Binance aangepakt in VS: $4,3 miljard boete en exit CZ
Binance moet een boete van $4,3 miljard betalen en topman Changpeng Zhao, beter bekend als 'CZ', stapt op. Dat is het gevolg van een schikking tussen de cryptobeurs en de Amerikaanse autoriteiten. De cryptobeurs en topman bekennen schuld aan overtredingen van antiwitwaswetgeving.
Volgens de aanklachten was Binance zonder de benodigde vergunningen actief op de Amerikaanse markt en faciliteerde de cryptobeurs illegale geldstromen, terwijl het deed voorkomen alsof het bedrijf zich aan de regels hield.
Binance zou gebruikers die het had moeten weren mogelijkheden hebben geboden om het platform desondanks te gebruiken. Ook zouden honderden miljoenen dollars naar Iran zijn verstuurd.
Schikking
Op 21 november kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie via een persbericht aan dat het een schikking heeft getroffen met Binance en de CEO Changpeng Zhao, bijgenaamd 'CZ'. Onderdeel van de schikking is dat Binance en Zhao schuld bekennen, fikse boetes betalen en dat Zhao zijn functie als CEO neerlegt.
Binance moet in totaal zo'n $4,3 miljard aan boetes betalen en Zhao persoonlijk betaalt daarnaast nog eens $50 miljoen aan boete. Zhao kondigde zijn vertrek als CEO direct aan op social media. "Ik heb fouten gemaakt en ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen", schrijft hij op X.
De komende drie jaar wordt het bedrijf onder toezicht geplaatst en mag Zhao niet betrokken zijn bij de bedrijfsvoering. Wel blijft hij
grootaandeelhouder.
Signaal
Volgens minister van Financiën Janet Yellen is het de grootste handhavingsactie in de geschiedenis van het ministerie van Financiën. Het geldt volgens haar ook als een signaal naar de sector.
"Laat me duidelijk zijn. We geven ook een signaal af naar de digitale valuta-industrie voor vandaag en voor de toekomst", zei Janet Yellen, "Als handelsbeurzen voor digitale valuta en financiële-technologiebedrijven de enorme voordelen van het Amerikaanse financiële systeem willen realiseren en Amerikaanse klanten willen bedienen, dan moeten ze de regels volgen, en als ze dat niet doen, dan onderneemt de Amerikaanse overheid actie."
Dat signaal kan echter ook positief worden gelezen: zolang de regels maar worden gevolgd, is de sector in de Verenigde Staten in principe welkom.
Nederland
Binance kwam vaker in opspraak. Ook in Nederland was de handelsbeurs actief zonder vergunning. Dat leidde ertoe dat De Nederlandsche Bank (DNB) in 2022 een boete van ruim €3 miljoen oplegde, waarna Binance uit de Nederlandse markt vertrok.
Timing
Na jarenlang stilzwijgen, kwamen de Amerikaanse autoriteiten dit jaar plotseling in actie. De failliete handelsbeurs FTX werd aangeklaagd, de CEO veroordeeld en ook tegen Coinbase, Nexo, Bittrex en Kraken werden rechtszaken aangespannen. Nu ook Binance is aangepakt lijkt het duidelijk dat de autoriteiten het tijd vonden om schoon schip te maken.
De timing is opmerkelijk. Het afgelopen jaar stond namelijk ook in het teken van een reeks aan Amerikaanse financiële dienstverleners die plannen aankondigden om iets met Bitcoin te gaan doen.
Het meest spraakmakend is BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, die een aanvraag indiende voor een spot Bitcoin ETF. Dat is een beursgenoteerd investeringsfonds, waarmee beursbeleggers (voor het eerst) zouden kunnen investeren in bitcoin.
Tot op heden werden zulke aanvragen altijd afgekeurd, vanwege risico's op koers- en marktmanipulatie. Vermoedelijk speelden aanwijzingen over valse handelsvolumes en wash trading daarbij een rol. Wellicht valt de risicoanalyse na de recente reeks aan handhavingsacties nu anders uit.
Wat zijn belangrijke data voor de spot Bitcoin ETF? Dat lees je hier.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.