Kamala Harris: voorzichtige steun voor crypto en blockchain-innovatie

De Amerikaanse presidentskandidaat Kamala Harris doorbrak haar stilzwijgen en uit zich de laatste tijd voorzichtig positief over cryptovaluta's. Tijdens diverse speeches zei ze de sector te willen steunen, dat de Verenigde Staten dominant moet blijven op het gebied van blockchain en dat ze wettelijke kaders wil introduceren gericht op consumentenbescherming.

Tijdens een recente bijeenkomst voor mannen uit de Amerikaanse zwarte gemeenschap kondigde Kamala Harris deze week aan dat als zij president wordt, dat zij deze groep mannen wil helpen te profiteren van financiële innovatie.

Meer dan 20% van de zwarte Amerikaanse bevolking zou volgens haar cryptovaluta bezitten of ooit hebben gehad. Met regelgeving gericht op consumentenbescherming wil zij hen beschermen.

"President Harris waardeert de manieren waarop nieuwe technologieën de toegang tot banken en financiële diensten kunnen uitbreiden. Ze zal ervoor zorgen dat eigenaren van en investeerders in digitale activa profiteren van een regelgevend kader, zodat zwarte mannen en anderen die in de markt deelnemen beschermd zijn", stelt een verklaring op de website van Kamala Harris. 

Een bijbehorende post op X van Kamala Harris benadrukt vijf speerpunten. Het beschermen van cryptovaluta-investeringen van zwarte mannen is daar één van. 

Innovatie

Eind september verklaarde Harris ook al eens dat ze wil dat de VS zich toewijd aan innovatie en een dominante rol blijft innemen op het gebied van blockchain.

"Ik zal de natie opnieuw toewijden als wereldleider in de sectoren die de volgende eeuw zullen definiëren. We zullen investeren in biofabricage en luchtvaart en zullen dominant blijven op het gebied van AI, quantum computing, blockchain en andere ontluikende technologieën", aldus Kamala Harris tijdens een bijeenkomst van The Economic Club

Een paar dagen eerder zei ze ook al eens dat ze innovatieve technologieën wil stimuleren, zoals AI en digitale activa. Ook toen gaf ze aan zich te willen richten op consumentenbescherming en het bieden van een duidelijk wettelijk kader, gericht op veiligheid en zonder onnodige bureaucratie. 

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Koerswending?

Het zijn slechts korte opmerkingen, maar ze zijn desondanks niet onbelangrijk. Tot voor kort liet Harris zich namelijk geheel niet uit over cryptovaluta of bitcoin. Onder president Biden toonde het Witte Huis zich bovendien uiterst kritisch

Kamala Harris lijkt nu te kiezen voor een iets andere koers. Door cryptovaluta's en blockchain als innovaties te vermelden naast technologieën als AI en quantum computing, plaatst Harris de technologie duidelijk in een positief daglicht. Heldere wettelijke kaders zijn bovendien goed voor de sector en de nadruk op consumentenbescherming doet vermoeden dat cryptovaluta's onder Harris gewoon een plekje mogen hebben in de maatschappij.

Concrete details ontbreken echter nog. Wat Harris precies voor ogen heeft met een wettelijk kader gericht op consumentenbescherming is nog onbekend - dat kan van alles betekenen. Ook valt op dat ze vooralsnog alleen over cryptovaluta's en blockchain spreekt, maar bitcoin niet noemt.

Trump

Mogelijk is de toenadering van Harris tot de cryptogemeenschap aangewakkerd door Donald Trump. Hij richt zich sinds enkele maanden steeds vaker op het vergaren van stemmen van Amerikaanse bitcoin- en cryptobezitters. In zijn typische Trumpiaanse stijl verklaarde hij zich tot 'cryptopresident' en zei hij dat hij wil dat de VS reserves in bitcoin aanhoudt.

Sindsdien lijken de Democraten ook in beweging te komen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo'n 15% van de Amerikaanse bevolking bitcoin of een cryptovaluta bezit en hun stemmen zouden bij de verkiezingen wel eens doorslaggevend kunnen zijn.

De afgelopen periode ondernamen de Democraten dan ook enkele voorzichtige toenaderingspogingen tot de sector. Nu ook Harris haar stilzwijgen over het onderwerp doorbrak, lijkt het erop dat cryptovaluta ook bij de Democraten daadwerkelijk op de agenda staat. 


Donald Trump is opeens pro-bitcoin. Hoe zit dat? Lees in dit artikel alles over de bitcoinlobby achter de Trump-campagne


Beeldmateriaal: Gage Skidmore, Creative Commons (license CC BY-SA 2.0)


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.