BlackRock CEO: 'Bitcoin is een legitiem financieel instrument'

Larry Fink, de CEO van BlackRock, gelooft in bitcoin. Hij zegt bitcoin tegenwoordig te beschouwen als 'digitaal goud' en als legitiem financieel instrument bij economische onzekerheid. Hij verwacht dat bitcoin in investeringsportefeuilles in toenemende mate een rol zal vervullen.

Larry Fink is de CEO van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld met zo'n $10 biljoen aan vermogen onder beheer. BlackRock lanceerde eerder dit jaar een bitcoin investeringsfonds, dat razend populair bleek.

Fink is inmiddels overtuigd van het nut van bitcoin. "Zoals je weet was ik een scepticus", zegt Fink in een interview met CNBC. "Ik heb het bestudeerd, erover geleerd, en ik kwam tot de conclusie dat mijn mening van vijf jaar geleden verkeerd was." 

"Dit is wat ik vandaag geloof: ik geloof dat bitcoin legitiem is", vervolgt hij. Volgens Fink biedt bitcoin een economische vluchthaven, omdat het niet gecorreleerd is.

Dit is wat ik vandaag geloof: ik geloof dat bitcoin legitiem is Larry Fink, CEO BlackRock

Onzekerheid

"Ik geloof dat het een instrument is waarin je investeert als je meer angstig bent", licht Fink toe. Als voorbeeld noemt hij landen waarin de overheid de valuta devalueert door te grote financieringstekorten. Bitcoin biedt in dat geval een alternatief voor de devaluerende lokale valuta.

Ook verwijst hij naar landen waarin burgers moeten vrezen voor hun dagelijkse bestaan. "Het biedt de mogelijkheid te investeren in iets dat buiten het bereik is van je land", legt hij uit. Autoritaire regimes kunnen vanwege het decentrale karakter immers niet zomaar bitcoins confisqueren, zoals ze dat met bankrekeningen wel kunnen doen. "Je hebt dan meer financiële controle", aldus Fink.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Digitaal goud

"Dus ik geloof sterk dat er een rol is voor bitcoin in (investerings)portefeuilles. Ik denk dat we het zullen gaan zien als één van de activaklassen die we allemaal in overweging nemen. Ik zie het als digitaal goud", vertelt hij, "En ik geloof echt dat iedereen er ook naar zou moeten kijken als een alternatief."

Bitcoin is volgens Larry Fink dan ook vooral een investering waarmee men zich kan indekken tegen onzekerheid. "Bitcoin is geen instrument voor hoop, tenzij je hoopvol bent dat je er veel geld mee zal verdienen", legt hij uit. "Ik zie het als een middel om je financiële vooruitzichten in iets uit te drukken... Dat je meer angstig bent voor de wereld, meer bestaansonzekerheid hebt. Ik geloof dat het enorme industriële toepassingen heeft en dat veel mensen dat missen."

Larry Fink & bitcoin

Sinds de aankondiging van BlackRock's spot bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF), het iShares Bitcoin Trust (IBIT), laat CEO Larry Fink zich regelmatig positief uit over bitcoin. Hij beschreef bitcoin eerder al eens als 'een internationale asset', 'een vlucht naar kwaliteit' en 'groter dan iedere overheid', vanwege het grensoverschrijdende karakter. De recente uitspraken doen daar nog een schepje bovenop.

Daarmee is Larry Fink één van de meest prominente en uitgesproken voorstanders van bitcoin. Hoewel Fink de toepassingen en het nut van bitcoin goed onder woorden brengt, is de kanttekening daarbij natuurlijk wel dat BlackRock sinds de lancering van de spot bitcoin ETF een financieel motief heeft om bitcoin aan te prijzen.

Toch wegen de uitspraken zwaar. BlackRock behoort als 's werelds grootste vermogensbeheerder immers tot de top van de gevestigde financiële orde. De omarming van bitcoin en de positieve uitlatingen van Larry Fink zijn daarom invloedrijk op de publieke opinie.


Spot bitcoin ETF's: goed of slecht voor bitcoin? Daarover schreven we in een eerder artikel.


Beeldmateriaal: World Economic Forum, Creative Commons (license CC BY-NC-SA 2.0)


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.