JPMorgan directeur denkt dat Bitcoin gewist kan worden

Bitcoin kreeg recentelijk (weer) de aandacht van mainstream financiële kopstukken. Op het World Economic Forum in Davos werd JPMorgan directeur Jamie Dimon gevraagd naar Bitcoin. Hij suggereerde dat de anonieme schepper van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, zou kunnen terugkeren om Bitcoin volledig 'uit te wissen'.

Dimon verklaarde tijdens een CNBC-uitzending dat 'blockchain technologie' van grote waarde kan zijn voor de financiële wereld, maar dat bitcoin als munt niet meer dan een 'pet rock' is - iets dat leuk is om te hebben, maar geen concreet nut heeft. 

“En ik denk dat er een goede kans is dat Satashi [Satsohi Nakamoto, red.] opeens op komt dagen en alle bitcoins wist”, vervolgde Dimon. “En hoe weet je dat het bij 21 miljoen bitcoins ophoudt?”

CNBC-presentator Joe Kernen was er gelukkig snel bij om Dimon te corrigeren. Het is namelijk onmogelijk voor Satoshi Nakamoto, of wie dan ook, om Bitcoin 'uit te wissen' of meer bitcoins te creëren dan de vastgestelde limiet van 21 miljoen. Bitcoin’s code, die openbaar en transparant is, stelt duidelijk dat de maximale voorraad beperkt is tot ongeveer 21 miljoen munten. Deze limiet is wiskundig vastgelegd en een fundamenteel aspect van de digitale valuta dat zorgt voor schaarste, wat een belangrijke pilaar is voor de waarde van Bitcoin.

Decentralisatie

Om het aanbod van Bitcoin te veranderen, zou er overeenstemming nodig zijn van een meerderheid van de miners, die hun computerkracht gebruiken om blocks te delven, transacties te verwerken en nieuwe bitcoins te creëren. Zelfs als een meerderheid zou stemmen voor een verhoging van het aanbod, zou dit leiden tot een splitsing, of 'fork', in de blockchain. De minderheid zou dan doorgaan met het ondersteunen van het originele Bitcoinnetwerk met de oorspronkelijke limiet van 21 miljoen bitcoins. 

Bovendien is Satoshi Nakamoto verdwenen na het lanceren van het Bitcoinprotocol. Satoshi heeft al vrij lang geen invloed meer op de ontwikkeling of het beleid van Bitcoin. Zelfs als Satoshi terugkeert, dan is de controle over het netwerk niet in zijn/haar/hun handen, maar gedecentraliseerd onder de gebruikers.

Wiskunde

De limiet van 21 miljoen bitcoins is in een wiskundige formule vastgesteld in het protocol. Bitcoins worden gedolven door miners tijdens het miningproces, met beloningen die elke vier jaar halveren, een fenomeen genaamd de 'halving'. Deze halvering halveert de productie van nieuwe bitcoins iedere vier jaar tot de beloning uiteindelijk daalt naar 1 satoshi - de kleinst mogelijke hoeveelheid bitcoin. Dat zal ongeveer rond het jaar 2140 gebeuren. De eerstvolgende halving daarna daalt de beloning naar nul en komen er nooit meer nieuwe bitcoins bij. Zo werkt de wiskundige formule nu eenmaal.

Dimon’s uitspraak dat er een goede kans is dat Satoshi alle bitcoins opeens wist, is dus niet juist. Vragen over de limiet zijn goed om te stellen, maar om te suggereren dat deze makkelijk veranderd kan worden is sensationeel. Van de topman van zo’n grote financiële corporate mag wellicht meer verwacht worden. Zeker aangezien hij twee jaar geleden ook al dezelfde vergissing maakte.


Andere financiële kopstukken zoals BlackRock's Larry Fink zijn wel enthousiast over Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.