Hashrate, SegWit, Taproot: Hoe staat het met het netwerk?

De koers doet van alles, maar één ding is zeker: het netwerk groeit onverminderd door. Dat kan je namelijk zien aan de hand van de activiteit op de blockchain. In dit artikel bekijken we hoe het ervoor staat met de hashrate, de activiteit op het netwerk, de transactiekosten en de adoptie van SegWit en Taproot.

Hashrate

De hashrate hashrate De hashrate is het aantal hashes per seconde. Een hash vertegenwoordigt in dit geval een poging om een passend block te vinden. Kort samengevat is de hashrate een manier om de hoeveelheid rekenkracht van miners uit te drukken. verbreekt doorlopend records. Op dit moment is de totale hashrate van het netwerk ongeveer 225 Exahashes per seconde (EH/s). Dat zijn iedere seconde 225.000.000.000.000.000.000 pogingen om een passende hash voor het eerstvolgende block te vinden.

Bron: Bitinfocharts.com

Op de grafiek is het effect van het Chinese miningverbod van vorig jaar goed te zien. Volgens schattingen was tot de zomer van vorig jaar zo'n 65% van de wereldwijde hashrate afkomstig uit China, maar vanwege het miningverbod staakten veel Chinese miners hun activiteiten om op zoek te gaan naar huisvesting elders. In de periode erna daalde de hashrate van een hoogtepunt van 190 EH/s naar op z'n laagst 75 EH/s. 

Dat bleek echter van korte duur. Veel miners zochten hun toevlucht in de VS en een ander groot deel verhuisde naar Kazachstan. In de maanden erna herstelde de hashrate zich naar het oude niveau, om na een half jaar opnieuw records te verbreken. Sinds het begin van dit jaar zette de groei zich ononderbroken door. Er wordt dus nog altijd flink geïnvesteerd in miningapparatuur.

Activiteit

Het exacte aantal gebruikers of wallets is via analyse van de blockchain niet te bepalen, want zowel gebruikers als wallets hebben vaak meerdere bitcoinadressen. De totale hoeveelheid bitcoinadressen met een balans zegt daarom ook niet veel.

Wel is het mogelijk om te zien hoeveel bitcoinadressen actief waren in de voorgaande 24 uur. Daaruit blijkt dat de activiteit op het netwerk gestaag groeit.

Bron: Bitinfocharts.com

Duidelijk is dat er pieken zijn in activiteit die overeenkomen met pieken in de bitcoinkoers, met verminderde activiteit als de koers afkoelt. Desondanks lijkt er nog altijd sprake van een groeiende trend.

Via on-chain analyse is echter nauwelijks inzage te verkrijgen in het gebruik van het Lightning Network Lightning Network Het Lightning Network is een nieuwe technologie waarmee bitcointransacties vrijwel direct en nagenoeg gratis zijn. Bij Lightning-transacties gebeuren de meeste transacties 'off chain' en vinden slechts enkele transacties op de blockchain plaats. , waardoor veel activiteit buiten zicht blijft.

Transactiekosten

De transactiekosten in de vorm van miner's fees miner's fees Transactiekosten op het Bitcoinnetwerk die aan de bitcoinminers betaald worden. Hoe hoger de fee, des te groter de kans dat miners de transactie aan een block toevoegen. zijn al een tijd relatief laag. Dat zijn ze meestal, maar tijdens periodes waarin de koers hoog was liepen ze flink op. Uitschieters waren de periodes november 2017 tot januari 2018 en november 2020 tot juni 2021 - gedurende beide periodes bereikte de koers nieuwe hoogtepunten.

Bron: Bitinfocharts.com

Opmerkelijk is dat de fees sinds de laatste piek lager zijn, maar desondanks toch een stuk hoger dan ervoor. Op dit moment is de gemiddelde miner's fee ongeveer €1,50 tot €2 euro. Dat is een gemiddelde, dus het is ook mogelijk om lagere fees te betalen. Als je transactie geen haast heeft en een aantal blocks kan wachten, kost het vaak slechts een paar cent.

SegWit

Wellicht hebben de lage fees iets te maken met de SegWit-upgrade. SegWit werd in 2017 geactiveerd op het Bitcoinnetwerk en het introduceerde een nieuw type bitcoinadres waarmee transacties minder ruimte in beslag nemen in blocks. Als gevolg is er meer transactiecapaciteit en daardoor zijn de transactiekosten lager.

SegWit werd geïmplementeerd als soft fork, wat betekent dat de upgrade optioneel is. Zo'n decentraal upgradeproces duurt daarom even, want het is aan de gebruikers van het Bitcoinnetwerk om de overstap te maken.

Bron: Woobull

Kort na de activering steeg het aantal SegWit-transacties al gauw naar 40%. Daarna leek de adoptie enigszins te stagneren en schommelde het percentage enkele jaren tussen de 40% en 60%. Sinds de zomer van vorig jaar steeg het percentage SegWit-transacties in rap tempo naar 80%, wellicht omdat walletprovider Blockchain.com rond dezelfde tijd de upgrade eindelijk implementeerde.

De overige 20% van de transacties zijn nog geen SegWit-transacties. Een groot deel is waarschijnlijk afkomstig van de exchange Binance, die nog niet volledig op Segwit is overgestapt, maar met stortingen en uitbetalingen wel zo'n 15% van de ruimte in blocks in beslag neemt.

Taproot

Met de adoptie van de nieuwste upgrade, Taproot, gaat het tot nu toe minder hard. Taproot werd in november 2021 ook als soft fork geactiveerd en het introduceerde eveneens een nieuw adrestype. Taproot verbetert de privacy and mogelijkheden van scripts, en ook zijn sommige transacties goedkoper.

Zes maanden na de activering lijkt de adoptie nog laag: op dit moment zijn slechts zo'n 0,5% van alle transacties Taproot-transacties. Vermoedelijk omdat de technologie nog nieuw is en diverse walletproviders, maar vooral dienstverleners, het nog moeten implementeren. Naar verwachting zal dat net als bij SegWit een geleidelijk proces zijn dat enige tijd duurt.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.