Rusland wil cryptovaluta gebruiken voor internationale handel

In Rusland lijken de plannen om cryptovaluta te gebruiken voor internationale handel steeds meer vorm te krijgen. Volgens bronnen wordt er gewerkt aan een handelsplatform en heeft premier Mishustin opdracht gegeven om voor het einde van het jaar beleid op te stellen. Bitcoin lijkt een rol te spelen bij de plannen, maar veel is nog onduidelijk.

De centrale bank van Rusland en het Ministerie van Financiën hebben naar verluidt besloten cryptovaluta te willen accepteren als betaalmiddel voor internationale handel.

Alexey Moiseev, de Minister van Financiën, maakte bekend dat de Russische overheid alle mogelijkheden onderzoekt om opgelegde sancties te ontwijken en het gebruik van de dollar en euro te vermijden, zo meldt persbureau TASS.

Rusland en Bitcoin

Sinds de inval in Oekraïne door Rusland hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie diverse economische sancties opgelegd. Sinds maart dit jaar heeft de EU het overgrote deel van de Russische banken afgesloten van het ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ofwel het betaalnetwerk SWIFT.

Hierdoor kunnen er geen betalingen van en naar banken binnen dit systeem worden gedaan. Om die reden zou Rusland op zoek zijn naar alternatieve manieren om internationale handel te drijven en internationale overboekingen te doen.

De mogelijkheid om bitcoin of andere cryptovaluta te gebruiken werd eerder al eens op hoog niveau 'actief besproken'. In maart gaf voorzitter van het Energiecomité Pavel Zavalny aan dat 'vriendelijke landen' voor Russische energie eventueel ook met bitcoins mogen betalen.

Ontwikkelingen

Recentelijk rapporteerde het door overheid gecontroleerde persbureau TASS dat de centrale bank en de overheid overeengekomen zijn dat het in de huidige omstandigheden ‘onmogelijk is’ om door te gaan met internationale handel, zonder betalingen met cryptovaluta. Er wordt echter geen cryptovaluta bij naam genoemd. Wel wordt er gesproken over een 'crypto-wallet' van Russische aanbieders die onder toezicht staan van de centrale bank.

Een ander nieuwsbericht van TASS meldt dat het ministerie van Financiën is begonnen met de ontwikkeling van een betalingsplatform waarmee betalingen kunnen worden gedaan met 'wederzijds aanvaardbare getokeniseerde instrumenten'. Het bericht noemt stablecoins als voorbeeld. Dat zijn cryptovaluta's waarvan de waarde is gekoppeld aan de prijs van een andere asset, zoals de euro, dollar of goud.

Het is niet geheel duidelijk of Bitcoin een grote rol speelt bij de Russische plannen. Lid van de Doema Anatoly Aksakov gaf volgens lokale media wel aan dat er wordt gewerkt aan wetgeving waarbij bedrijven zelf kunnen kiezen welke digitale activa ze gebruiken, waarbij hij onder andere bitcoin als voorbeeld noemde.

Regulering

Premier Mikhail Mishustin heeft diverse overheidsorganen inmiddels officieel opdracht gegeven om overeenstemming te bereiken over de regulering van cryptovaluta.

Dat zal vermoedelijk een wettelijk kader scheppen in verband met de nieuwe plannen, maar ook opheldering verschaffen over welke rol Bitcoin daarbij eventueel speelt. Op 19 december moet een eerste opzet van de nieuwe regelgeving gereed zijn.

Ondanks de interesse van de Russische staat om cryptovaluta te gebruiken voor internationale betalingen, zijn ze minder enthousiast over het potentiële gebruik door Russische burgers. In maart tekende Poetin namelijk een wet die het verbiedt om lokale betalingen binnen Rusland te verrichten met cryptovaluta. Russische burgers mogen daardoor niet met bitcoin betalen voor goederen en diensten.


De Iraanse overheid keurde onlangs regelgeving goed voor het gebruik van bitcoin voor de import.




Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.