Centraal Afrikaanse Republiek: Bitcoin toch geen wettig betaalmiddel?

De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) erkent bitcoin waarschijnlijk toch niet als wettig betaalmiddel. Op sociale media circuleert een amendement van de wet die cryptovaluta in de Centraal Afrikaanse Republiek reguleert en daarin wordt bitcoin slechts benoemd als 'referentie cryptovaluta'.

Volgens de politieke analist Gaetan Kongo duidt het amendement erop dat bitcoin niet als wettig betaalmiddel wordt erkend. Wel is er erkenning voor cryptovaluta's als optionele betaalmogelijkheid, maar geen wettelijke verplichting om ze te accepteren zoals het geval is bij een wettig betaalmiddel.

In het nieuwe amendement wordt Bitcoin omschreven als 'referentie cryptovaluta'. Wat dat precies betekent is nog niet duidelijk, maar mogelijk houdt dat in dat Bitcoin de maatstaf is wanneer het onderwerp cryptovaluta's betreft.


Het amendement verheldert dat de CFA-franc, de officiële valuta van de CAR, de enige wettelijk toegestane rekeneenheid is voor boekhoudkundige doeleinden. Ook verduidelijkt het de belastingregels voor cryptovaluta's en de rol van de nationale toezichthouder.

Toen de oorspronkelijke wettekst vorig jaar bekend werd leverde het enige verwarring op. Diverse media en een officieel persbericht vermeldden dat de CAR bitcoin zou erkennen als wettig betaalmiddel, maar dat was destijds niet op te maken uit de daadwerkelijke wettekst. Er stond wel in dat het verplicht werd om cryptovaluta als betaalmiddel te accepteren. Latere berichtgeving leek er desondanks op te wijzen dat het toch ging om erkenning als wettig betaalmiddel.

Inmiddels lijkt het toch meer op het soort regulering die je elders ook treft, waarbij cryptovaluta wettelijk wordt erkend en gereguleerd maar geen verdere speciale status heeft.

Bitcoin of crypto?

De plannen van de Centraal Afrikaanse Republiek komen vooralsnog niet echt van de grond. Nadat het erop leek dat het land bitcoin vorig jaar als wettig betaalmiddel erkende, reageerde de Bitcoingemeenschap in de eerste instantie positief. Allerlei altcoin projecten zagen echter ook hun kans schoon.

Achter de schermen gebeurde waarschijnlijk van alles, want al snel verschoof de focus van de Centraal Afrikaanse Republiek van Bitcoin naar cryptovaluta in het algemeen. De Centraal Afrikaanse Republiek kondigde 'crypto island' Sango aan met een speciale economische zone waarin milde regelgeving geldt voor cryptobedrijven. Ook zou er een eigen 'Sango coin' komen, een metaverse versie van Sango en zouden grondstoffen worden getokeniseerd. 

De verschoven aandacht leverde voor de Bitcoingemeenschap waarschijnlijk een vertrouwensdeuk op. Veel Bitcoiners beschouwen altcoins als zogenoemde 'shitcoins' of 'casinocoins', die vooral afbreuk doen aan de reputatie van Bitcoin.

Anders dan toen El Salvador bitcoin als wettig betaalmiddel erkende, kwamen er dan ook nauwelijks of geen berichten uit de Centraal Afrikaanse Republiek over Bitcoinbedrijven die er initiatieven ontplooien. Vermoedelijk zal dat ook niet veranderen, nu het erop lijkt dat erkenning van bitcoin als wettig betaalmiddel van de baan is. Zonder nadere toelichting blijft het echter lastig om er iets met zekerheid over te stellen.

El Salvador

El Salvador lijkt daarentegen wel door te zetten met de adoptie van Bitcoin. Sinds de erkenning van bitcoin als wettig betaalmiddel zijn er diverse aanvullende initiatieven aangekondigd. Zo wordt er gewerkt aan een 'Bitcoin City' dat wordt bekostigd met bitcoin staatsobligaties en aan duurzaam mining op basis van geothermische energie afkomstig uit vulkanen.

Daarnaast biedt de overheid een Bitcoinwallet aan en verstrekte het $30 aan bitcoin aan de bevolking. Burgers kregen korting bij de benzinepomp als ze met bitcoin betaalden en op scholen en universiteiten wordt lesgegeven over Bitcoin. El Salvador houdt bovendien geldreserves aan in bitcoin en kocht regelmatig bij. Sinds november kopen ze volgens president Bukele iedere dag 1 BTC.

Het leverde El Salvador geen windeieren op. In 2021 groeide de Salvadoraanse economie met meer dan 10% en het toerisme met 30%, terwijl de wereldeconomie juist erg onder druk stond. Voorheen stond El Salvador bij weinig mensen op de radar, maar tegenwoordig staat het land bij miljoenen mensen wereldwijd volop in de schijnwerpers.

De Centraal Afrikaanse Republiek hoopte waarschijnlijk op een vergelijkbaar succes, maar  dat bleef vooralsnog uit.


Bitcoin kopen? Natuurlijk bij Bitonic, al ruim tien jaar dé Bitcoinautoriteit in Nederland.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.