Kenia wil mining met duurzame stroom

Kenia wil duurzame energieoverschotten beschikbaar maken voor bitcoinmining. Het Keniaanse Ministerie van Energie en Petroleum ondertekende daartoe een intentieverklaring samen met Marathon Digital, één van de grootste miningbedrijven ter wereld. 

De CEO van Marathon Digital Fred Thiel noemt het een historische overeenkomst. Op X deelde hij foto's van de ondertekening. Het betreft een intentieverklaring om miningactiviteiten te ontplooien op basis van ongebruikte energie afkomstig uit duurzame energiebronnen en om gezamenlijk 'technologie-projecten' te ontwikkelen.  


Marathon Digital is het grootste beursgenoteerde miningbedrijf ter wereld, met een marktwaarde van bijna $6 miljard. Volgens de website beschikt het bedrijf over een hashrate van 29,9 EH/s, hoewel onze mempool aangeeft dat op dit moment hooguit 21,2 EH/s actief is. Desalniettemin is dat ongeveer 3,5% van de totale wereldwijde hashrate. 

President William Ruto 

In mei gaf de Keniaanse president William Ruto tijdens een zakelijke top al aan dat zijn kabinet met Marathon Digital in gesprek was: "Marathon Digital is uitgenodigd om het Ministerie van Financiën te adviseren over ons cryptovaluta-regime en om met het Ministerie van Energie te discussiëren over de energiebehoefte van cryptovaluta-mining hier in Kenia." 

"Dit is een sterk voorbeeld van de enorme transformatieve mogelijkheden die bestaan in een uitgebreide en alomvattende samenwerking tussen de VS en Oost-Afrika op het gebied van handel en investeringen", aldus president William Ruto destijds. 


Duurzame energie 

Meer dan 80% van alle stroom in Kenia is duurzame stroom, vooral afkomstig uit geothermische warmtebronnen en waterkrachtcentrales. 

Beide vormen van energieopwekking kampen regelmatig met overcapaciteit en energieoverschotten, omdat ze continu grote hoeveelheden stroom produceren maar er lokaal niet altijd voldoende stroomafname is.  

Om overbelasting van het stroomnet te voorkomen wordt de stroomproductie dan gedeeltelijk stilgelegd. Een generator die geen stroom produceert levert echter geen inkomsten op. De winstgevendheid van duurzame energieproducenten is daardoor vaak lager dan het zou kunnen zijn. 

In plaats daarvan willen Marathon Digital en de Keniaanse overheid de overcapaciteit gebruiken voor bitcoinmining. Op die manier kunnen duurzame energiecentrales op volle toeren draaien en hun winstgevendheid vergroten. Dat kan verdere uitbreiding stimuleren en bijdragen aan lagere energietarieven. 

Ook in andere landen vinden vergelijkbare initiatieven plaats. Zo ondertekende Ethiopië dit jaar een vergelijkbare overeenkomst, om met stroomoverschotten uit de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) waterkrachtcentrale te gaan minen. In Bhutan gebeurt het al enkele jaren met energieoverschotten uit waterkrachtcentrales en onlangs kondigde men een forse uitbreiding aan. 

Gridless 

Op kleinere schaal zijn er al innovatieve en duurzame miningprojecten in Kenia. Zo combineert het Amerikaanse bedrijf Gridless de aanleg van micro-waterkrachtcentrales met miningapparatuur, om daarmee kleine lokale gemeenschappen in Kenia te voorzien van duurzame stroom. 

De lokale bevolking gebruikt slechts een deel van de opgewekte stroom en met de stroom die overblijft wordt aan bitcoinmining gedaan. 

Normaal gesproken is de aanleg van een zo'n waterkrachtcentrale niet rendabel, omdat de lokale bevolking te arm is of de regio te dunbevolkt. Door echter met de stroomoverschotten naar bitcoins te minen financiert het project zichzelf dankzij de miningopbrengsten. 

Digitalisering 

Kenia is niet onbekend met digitalisering. Het land liep voorop in de adoptie van de populaire mobiele betaalapp M-Pesa, dat tegenwoordig in grote delen van Afrika gemeengoed is. 

Ook wat betreft de adoptie van bitcoin en cryptovaluta's behoort Kenia tot de top drie landen met de hoogste adoptiegraad in Afrika. Regulering ontbreekt vooralsnog, hoewel daar wel aan wordt gewerkt


Lees ook eens over een National Park in Cong-Kinshasa dat overleefde dankzij bitcoinmining. 

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.