te laten staan dan strikt noodzakelijk.

Leren

Nu ben je klaar om de eerste stappen te zetten in de wondere wereld van Bitcoin. Maar, er is nog veel meer te leren en dat zal ook nog wel een tijd zo blijven.

Bitcoin staat namelijk nog in de kinderschoenen en de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Regelmatig ontdekt men nieuwe toepassingen of bedenkt men betere of veiligere manieren om de technologie te gebruiken. Zo verwacht men veel van het Lightning Network, een nieuwe laag bovenop Bitcoin waarmee razendsnelle en extreem goedkope betalingen mogelijk zijn. Het werkt alleen wel anders dan bij normale bitcointransacties. Andere initiatieven zoals bijvoorbeeld digitale tokens of Microsoft's beoogde digitale identiteitssysteem veranderen mogelijk ook hoe we met wallets omgaan.

Ook zijn alle kinderziektes er nog niet uit. Soms ontdekt men nieuwe kwetsbaarheden in software of blijken wallets minder veilig dan gedacht. Bovendien staat Bitcoin niet alleen voor technologische uitdagingen, maar ook voor allerlei maatschappelijke, politieke en economische.

Het is daarom goed om niet achterover te leunen, maar pro-actief de vinger aan de pols te houden en geïnformeerd te blijven over wat er allemaal speelt. Dat kan natuurlijk via Bitcoin.nl, of diverse andere websites. Er zijn ook veel hoogwaardige en leerzame podcasts die de moeite waard zijn. De bitcoincommunity is daarnaast erg actief op social media zoals Twitter, Reddit of Telegram.


Deel 1 van deze gids kan je hier vinden. Meer behoefte aan basisinformatie? Lees dan ook eens onze eerdere artikelen met Basistips voor de Bitcoiner of over de Basisbeginselen van Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.