Bitcoin doorbreekt oude prijsrecord van $19.686 dollar

Tijd voor een klein feestje, want vandaag steeg de prijs van bitcoin tot een nieuwe recordhoogte! In de middag verbrak de koers het oude record uit 2017 van ongeveer $19.686 dollar per bitcoin. Wat toentertijd een hoogtepunt was, lijkt nu slechts een begin. 🚀

de20koers.jpeg

We hebben het op bitcoin.nl niet erg vaak over de koers, want Bitcoin is zoveel méer dan alleen de prijs. Op een historische dag als vandaag maken we echter een uitzondering, want het is tijd voor een feestje: vandaag doorbrak bitcoin het oude prijsrecord van rond de $19.686 dollar per bitcoin.

Omdat de dollar- en eurokoersen tegenwoordig iets anders staan dan vroeger is het oude prijsrecord in euro's van €16.727 euro per bitcoin ook bijna doorbroken, maar nog niet helemaal. Het zal vermoedelijk niet lang meer duren voordat dat ook gebeurt.

Ongeacht of het je nu om de technologie gaat, de impact of omwille van het geld, als je de eigenaar bent van wat bitcoin dan is vandaag ongetwijfeld een memorabele dag. Vandaag toonde Bitcoin dat het vorige prijsrecord uit 2017 wellicht slechts het topje was van de ijsberg. En wat in 2017 nog een ondenkbaar hoogtepunt was, lijkt nu slechts een begin.

Het gaat goed met Bitcoin

Het zat er misschien ook wel aan te komen, want het gaat goed met Bitcoin. Bitcoin doorbreekt namelijk al een tijdje allerlei records: het aantal bitcoinwallets, de handelsvolumes, er zijn meer Bitcoiners en de hashrate van de Bitcoinminers is maar liefst tien keer hoger dan in 2017.

De technologie verbeterde ondertussen ook, want Bitcoin ontwikkelt zich continu verder. Met nieuwe en eenvoudigere software, meer privacymogelijkheden, nieuwe use cases, slimmere cryptografie en nog veel meer is Bitcoin allang niet meer wat het vroeger was. Taproot en Schnorr komen er bovendien aan en het Lightning Network lijkt langzaam maar zeker op gang te komen. Er gebeuren allerlei spannende en innovatieve dingen.

Meer volwassen markt

De markt is tegenwoordig ook een stuk volwassener. Ooit was Bitcoin vooral het domein van nerds op zolderkamertjes en later van gewone mensen die erin investeerden, de zogenaamde retail investors. Tegenwoordig is er regulering en lijkt de bitcoinmarkt steeds meer in handen van het grootkapitaal: techbedrijven, investeringsfondsen, miljardairs en zelfs overheden beginnen warm te lopen voor Bitcoin.

Financiële instellingen zoals PayPal en Square behoren tot de nieuwe voorhoede en verdienen daar goed aan: bij elkaar zouden ze dagelijks meer bitcoin verkopen dan de totale wereldwijde productiecapaciteit van alle bitcoinminers.

De COVID-crisis

De omstandigheden zijn ook anders. Vroeger was inflatie voor veel mensen meestal een theoretisch verhaal en een 'ver-van-mijn-bed-show', maar de wereldwijde ongekende geldschepping als gevolg van de COVID-crisis opende voor velen de ogen. Geldschepping zorgt ervoor dat de hoeveelheid geld in omloop toeneemt, wat de waarde van het bestaande geld kan verminderen met prijsinflatie als gevolg.

Bitcoin heeft dat soort inflatie-problematiek niet, omdat in de code onveranderlijk is vastgesteld dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Bitcoin als middel om jezelf te beschermen tegen inflatie - dat verhaal slaat tegenwoordig vanwege de economische omstandigheden bij steeds meer mensen aan.

The future is orange

Misschien is het daarom niet zo gek dat vandaag de prijs het oude record doorbrak. Onze felicitaties gaan uit naar alle HODLers, en in het bijzonder de 'strong hands'-veteranen uit de voorgaande cycli!

Veel succes in de aankomende tijd, want het zou best wel eens opnieuw een rollercoaster kunnen worden. En vergeet niet: de prijs is interessant, maar desondanks het minst interessante aan Bitcoin.


Ben je nieuwkomer of beginner en wil je de basis van Bitcoin onder de knie krijgen? Lees dan eens onze tweedelige gids Beginnen met Bitcoin deel 1 en deel 2.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.