Miningexplosie: hashrate bereikt recordhoogte van 1000 EH/s

De hashrate - de totale rekenkracht van het bitcoinnetwerk -  bereikte een recordhoogte van 1000 EH/s. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden en de groei lijkt nog altijd door te zetten. Nog nooit werd het netwerk met zó veel rekenkracht beveiligd.

Hashrate is een manier om de rekenkracht van bitcoin miningapparatuur uit te drukken. Daarbij betekent één hash per seconde dat er één keer per seconde een berekening wordt uitgevoerd om het volgende block in de blockchain te vinden. Als de rekenkracht die miners inzetten groeit worden er meer berekeningen per seconde gedaan en neemt het aantal hashes per seconde toe.

Onlangs werd voor het eerst de grens van 1000 exahash per seconde (EH/S) overschreden, oftewel 1 zettahash per seconde (ZH/s). Dat zijn 1.000.000.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde om het volgende bitcoin block te vinden. Het is de grootste hoeveelheid rekenkracht die ooit is ingezet voor bitcoinmining.


Een jaar geleden lag de hashrate nog tussen de 500 en 600 EH/s, wat toen ook al een verdubbeling was ten opzichte van 2023. De rekenkracht van het bitcoinnetwerk groeit dan ook al jaren explosief.

Hoewel de hashrate bijna is verdubbeld, hoeft dat niet te betekenen dat er ook dubbel zoveel energie wordt verbruikt. Miningbedrijven upgraden hun miningapparatuur namelijk doorlopend en nieuwe apparatuur is vaak krachtiger en efficiënter dan voorgaande generaties.

Difficulty

Ook de moeilijkheidsgraad van het minen - de difficulty - steeg mee naar een recordhoogte. Aan het begin van 2024 was de moeilijkheidsgraad nog 71T, maar inmiddels is dat 121T. De 'T' staat voor 'trillion', wat in het Nederlands een biljoen is. Het geeft in dit geval aan dat de moeilijkheidsgraad 121 biljoen keer hoger is dan toen het netwerk in 2009 werd gelanceerd.

De difficulty bepaalt in feite hoeveel rekenkracht miners moeten inzetten om een block te vinden. Naarmate deze stijgt, wordt de berekening moeilijker en zijn er meer hashes per seconde nodig om binnen dezelfde tijd een passend block te vinden. Iedere twee weken past het netwerk automatisch de difficulty aan, aan de hand van de totale hashrate op het netwerk. De moeilijkheidsgraad stijgt dus automatisch mee met de hashrate.

Dit mechanisme wordt het Difficulty Adjustment Mechanism genoemd. Het zorgt ervoor dat er gemiddeld elke 10 minuten één block wordt gevonden, ongeacht de hoeveel rekenkracht die miners inzetten. Het Difficulty Adjustment Mechanism is daarmee een belangrijke pijler van de bitcoineconomie, omdat het een stabiele monetaire inflatie garandeert van één block reward per tien minuten.

Veiligheid

Een van de kerntaken van bitcoinminers is het beveiligen van het netwerk. De rekenkracht en energie die bitcoinminers inzetten dient namelijk als essentieel verdedigingsmechanisme tegen vijandelijke overnames van het netwerk.

Een succesvolle aanval en overname van het bitcoinnetwerk vereist namelijk dat een aanvaller 51% of meer van de totale rekenkracht van het bitcoinnetwerk bemachtigt- een 51% attack.

De gigantische hoeveelheid rekenkracht die dat vergt en de extreme energiekosten die dat met zich meebrengt maken zo'n aanval praktisch onhaalbaar en vrijwel altijd extreem verliesgevend. Hoe hoger de hashrate, hoe veiliger het netwerk dus is.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Miningsector

Een stijgende hashrate is ook een indicatie van hoe het met de miningsector gaat. De hashrate stijgt namelijk alleen als er meer bitcoinminers bijkomen of als bestaande miningbedrijven upgraden of uitbreiden. De explosieve stijging van de hashrate wijst er dan ook op dat er nog volop wordt geïnvesteerd in de sector.

Toch staan de inkomsten van miners wel onder druk. Hoewel er steeds meer miningapparatuur en miners bij komen, blijven de inkomsten voor de gehele wereldwijde sector nog altijd beperkt tot één block reward per tien minuten - op dit moment 3.125 BTC (+/-€220.000) plus de transactiekosten in het block.

Om hun inkomsten op een gelijk niveau te houden moeten miners dus mee-investeren met de rest van de markt, want anders ontvangen ze een steeds kleiner deel van de 'taart' omdat andere partijen in dat geval hun aandeel opslokken.

De winstgevendheid van mining is echter gedaald tot één van de laagste niveaus ooit. Eerst werd de beloning per block gehalveerd al tijdens de Halving in 2024, daarna deed de stijgende moeilijkheidsgraad er nog een schepje bovenop door de kosten van mining te verhogen. Inmiddels is de bitcoin koers ook nog eens 30% gedaald sinds de top, waardoor de opbrengsten bij verkoop minder opleveren, en door de Amerikaanse handelsoorlog wordt het importeren van miningapparatuur mogelijk ook nog duurder.  

Investeringen

Hoe kan het dan dat bitcoinminers toch blijven door investeren en groeien? Sommige miners hebben wellicht toegang tot zeer goedkope energie of eigen energieproductiecapaciteit, maar bij de grootste miningbedrijven zou de groei volgens sommigen te verklaren zijn door investeringen van buitenaf en nieuwe aandelenemissies.


Investeerders en miningbedrijven speculeren daarbij in essentie op een toekomstige stijging van de bitcoinprijs, waardoor de investeringen zich op termijn zouden terugbetalen. De grote vraag is nu vooral: wat gebeurt er met de miningbedrijven en de hashrate als die verwachte prijsstijging uitblijft en de koers verder daalt? 


Wist je dat het gros van de stroom die bitcoinminers gebruiken duurzame stroom is?

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.