Koerswending Nigeria: regulering van Bitcoin op komst

Nigeria keurt binnenkort vermoedelijk een wetswijziging goed waardoor digitale valuta's zoals bitcoin legaal worden, zo rapporteert een Nigeriaanse krant. Een opmerkelijke wending, want de Nigeriaanse overheid was tot nu toe niet erg ontvankelijk voor Bitcoin. 

Het betreft een wijziging van de Nigeriaanse effectenwet uit 2007. Als de wijziging wordt aangenomen en doorgevoerd, zullen bitcoin en andere digitale valuta's door de Nigeriaanse Securities & Exchange Commission (SEC) wettelijk erkend worden als investeringskapitaal. Ook zou er opheldering komen over hoe het toezicht wordt verdeeld tussen de centrale bank en de Nigeriaanse SEC.

Volgens Babangida Ibrahim, de voorzitter van de commissie Kapitaalmarkt en Instellingen van het Huis van Afgevaardigden, zijn de wijzigingen nodig om niet achterop te raken met betrekking tot wereldwijde economische innovaties.

"We hebben een efficiënte en levendige kapitaalmarkt nodig in Nigeria", zei Ibrahim, "Om dat te kunnen doen moeten we up to date zijn met wereldwijde praktijken."

"Recentelijk zijn er veel veranderingen geweest op de kapitaalmarkt, in het bijzonder door de introductie van digitale valuta's, grondstoffenbeurzen en veel andere dingen die essentieel zijn, die moeten worden vastgelegd in de nieuwe wet", aldus Ibrahim.

Verbod

Nigeria is één van de Bitcoin adoptie-hotspots in Afrika. Volgens Google Trends wordt er nergens in Afrika zoveel gezocht op 'bitcoin' en volgens verschillende onderzoeken zou ruim een kwart van de bevolking een cryptovaluta bezitten. 

De Nigeriaanse overheid leek initieel in te zetten op regulering. Totdat demonstranten tijdens de #EndSARS-protesten bitcoin gebruikten voor de fondsenwerving, omdat hun bankrekeningen door de autoriteiten waren bevroren. De centrale bank verklaarde daarna dat het banken verboden is om diensten te verlenen aan bedrijven of individuen die betrokken zijn bij transacties met Bitcoin of andere cryptovaluta's. 

De overheid lanceerde later een eigen digitale valuta, een zogenaamde CBDC CBDC CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Dat is een digitale valuta die door een centrale bank wordt uitgegeven. , maar dat wordt nog altijd nauwelijks door iemand gebruikt. Onlangs voerde de Nigeriaanse centrale bank nog restricties in om de hoeveelheid Amerikaanse dollars die men mag opnemen te beperken, in een poging om het gebruik van de CBDC als alternatief te stimuleren.  

De bitcoinhandel verdween niet door het verbod, maar verplaatste zich naar andere kanalen. Op peer-to-peer peer-to-peer Een peer-to-peer-netwerk is een netwerk met gelijke deelnemers, die rechtstreeks met elkaar contact hebben. In de bovenstaande context betekent een peer-to-peer-markt dat kopers en verkopers rechtstreeks en zonder tussenpartij met elkaar handelen. handelsplatform Paxful groeide de Nigeriaanse markt sinds het verbod bijvoorbeeld met 27%, waardoor Nigeria tegenwoordig de grootste peer-to-peer-markt ter wereld is

Geen opheffing verbod

Veel Nigeriaanse bitcoinbezitters bleken bovendien geen lokale dienstverleners te gebruiken om te kopen of handelen. "Deze valuta's, ze kennen geen grenzen. Je kan hier verblijven in Nigeria en investeren in de Verenigde Staten, Canada of ergens anders", zei Ibrahim.

"Ze zijn digitaal", lichtte hij toe, "Dat is waarom, toen cryptovaluta's aanvankelijk verboden werden in Nigeria, de centrale bank ontdekte dat de meeste van deze investeerders niet eens lokale accounts gebruiken. Dus ze vallen niet onder de jurisdictie van de centrale bank. Omdat ze geen lokale accounts gebruiken kan de centrale bank ze op geen enkele manier controleren."

Regulering is volgens hem nodig om de markt in goede banen te leiden. "Het is niet dat ze illegaal zijn, maar we hebben er geen regelgeving voor", aldus Ibrahim.

Toch benadrukt hij dat het niet de bedoeling is om het verbod van de centrale bank op te heffen. "Het gaat niet om het opheffen van het verbod. We bekijken de legaliteit: wat is legaal en wat valt binnen het kader van onze activiteiten in Nigeria. De centrale bank reguleert de financiële markten en de Securities & Exchange Commission reguleert de kapitaalmarkt."

Dat lijkt te insinueren dat bitcoin in Nigeria mogelijk als investeringsmiddel wordt toegestaan, maar nog niet als betaalmiddel.


Ook andere landen worstelen met de afweging tussen een verbod en regulering, zoals India en Rusland.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.