Noord-Koreaanse Lazarus group achter 44% van geïdentificeerde gestolen cryptovaluta

Wordt een exchange of een altcoin-project gehackt, dan is de kans groot dat de Lazarus Group erachter zit. Volgens Chainalysis zou deze Noord-Koreaanse hackersgroep vorig jaar verantwoordelijk zijn voor 44% van alle geïdentificeerde gestolen cryptovaluta wereldwijd.

Er zijn weinig details bekend over de groep. Amerikaanse veiligheidsdiensten noemen ze 'Hidden Cobra', Microsoft noemt ze 'Zinc', maar verreweg de meest bekende naam is 'Lazarus Group'.

Het betreft een groep hackers, vermoedelijk een cybereenheid die in opdracht werkt voor de Noord-Koreaanse overheid. De Lazarus Group dook voor het eerst op rond 2009 en zou uit enkele duizenden medewerkers bestaan.

Ze worden verdacht van diverse grote hacks, waaronder de hack op Sony in 2014, een bank in Bangladesh in 2016 en de beruchte Wannacry-ransomware uit 2017. 

Het doel? Soms sabotage of spionage, maar in veel gevallen geld. Vanwege sancties heeft Noord-Korea weinig handelsmogelijkheden, dus de groep lijkt een poging om op een andere manier inkomsten voor het regime te vergaren.

Cryptovaluta

Sinds 2017 richt de Lazarus Group zich steeds vaker op cryptovaluta. Dat blijkt erg lucratief. Met geïnfecteerde bestanden, ransomware, phishing websites en hacks op exchanges maakten ze in de loop der jaren honderden miljoenen buit. Naarmate de markt groter werd, groeide ook hun activiteiten en inkomsten.

Volgens blockchain-analysebureau Chainalysis was de Lazarus group vorig jaar verantwoordelijk voor maar liefst 44% van alle cryptovaluta die in 2022 door Chainalysis is geïdentificeerd als gehackt. Een recordbedrag van zo'n $1,7 miljard, van de in totaal $3,8 miljard die dat jaar werd gestolen. De VN kwam met vergelijkbare cijfers. Daarmee was de hackersgroep bijna vier keer zo succesvol als het jaar ervoor. 

In de meeste gevallen werden altcoins buitgemaakt. Zo'n $1,1 miljard zou afkomstig zijn uit hacks op altcoin 'DeFi'-protocollen. Die blijken regelmatig kwetsbaarheden te bevatten die hackers misbruiken. De rest van de buit komt voornamelijk voort uit hacks op exchanges of andere gecentraliseerde dienstverleners. Persoonlijke wallets werden volgens Chainalysis in verhouding relatief weinig getroffen. 

Na een hack werden gestolen fondsen door verschillende mixers en decentrale exchanges (DEX) gesluisd om de sporen te verhullen en om illiquide altcoins te converteren naar bitcoins. De bitcoins worden vervolgens via exchanges in Azië verkocht voor een reguliere valuta. 

De hacks zijn voor het Noord-Koreaanse regime inmiddels een belangrijke inkomstenbron. Ter vergelijking: de totale Noord-Koreaanse export was in 2020 naar schatting slechts $142 miljoen waard.

Schurkenstaten

Het is één van de redenen waarom Bitcoinbedrijven in steeds meer landen streng gereguleerd worden. Net als het internet is Bitcoin een wereldwijd netwerk, dat vanwege de decentrale aard door iedereen gebruikt kan worden. Helaas dus ook door criminelen en schurkenstaten.

Het is wellicht ook niet verrassend dat landen als Noord-Korea, maar ook Rusland en Iran, interesse hebben in de technologie. Zij worden grotendeels geweerd uit het traditionele financiële systeem en zijn continu op zoek naar manieren om de Westerse financiële hegemonie te omzeilen. In het Westen stuurt de politiek dan ook steeds vaker aan op internationale samenwerking en gecoördineerde regulering, zoals de aankomende MiCA-wetgeving in de EU. Voor burgers uit dat zich vooral in uitgebreide KYC KYC KYC is een afkorting voor 'Know Your Customer', ofwel 'Ken uw klant'. Het is een parapluterm voor wetgeving die financiele instellingen en Bitcoinbedrijven verplicht de identiteit van hun klanten te verifiëren.  -identiteitscontroles. 

Toch is Bitcoin voor autoritaire regimes ook een doorn in het oog. De obstakels die zij op het internationale podium ervaren vallen meestal in het niet bij de ijzeren greep die zij hebben op de lokale bevolking en economie. Op het Bitcoinnetwerk hebben zelfs Poetin en Kim Jong-Un echter niets te zeggen.

Voor mensen die leven in onderdrukking dient het belang van censuurbestendig en moeilijk te confisqueren geld niet te worden onderschat. Zonder geld kan je nergens heen en heb je geen middelen, geen protesten, geen verzet en geen politieke campagnes. Bitcoin doorbreekt dat met vrijheden en mogelijkheden waarmee burgers zich tegen het regime kunnen beschermen, verzetten of zich er geheel aan kunnen onttrekken.

In alle drie de landen is het dan ook zo dat Bitcoin door de overheid wordt toegestaan voor staatsdoeleinden, maar dat het individueel gebruik door de bevolking beperkt of verboden is.

Mensenrechten

Toch betekenen beperkingen of een verbod niet dat het niet wordt gebruikt. De Noord-Koreaanse vluchtelinge Yeonmi Park beschreef tijdens Bitcoin 2022 bijvoorbeeld de obstakels die Noord-Koreaanse vluchtelingen in China ervaren en hoe Bitcoin daarbij helpt. 

Ook elders droeg Bitcoin bij aan de strijd voor mensenrechten. Bijvoorbeeld bij Navalny in Rusland, Bysol Foundation in Wit-Rusland, Code to Inspire in Afghanistan, The Feminist Coalition in Nigeria en tijdens de Russische invasie in Oekraïne

Voor miljoenen mensen wereldwijd, is het een ontsnappingsluik uit tirannie - niets minder dan vrijheidsgeld. Alex Gladstein, The Human Rights Foundation


Lees meer over Bitcoin als censuurbestendig geld voor activisten en protestgroepen.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.