Runes: nieuwe tokenstandaard lanceert tijdens halving

Runes, een nieuw protocol voor tokens op bitcoin, lanceert deze maand tijdens de aankomende bitcoin halving. Runes gaat de concurrentie aan met BRC-20 tokens en belooft minder complexiteit en minder blockchain bloat dankzij het op UTXO-gebaseerde model. 

Tokens en Non-Fungible Tokens (NFT's) op bitcoin zijn al een tijdje een hot topic in de bitcoingemeenschap. Sinds de lancering vorig jaar van ordinals en daarop gebaseerde BRC-20 tokens explodeerde de populariteit. De handel in ordinal NFT's rivaliseert inmiddels met de NFT-handel op altcoinmarkten zoals Ethereum en Solana. 

De populariteit zorgde echter wel voor hogere fees op het bitcoinnetwerk. Voor de creatie en lancering van BRC-20 tokens zijn namelijk bitcointransacties nodig die relatief veel ruimte in een block innemen. Bovendien kost het uitvoeren van een token-transactie twee afzonderlijke bitcointransacties. 

De blocks en de mempool raakten daardoor al snel vol. Omdat gebruikers via de miner's fee steeds meer tegen elkaar moesten opbieden om een bitcointransactie, inscriptie of token-lancering te laten opnemen in een block, stegen de transactiekosten om in het eerstvolgende block te worden opgenomen van tientallen centen naar één tot twee euro per transactie. 

Runes 

Runes is een nieuw protocol voor fungible fungible Fungibiliteit betekent dat de tokens onderling verwisselbaar zijn en gelijk zijn aan elkaar. Daar tegenover staan Non-Fungible Tokens (NFT's), die uniek zijn.  tokens, dat beoogt de problemen van BRC-20 te verminderen. Het wordt ontwikkeld door Casey Rodarmor, bekend als de ontwikkelaar van het ordinals-protocol. Met Runes hoopt hij een efficiënter en minder complex alternatief te bieden, dat de bitcoin blockchain minder belast.

Runes slaat daarom een geheel andere weg in. In tegenstelling tot de account-gebaseerde aanpak van BRC-20 is Runes volledig gebaseerd op bitcoin UTXO's UTXO's UTXO is een afkorting voor Unspent Transaction Output. Het zijn binnenkomende transacties die nog niet zijn besteed, die gebruikt kunnen worden om een nieuwe bitcointransactie aan te maken. . De runes worden daarbij toegewezen via OP_RETURN. Het Runes-protocol vergt daardoor minder bitcointransacties, die bovendien minder complex zijn en dus per block minder ruimte innemen.

Omdat Runes gebaseerd zijn op UTXO's, is het protocol mogelijk ook te combineren met Lightning en andere bitcoin native technologieën.

De verminderde complexiteit moet daarnaast ook de toegankelijkheid verbeteren. De op UTXO-gebaseerde aanpak van Runes vereist bijvoorbeeld geen off-chain infrastructuur, zoals dat bij ordinals en BRC-20 wel het geval is. Ook op Lightning-gebaseerde tokenprotocollen zoals RGB en Taproot Assets zijn volgens Rodarmor te complex.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Lancering tijdens de halving

De lancering van het Runes protocol op het mainnet vindt plaats tijdens de aankomende bitcoin halving, op block height 840.000

Vanaf dat moment kunnen Runes-tokens worden gecreëerd en verhandeld. Het project lijkt nu al enige populariteit te genieten en enkele Runes-projecten staan al in de startblokken voor de lancering.

Scams en memes

Toch twijfelt de ontwikkelaar over het praktisch nut van Runes. "Ik weet niet zeker of het een goed idee is om een nieuw protocol voor fungible tokens te creëren. Fungible tokens zijn 99,9% scams en memes", zo schreef Casey Rodarmor in de blogpost waarin hij het protocol aankondigde, "Maar, het lijkt erop dat ze niet snel zullen verdwijnen, net zoals casino's niet snel zullen verdwijnen".

Rodarmor ziet dan ook weinig serieuze toepassingen, afgezien van speculatie en gokken. "Op het moment dat je beseft dat dit [tokens] een gok- en entertainmentindustrie is, wordt alles duidelijk en kan iedereen het op een eerlijke manier benaderen", verklaarde hij tijdens de Hell Money Podcast

Runes lijkt dan ook vooral bedoeld om de memecoins, hypecoins en 'degens' te verleiden de overstap te maken naar het bitcoin ecosysteem. "Als Runes succesvol is, dan zal het liquiditeit, technologie en aandacht wegnemen bij andere cryptovaluta's, en terugbrengen naar bitcoin", aldus Rodarmor.

Controverse

De meningen zijn verdeeld over of dat wenselijk is. Een deel van de bitcoingemeenschap beschouwt 'shitcoins' en het daarbij behorende gokgedrag namelijk als een ongewenst en schadelijk fenomeen, dat slachtoffers maakt en afleidt van de échte technologische en economische doorbraak: bitcoin.

Rodarmor lijkt zich er weinig van aan te trekken. "Ik ben geen shitcoin aan het creëren", verklaarde hij, "Ik ben een platform aan het creëren waar mensen shitcoins kunnen maken, wat mogelijk erger en gevaarlijker is. We zullen zien".

Het mes snijdt mogelijk aan twee kanten. Voor tegenstanders is een kleinere UTXO-voetafdruk waarschijnlijk desondanks een verbetering, maar de andere kant van de medaille is dat de lagere kosten als gevolg van een verbeterde efficiëntie mogelijk ook de token-manie en het gokgedrag verder aanwakkeren. 


Lees ook eens onze artikelen over het RGB-protocol en Taproot Assets.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.